.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

04.12.2004



A je to tady. Opět příspěvek na téma, které mě opravdu baví. Tedy reklama. A tahle je z kategorie krutých, nejkrutějších. Kam se hrabe Benetton a reklamní fotograf Toscani, podle kterého je reklama navoněná zdechlina. Vše je mnohem strašlivější, a pravá hrůza se neskrývá na povrchu, ale uvnitř!

Podívejme se pozorně na tuto reklamu na platební kartu Visa. Neupravený chlapík stojí v nějakém supermarketu u regálu s mléčnými výrobky a kupuje šlehačku. Pozorně studuje, co je na obalu napsané. Že je do studia opravdu zahloubán dokazuje skutečnost, že stojí asi dva metry od šlehaček, zkoumá tudíž návod k použití již několik kroků.

Co je na obrázku napsáno, jistě všichni vidíte. "Za hodinu se pokusí upéct svůj první dort." a "Za dvě hodiny se vrátí pro tenhle." Jak krutá pravda!

Co je na tom tak strašného? To, že s tím chlápkem hluboce cítím! Zkusím se na celý problém podívat svýma očima.

Tedy, až na ty strašné kalhoty (když už má White Dog džíny, zásadně jsou černé a upravené na správnou délku), boty, které bych na sebe nevzal, košili, která vylézá z kalhot (to se mi také nestává) a pár desítek dalších detailů, tomu reklamnímu panákovi rozumím. Představuji si následující situaci:

Chci někomu udělat radost. Není důležité proč, a komu, třeba by se i někdo našel. Přemýšlím dlouho, předlouho, co darovat. Nějaké standardní dárečky ne, to je příliš neosobní. Což takhle upéct dort. Vlastnoručně. Udělá to určitě radost. A podle receptu v kuchařce „Dorty stokrát jinak”, kterou doběhnu koupit do trafiky na náměstí, si s tím jistě poradím.

Sepíšu si všechny potřebné ingredience a vyrazím na nákup.

Za hodinu je vše nakoupené a můžu se směle pustit do tvorby dortu. Návod mám, suroviny mám, kde je problém? Nikde! S chutí do toho a půl je hotovo.

Podle předpisu si připravíme odvážené přísady. Dortovou formu vymažeme dobře máslem a vysypeme hrubou moukou. Máslo rozpustíme na mírném ohni v rendlíku. Oddělíme žloutky od bílků a dáme je odděleně do dvou třecích misek.

Hmm... oddělíme žloutky od bílků, ale jak? To tady nepíšou. Ještě že jsem vajec nekoupil šest, jak chtějí v receptu, ale raději deset. Mám čtyři na vyzkoušení.

Po pěti minutách, čtyřech vyplýtvaných vejcích, zapatlaný od žloutku i bílku to vzdávám a vyrážím koupit další kuchařku. Tentokrát tu pro začátečníky.

Mám kuchařku, vím jak se oddělují žloutky od bílků i spoustu dalších věcí, tak se do toho pustím! Že jsem se na chvíli zasekl u vajec nevadí, velké dílo žádá oběti.

Po třiceti minutách je kuchyň zablemtaná něčím, co se rozhodně nepodobá budoucímu dortu. Já sám jsem umazaný úplně všude, na zemi se válí dva rozbité talíře a z levého palce mi teče krev. Péct ten polotovar ani nezkouším, ta hmota, kterou jsem podle kuchařky vyprodukoval, by při vyšší teplotě mohla explodovat.

Vzteky jsem naprosto nepříčetný. Část dortu letí do koše, část z okna, část do záchoda, kus psovi a zbytek vylizuji z dortové formy a přemýšlím, kde jsem udělal chybu.

No nic. Mám čas akorát tak se umýt, převléknout, a vyrazit do obchodu pro již hotový dort.

A takhle je to vždycky, když do procesu „chtění udělat někomu radost” vložím trochu invence.

Je to tak, neupravený nekňubo z inzerátu, cítím s tebou.

A kartu Visa si nepořídím ani omylem, když si představím, jaké problémy mi může způsobit. To raději MasterCard!


Zadal White Dog, 04.12.2004 21:27:22, 18 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://blog.maly.cz/tb.php/1227

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - mao_boy (web)
(04.12.2004 22:03:19)

Soucítím též. Vím jaké to je. Já jsem od "kuchyňských" prací osvobozen, asi za to může ta příhoda při krájení jablek...ano už vím jaké to je když prst visí jen za kus kůže{big grin} A taky mi dělá potíže uhodnout pořadí v jakém se obaluje řízek (vejce_mouka_strouhanka), přírodní řízek rulez!!
    


Chlouba - Stoupa (web)
(04.12.2004 23:20:02)

Sice s vámi cítím, ale musím se vám pochlubit: Zrovna dneska jsme s kamarády (dvěma) chtěli udělat dort. Pro kamarádku k narozeninám. Na to, že jsme to pekli před kamerou a dělali jsme u toho strašné blbiny, tak vyšel úplně skvěle. Tak příště zkuste péct ve třech! Třeba i s Visou! Nazdar
    


Mno.. - Ebo (web)
(05.12.2004 00:49:34)

Mno jo no.. přitom je to tak snadné.. holt kdo umí ten umí, kdo neumí nakupuje 2x s kreditkou.. hi
    


 - Lovely (web)
(05.12.2004 06:14:13)

Člověk dokáže všechno. I vyrobit šlehačku bez stopy po mléce. I zmrzlinu co netaje.
Kupované dorty jsou hnusné. Kupuji je jen v Praze na Karláku. Jsou trochu dražší, ale mají stále plno....
    


