.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

12.10.2004



V MF Dnes píší, že moudří odborníci zkoumali, proč že Češky a Češi chodí do hospody. Dospěli k překvapivému zjištění, že "Především popovídat si s kamarády anebo se pobavit. Pivo je až na třetím místě (dvě třetiny návštěvníků)."

No to je mi novina. Proč se mě raději nezeptali, tohle bych jim řekl také.

Mezi lidmi, kteří do hospod nechodí, koluje jakýsi mýtus, že většina návštěvníků těchto zařízení tam chodí chlastat.

Já nesouhlasím. Osobně znám jen DVA lidi, kteří chodí do hospody jen kvůli pivu. Pravdou je, že neznám každého návštěvníka těchto lokálů, to uznávám.

Ale snad všichni mí známí si chodí do hospody pokecat a vidět se s přáteli. To, že se u toho pije, je doprovodná činnost, nikoliv důvod chození do knajpy. Věřte mi, mám v tom mnohaletou praxi.

Pro mě je přijatelnější jít na „jedno” (tedy na tři piva), než sedět doma sám a čumět do bedny. Chodím tam, kde se cítím dobře, kde potkám zajímavé lidi, se kterými si mám co říct. A jsou to lidi od dělníků po vysokoškolsky vzdělané odborníky s obrovským rozhledem. Kde jinde bych je potkal?

Tomu, že se v hospodě pije pivo, nahrává záhadný fakt, že minerálka je dražší než pivo. Tomu také nerozumím. Zkuste počítat se mnou a případně mě v mé úvaze opravit:

1) Dobrá voda. Výrobní postup a náklady: vyčerpání vody ze země, filtrování, trocha čištění, nasycení kysličníkem uhličitým, balení do lahve, expedice do obchodu. Cena půl litru v obchodě: cca. 3,- Kč (litrapůl za 10,-). Cena v hospodě: cca. 10 Kč za půllitr. Žádná spotřební daň.

2) Pivo. Velmi zjednodušený výrobní proces a náklady: vyčerpání vody ze země, filtrování, trocha čištění. Zahřát a smíchat s obrovským množstvím nejrůznějších ingrediencí, vaření ve varně, spousta dalších úkonů, pivo tráví v pivovaru mnoho dní než je expedované. Do toho spotřební daň jako prase.
Cena půllitru nejlevnějšího piva v obchodě: 3,- Kč. Cena v hospodě: od 10,- Kč za pullitr.

Nerozumím tomu.

Už deset dní nepiju alkohol, na dobu neurčitou, ještě nebyl důvod zrušit dočasné předsevzetí. Pokud navštívím hospodu, abych neseděl doma u počítače jako bluma (hádejte, co právě dělám, sedím doma u kompu a píšu tenhle příspěvek), a piju džus se sodovkou nebo kafe, utratím více, než kdybych pil Plzeňské.


Zadal White Dog, 12.10.2004 20:58:27, 8 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://blog.maly.cz/tb.php/1137

Zpět na článek

HotLinks
Reakce na jiných stránkách (TrackBack)
betting: betting
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - luma (web)
(12.10.2004 21:22:50)

pullitr do 10kc? kde???
    

Re: - White Dog (web)
(12.10.2004 21:31:05)

Nojo, přesně nevim, přiznávám. K tvrzení "od 10,- Kč" mě vedla následující úvaha: já piju Plzeňský Prazdroj dvanáctku. To je jedna z nejdražších tuzemských dvanáctek. A dá se sehnat v dobré kvalitě od 18,- Kč / půllitr (Poděbrady - Hotel Bílá růže). Takže půllitr málo známé desítky by podle mých počtů mohl někde na venkově stát těch 10,- .
    

Re: - LJ (web)
(12.10.2004 22:33:39)

Brno, Lidovka...Vodka a Pivo za 10{big grin}). Ale chodí tam taky jen největší asociálové. Spíš mě dostala ta voda, půl litr za 10. A to se sežene kde?? Já dycky vidím voda, 0,33l za 25 a tak;)...
    


Re: - pixy (web)
(12.10.2004 23:40:19)

Ne pivo - ta voda... Kdes viděl půllitr Dobré vody za 10 Kč, proboha? Nejlevnější bývá tak za 15, a to je čtvrtlitr, v lepším případě třetinka...
    

Re: - White Dog (web)
(13.10.2004 08:09:17)

U nás v městě Xxx mají v některých restauracích dobrou vodu v téhle ceně. Ale hlavní a základní otázkou stále zůstává, jak to, že voda je srovnatelně drahá jako pivo.
Před půl rokem jsem byl s Arthurem na večeři v městě Xxx a paní majitelka pizerie nám vysvětlovala, že voda (a nealko vůbec) zabírá místo v ledničce, zatímco pivo přivezou v sudu a je mnohem skladnější. Takže nealko musí "logicky" být dražší, protože se ho prodá mnohem méně.
Off topic: syn téhle majitelky si jednou stěžoval, že jim došly cigarety. "Já se na to můžu vysrat, lidi se furt ptaj po cigaretách a já je nemám. Asi je vyškrtnu z nabídky."
Moje odpověď "jasně, vyškrtni z nabídky zboží, který lidi rychle vykoupí a rychle se otáčí, ty vobchodníku jeden" ho poněkud rozčílila {smile}
    


Re: - Tokugawa (web)
(14.10.2004 12:28:04)

Zkušenost z minulého víkendu:
Trhová Kamenice, restaurace Na radnici, dvanáctka za 12,- Kč. Pravda, pivo Rychtář, ale co.
    


 - Petr (web)
(13.10.2004 11:34:48)

My říkáme: Jdem na jedno pětipívo. {smile}
    


K čemu nadpis?! - Vesničan (web)
(13.10.2004 14:03:57)

Jako abstinent s více než tříletou tradicí mám poznatky takovéto: třetinka vody, ať už se to jmenuje jak chce, ať to má příchuť PVC, nebo sacharinu, nebo ať už je třeba jenom s E290, bez příchuti, pod 15 Kč nejde, nejčastěji 20 - 25 Kč. 50% ovocná šťáva, vydávaná za džus, totéž, ale dolní hranice je 20 Kč. Ani jeden z těchto výrobků není zatížen spotřební daní. Stejně jako nealkoholické pivo, jehož cena v obchodě se pohybuje nad 8 Kč, což je více než dvojnásobek té nejlacinější močůvky, vydávané za pivo. V hospodě (označme si tak všechny ty cluby, pizzerie, kavárny, vinárny, krčmy, pivnice a restaurace) však člověk na cenu pod 15 Kč nenarazí. Vím, že výroba nealkoholického piva je technologicky poněkud odlišná od výroby piva normálního, není však o tolik ekonomicky náročnější, aby pivo bez alkoholu stálo stejně, či víc, jako pivo spotřební daní zatížené.
A proč nealkoholické pivo? Mám tu chuť rád (věřte, že u většiny dnešních nealkopiv je chuť s normálním pivem naprosto srovnatelná a špatná pověst pit a birellů pochází z doby před převratem, kdy na trhu bylo "Pivo pro řidiče" a "PITO - Most") a alkohol nechci, protože jsem si ho zakázal. A věřte, že pivař jsem býval, a to v tom pravém slova smyslu. ("Tak si dáme jedno - dvě, slovy dvanáct a jdeme domů.")
    
HotLinks
Zpět na článek