.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

16.12.2004



...ale může se pěkně podražit. Nejde vůbec o velké částky. Nicméně staré včelí přísloví (kdo si ještě vzpomene na Včelku máju?) praví, že halíře dělají talíře.

Když mám hlad a chci si dát něco teplého, což je tak jednou až dvakrát denně, zamířím do restaurace. Je jedno, jestli se ten podnik nazývá hospodou, pizzerií, čínským bistrem, restaurací nebo jakkoliv jinak. Chtěl jsem tím říci, že se doma stravuji málo, tak čtyřikrát do týdne. Marketingoví managoři by řekli, že stravování outsourcuji.

Dnes mě po dlouhé době napadlo, že možná nejednám příliš ekonomicky. A může za to katastrofální občerstvovací situace v Úvalech u Prahy!

Opravdu už jsem měl hlad. Jedl jsem naposled v 9 ráno, a už bylo 16 hodin. Zastavil jsem v Úvalech na návsi, před podnikem honosícím se názvem „Hotel”. Zajdu dovnitř, k pití si dám tonic (byl jsem autem) a požádám o jídelní lístek.

Příliš velký výběr to tedy není. Cosi s knedlíkem, něco jiného s knedlíkem, ještě něco jiného s knedlíkem a nakonec ještě něco úplně jiného s knedlíkem. Problém spočívá v tom, že knedlíky nejím. Přímo je nesnáším.

Ano, tak jako někdo nerad špenát, někdo jiný krupicovou kaši, další třeba ředkvičky, tak já naprosto nesnášim knedliky.

Hlad je však mocný, takže si objednávám nějakou studenou mísu se sýrem a šunkou. Čtyři plátky šunky, dva plátky sýra, malilinkatý kousek rajčete a dvě housky. Sním to a platím celkem 60 korun.

15,- Kč tonic (0,3 litru)
35,- Kč sýrový talíř se šunkou
pečivo po 4,- Kč (2 kusy housky), to je celkem 8,- Kč

Sečteno a podtrženo 58,- Kč. 2,- Kč nechávám jako pozornost podniku.

Vyjdu ven, hlad mám stále. Naproti jsou potraviny. A:

10 dkg šunky za 19,- Kč, 2 housky za 6,- Kč a tonic za dvacku, jenže je ho pětkrát tolik, než v té hospodě. Pokud bych to snědl v autě, obědval bych možná v kulturnějším prostředí než v tom pajzlu, který se nazývá hotelem, snědl bych toho 3x tolik a ušetřil bych 15 korun.

Asi bych se nad sebou měl zamyslet. Ale jak jsem napsal v úvodu, když se objeví hlad, mířím prostě do restaurace. Instinkt... pěkně blbý instinkt {smile}

Nevíte někdo o normální restauraci v těch Úvalech? Aby tam vařili alespoň do devíti večer. Já jsem z městečka, které má asi 3x více obyvatel než Úvaly, a restaurací, kde se bez problémů najím i večer, je tu minimálně 20.

Rady typu „vyhni se Úvalům velkým obloukem” jsou sice k věci, ale já se tam prostě jednou za tři neděle objevím. Naneštěstí tam působí nějaká podivná patogenní zóna, která ve mě vyvolá pocit strašného hladu!


Zadal White Dog, 16.12.2004 23:34:22, 10 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://blog.maly.cz/tb.php/1238

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

He.. - Ebo (web)
(17.12.2004 02:32:40)

Mno.. naplň si ledničku a překonej lennost si něco doma ukuchtit.. {smile}

Když bude nejhůř.. nebudeš mít knedlíky a sníš něco studeného v kulturním prostředí za méně peněz {smile}
    


Dojde na tebe! - Arthur Dent (web)
(17.12.2004 07:26:52)

Nakonec přijdeš na to, že je jednodušší naučit se aspoň trochu vařit. {smile}
    


 - Trillian (web)
(17.12.2004 09:43:51)

polotovary to jistí :o)
znám super restauraci s výbornou kuchyní, milým a ochotným personálem a velkými porcemy... jenže je tu drobný zádrhel, není v Úvalech :o)
    


 - TomVok (web)
(17.12.2004 11:13:12)

Bydlím nedaleko, pokud jezdíš autem a trváš na slušném teplém stravování, doporučuju dojet do Klánovic, je tam těch hospo ňekolik a celkem slušných...
    