 - Aredhel (web)
(05.12.2004 08:32:46)

i kupovane dorty se daji jist - pokud mate znameho cukrare, to jsou pak dortiky jedna basen {smile}

trosku mi ten clanek pripomnel holzmanna jak varil podle kucharky (nebo pekl?) a krajel tri dny stary housky. jenze uz po jednim dni mel plnou vanu...
    


Looser - Pivr (web)
(05.12.2004 14:32:19)

Inu každý looser nemusí umět péct, pro tyhle lidi sou hotový dorty v supermarketech...
    

Re: Looser - Solvina (web)
(06.12.2004 13:59:45)

jojo, nekdo neupece dort a nekdo by se mel naucit cizi termiti aby nevypadal jak loser..
    

Re: Looser - White Dog (web)
(06.12.2004 15:00:02)

Tyhle záměny slov mi připomínají ten vtip, jak policajt staví auto:
"Pane řidiči, nesvítěj´ vám heligóny!"
"Snad halogeny"
"Nonono, vy jste mi nějakej suterén!"
    


Chapu to dobre, - Egi (web)
(06.12.2004 20:41:29)

ze mas nebo ses prinejmensim naucil mit rad michany vajicka? :o))
    

Re: Chapu to dobre, - White Dog (web)
(06.12.2004 21:51:05)

Míchaný vajíčka jsou jídlo, které umím připravit, a to dokonce ve dvou variantách:
1) Taková řídká hmota, téměř tekutá. Tak to mám rád.
2) Taková ztuhlejší hmota, pevnějšího charakteru (neplést si s připáleným jídlem). Také mohu, ale dávám přednost variantě 1.

Tak to jsou dvě z asi deseti jídel, které umím připravit.
    

Re: Chapu to dobre, - Lokutus (web)
(08.12.2004 10:10:00)

Taková řídká hmota, téměř tekutá? To jsou ty vajíčka syrová, ne?
    


navoněná zdechlina - maja
(07.12.2004 12:35:09)

tuším, že to o té reklamě a navoněné zdechlině řekl andy warhol.
    

Re: navoněná zdechlina - White Dog (web)
(07.12.2004 12:38:42)

"Reklama je navoněná zdechlina" je český překlad názvu knihy od fotografa Toscaniho. Což nevylučuje, že to již před ním řekl Warhol.
    


 - Lokutus (web)
(08.12.2004 10:07:15)

K problému se musí přistupovat analyticky.

1. Chci někoho překvapit dortem? Ano!
2. Umím pect dorty? Neumím!
3. Existují dorty, které se nemusí péct a jsou jednoduché na přípravu? Jistě!
4. Anebo: Je možné tu problematičtější část dortu koupit? Jistě! Korpusy se prodávají docela běžně.
5. Má cenu si v takovém případě kupovat drahé knihy se spoustou receptů? Ne, je to zbytečné, stačí se zeptat libovolné cukrářky, ta vždycky ochotně poradí.

A je to.
    


 - Martin (web)
(08.12.2004 11:36:39)

No nedivim ze se vrati kdyz vybira slehacku takovym zpusobem , na 95 procent koupi nahrazku slehacky misto slehacky.
Takze pekne naslehany rostliny tuk s trochou chemie.
A i kdyby to nahodou byla teda opravdu slehacka ve spreji , jako ze je to jedna ze sta, tak stejnak spadne {smile}
Ale je mozne ze tam stoji tak dlouho i proto ze marne hleda na obalu jakoukoliv zminku o tom ze je to z mleka {smile}
    

Re: - White Dog (web)
(08.12.2004 12:21:21)

Spíš si myslím, že to je člověk, který šlehačku nikdy nekupoval, třeba ani netušil, že se ve spreji dá koupit. Pak na ni narazil v receptu na dort, a teď zkoumá, co to vlastně je.
Soudím podle sebe: dlouho jsem nevěděl, kde a jak se šlehačka kupuje, prostě jsem ji nepotřeboval. Stačilo mi vědět, že někde existuje.
Jednoho krásného dne asi před šesti lety kamarádka nasbírala jahody a pozvala mě na ně. Poprosila mě, abych se nezapomněl stavit pro šlehačku. Když jsem se vyskytl v obchodě u regálu se šlehačkami, civěl jsem na tu pixlu stejně jako ten panák na té reklamní fotce.
    

Re: - Martin (web)
(08.12.2004 13:37:11)

No a koupil jsi slehacku neno rostlinny tuk ? {smile}
A jeste se da odhadnout ze ten manik je ranni prace , predbehl dokonce i duchodce protoze regal je naprosto plny zbozi po nocnim doplnovani {smile}
    


 - Radka (web)
(27.01.2005 11:58:28)

Tento podrobný a pravdivý rozbor reklamy mě přesvědčil, že jsem na správném místě. Snažím se zjistit, zda a kdy se koná další noc reklamožroutů a vyhledavače mě zavedly sem. Může mi někdo poradit?
    
HotLinks
Zpět na článek