.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

11.01.2004



aneb Další recept z kuchyně Dentových, který potěší všechny milovníky drůbežího masa... Tentokrát od dcery tchyně mojí ženy (vlastně tedy od mojí sestry). Recept by se mohl jmenovat „zapečená kuřecí prsa se šlehačkou a zeleninou”. S chutí do toho!

Postup při vaření máme následující: Asi půl kila kuřecích nebo krůtích prsou naporcujeme na plátky (tak 1,5 — 2 cm silné) a okořeníme podle chuti (naší chuti odpovídá Podravka Twist — Drůbež). Plátky naskládáme do nějaké nádoby na pečení (my používáme takové ty skleněné, Jenské sklo se to snad jmenuje). Na drůbeží maso naklademe plátky něčeho zauzeného (libovější anglické slaniny, kladenské pečeně, uzeného boku...), na to dáme tak 20dkg žampiónů, které jsme předtím obdělali na pánvi na trošce másla. Na žampiony nasypeme sáček mražené zeleniny (podle osobních preferencí, my jsme dali směs mrkev / hrášek / kukuřice / paprika) s trochou koření do zeleniny ("Aromat", Podravka atd.) Nakonec vše zalijeme šlehačkou (200ml) a pokryjeme plátky aromatického sýra (Madeland...)

Celé to pečeme v uzavřené nádobě při teplotě 160°C minimálně hodinu. Jíme k tomu brambory, hranolky, americké brambory nebo bramborovou kaši, možná ani s chlebem by to nemuselo být špatné. Výborné je to také druhý den jen tak studené... {smile}


Možné variace: Pokud někdo nesnese šlehačku, lze ji vynechat. Pod sýr můžete nakrájet cibuli na kolečka, stejně tak můžete k tomu všemu přidat brambory a zapékat to dohromady.
Moje sestra doporučuje například přidat brokolici nebo kousky Nivy, já osobně bych zkusil na to maso dát třeba plátky Poličanu...

Pokud recept vyzkoušíte a přijdete na nějakou zajímavou obměnu, podělte se...


Zadal Arthur Dent, 11.01.2004 23:05:29, 8 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://blog.maly.cz/tb.php/699

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Variace - pixy (web)

Ne tak přímo variace, ale hodně společného to má - dělal jsem předevčírem k obědu:

Asi dvě hrsti mražených fazolových lusků (jako dítě jsem je nesnášel, ale co vařím sám, jsem je nedávno objevil jako něco, z čeho se dá udělat docela dobré jídlo) se hodí do zapékací mísy, na to houby (pixla žampionů, já měl v mrazáku staré hříbky), na to se rozkydne jeden střední rajský protlak. Pixlu od protlaku jsem na to ještě vypláchnul vodou (tím jsem to podlil). Nic se nemusí míchat. Na to jsem položil tři rozpůlené kuřecí stehenní řízky, osolené, opepřené a posypané sušeným česnekem. Zasypal jsem to vrstvou zeleniny (použil jsem mraženou směs paprik, rajčat a cibule). Mísu jsem zakryl a nechal rochnit v troubě asi 45 minut při 210 °C. Pak jsem to odkryl, vyndal napůl udušené maso, směs zamíchal a maso naskládal nahoru a vrátil do trouby na další asi půl hodiny (běhěm toho jsem maso ještě asi třikrát obrátil). K tomu se v mikrovlnce udělala rýže - znáš recept? X dl rýže + 1,5X dl vody + X pidilžiček soli = 2X minuty naplno + 7X minut napůl. Vaří se zakryté v mikrovlnce (nejlépe ve skle). Všechny se přímo úměrně násobí množstvím rýže, jen poslední údaj se může při větším množství redukovat - já obvykle dělám plný hrnek (2,5dl), na to hrnek a půl vody, 2,5 lžičky soli, 5 minut naplno a 17 minut napůl.
    

Re: Variace - pixy (web)

Zapomněl jsem základní ingredienci! Před zakrytím mísy a před prvním pečením vše důkladně prosypat provensálskými bylinkami! Bez toho to nejde!!! Omlouvám se...
    


Re: Variace - nonsense (web)

Uz se mi sbihaj sliny... i kdyz bych asi redukovala i fazolovy lusky (vzpominka na "zadelavany lusky na kyselo" z druziny je jeste cerstva)a ten rajskej protlak... {wink}
Ta slovni uloha s rejzi je ale sikovna!
    


 - NZNamy (web)

Nečekal bych, že tu najdu kuchařku, ale skoro nikdy nečtu seznamy rubrik... :o)
Mimochodem, té osobě, kterou zmiňuješ v úvodu, se říká švagrová! :o)
    

Re: - NZNamy (web)

Jejda, teď se ti fakt povedlo mě zmást, ty vážně popisuješ svou sestru... :o))) Ojoj!
    

Re: - nonsense (web)

Ale svagrova sem preci taky! svagrova snachy chote Arturovo rodice {smile}
    


Re: - Arthur Dent (web)

No, jednak podtitulek tohoto blogu je "o životě, Vesmíru a vůbec", tedy tam jídlo jednoznačně patří. No a druhak je tu o všem, co nás zajímá. A já holt to vaření mám jako koníčka. {smile}
    


 - nonsense (web)

Mno,mezi nami-zas az takovej zazrak kulinarskyho umeni to neni... ale kdyz je covek tejden na pice a hotelovym kafi,tak by asi prisla k chuti i osmazena podrazka {wink}
    
HotLinks
Zpět na článek