 - Vesničan (web)
(17.12.2004 11:42:01)

V tom směru jsem jídávával, ale to už je let pomalu více než drahně, v Šestajovicích. Ale kdo ví, jestli ještě ta hospoda stojí. Kdo ví, jestli ještě vůbec stojí Šestajovice. Ale to bývávalo vyhlášené místo. Kdoví, jak to tam dnes vypadá, po otevření dálnice na Hradec.
    


Hmm - Mamlas (web)
(17.12.2004 12:04:16)

A co se tak najíst o něco dřív - ve stylu budou Úvaly, tak se najím dokud můžu. Pohybovat se po zemích českých s chronickou averzí ke knedlíku může být občas dost problematické.
    


 - Lavor (web)
(17.12.2004 15:54:49)

jsem z ouval, tak si dovolim trochu poradit: pres den udajne relativne slusne varej v restauraci na slovanech, je to pri ceste z prahy napravo od svetelny krizovatky na statovce; kvalitni "pyceryje" je u zavor (pokud si zabloudil k sokolum do hotelu tak vis kde jsou zavory) a pak i restaurace primo u statovky v kopci mezi uvalama a ujezdem; uprime receno, vybral sis temer to nejhorsi co slo, do sokolovny chodi i na pivo dost "specificka" sorta tvoru; rozhodne radim vyhnout se i dalsimu "hotelu", tentokrat pred nadrazim, situace je tam jeste horsi;
restaurace jsou v uvalech problem, neni ani moc kam jit na pivko vecer, pokud clovek nechce poslouchat hlasitou muziku nebo si lehce pred tricitkou pripadat jako tata vsech ostatnich navstevniku (cca patnactilety frajirci s nausnickou a cigarkem v tlamicce);
porovnani s podbradkama (alespon nejak tusim z tvych textu, ze jsi odtamtud) je zase trochu z ruky, cely uvaly delaj v praze a tak se nakupuje i kulturne (a hospodsky) zije tam (uvaly maj 5000 lidi a na tu velikost je tu slusnejch podniku opravdu malo);
snad priste pochodis lip, uz jsem chtel poradit pri jednom z minulejch clanku
(po jedne z tech zasadnich zivotnich otazek), ale nechal jsem to byt, jenze ted vidim, ze bys treba priste navstivil hotel cislo dva a pak by tu arthur jenom vyvesil nekrolog (neco na zpusob zemrel na otravu jidlem, ubit ukrajinci, zavalen forbesem, vykrvacel pote, co se podrizl prasklym pulitrem);
hezkej vikend a vic gastro-stesti {smile}
    

Re: - White Dog (web)
(17.12.2004 16:27:50)

Do toho druhého "Hotelu" jsem jednou omylem nakoukl. Naštěstí nevařili. Ba co více, na dotaz "vaříte" na mě koukali jako na blázna. V restauraci Na Slovanech jsem to zkoušel, obědy tam dělají, ale v 16:00 už nevařili. Příště zkusim tu "pycéryjy".
    

Re: - IP:81.0.243.11 (web)
(18.12.2004 23:46:42)

do druhyho hotelu i nakukovat je na bobrika odvahy, slovany do vecera nevarej, dneska sem to byl radsi okouknout, picoska (je tam sice na zdi velka malby vinarna, ale to je po predchozim majiteli) vari dobre (ne jenom gulas se seti a vepro knedlo, ale i trochu "slozitejsi" pozivatiny) ale problem je tam spis misto, ponevadz to neni zrovna nejvetsi...
ale myslim, ta homolka s parkovanim od statovky bude pri prujezdu asi nejjednodusi reseni
    


Re: - Jey (web)
(16.01.2005 16:20:43)

Vinarna u Vinaru, u zeleznicniho prejezdu nahore zluty domecek.. vyborna pizerie, s asi 40 druhy pizz, a dalsimi druhy jidla. Skvele vari nejen pizzy, vse celkem levne az na pivo(plzen 26,-), ale to proto, ze to je restaurace a ne nalevna. A nebo dvojka taky dobre, je to u Ceskobrodske a jmenuje se to Homolka. Da se jit dolu a nahoru. Tak urcite nahoru, tam je taktez dobra restaurace. Vari klasicka jidla, velky vyber, levne. Neni to tu tak strasne, jen si staci dobre vybrat.. ja mam obejite vsechny zdejsi podniky a mista, takze vim kam zajit(Vinarna u vinaru, Restaurace na Homolce nahore) a kam ne(Hotel Sokol, Hotel Budka, U sudu, Kiosek u nadrazi, Restaurace na Slovanech, Restaurace na Homolce dole, Vecerka, Hospoda u Kasi).
    
HotLinks
Zpět na článek