.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

06.05.2003



Posledních 13 let (a možná ještě déle) se řeší otázka, kdy odcházet do starobního důchodu.
Někdo tvrdí že je asociální chodit později než je tomu dnes, například zde na této stránce, někdo tvrdí že se musí do důchodu odcházet později.
Zde je několik faktů tak jak je vidí White dog:
1) Populace stárne. Rodí se méně dětí a lidé se dožívají vyššího věku.
2) Díky zlepšené zdravotní péči a lepšímu životnímu stylu se prodlužuje tzv. aktivní věk, věk do kterého je člověk schopen plnohodnotné práce.
3) Za několik málo let nebude kde brát na důchody.
Co z toho vyplývá:
Pokud bude zachován současný věk odchodu do důchodu, tak zanedlouho nastane (s trochou nadsázky) situace, že každý produktivní člověk bude živit svého důchodce. Dnes člověk do 20ti let studuje, 40 let pracuje a 20 let si užívá plodů své (doufejme) poctivé práce — tedy starobního důchodu.
To je pochopitelně neudržitelné. Nevidím jiné řešení než odcházet na odpočinek výrazně později — řekněme v sedmdesáti letech.
Argumenty odpůrců jsou následující:
  • je to vůči starším lidem asociální. To ano, ale asociální je to především vůči produktivním lidem, kteří čím dál tím více ze svého příjmu vydávají na ostatní. Posunutím věkové hranice (a dalším posouváním v budoucnosti) lze toto „dotování” starších občanů posunout na přijatelnou úroveň. Pokud k tomu nedojde tak na to doplatí především důchodci — nebude jim dávat z čeho.
  • staršího člověka nikdo nezaměstná. Připouštím, že někde to tak může být, ale obecně to pravda není. Záleží na každém jak se snaží. Osobně znám mnoho lidí kteří pracují i ve věku nad 60 let.

Dále bude zřejmě nezbytné aby si každý od mládí spořil do fondu odděleného od státního rozpočtu.
A nebo otevřeme naši zemi mladým přistěhovalcům, ale předpokládám že toto řešení by se v naší xenofobní společnosti neujalo.
White dogovo vysvětlení — nemám nic proti důchodcům. Svůj příjem a odpočinek si zaslouží, vždyť i oni „dotovali” starší občany...
Ale současná situace je neudržitelná. Na to stačí obrazně řečeno umět počítat do deseti.
Kdo to zařídí? Těžko říci. Politici asi ne. Těm jde o hlasy a nepopulární, i když nutná opatření nejsou v souladu s cílem získat co nejvíce hlasů.
White dogovo zhodnocení: kdo řve že prodloužení věku odchodu do důchodu je špatné, je sobec který vyznává heslo „po mě potopa”. Je to bezohledné i vůči dětem, na jejichž bedrech jednou bude starost o starší občany.
White dog se na „zasloužený odpočinek” netěší. Za prvé neví, jestli se toho dožije, za druhé ho baví dělat něco smysluplného a za třetí ví, že nečinnost zabíjí.
Zároveň bych vás rád poprosil o vaše názory k tématu, i když s názorem mým nebudou souhlasit. Jediné co nemám rád jsou názory urážející a vulgární, ale ani takové mazat nebudu {smile}


Zadal White Dog, 06.05.2003 18:43:50, 2 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/108

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

A teď uvidíš... - Arthur Dent

Teď se ukáže, jací jsou tvoji čtenáři. Buď jsou mladí a budou souhlasit, nebo jsou už starší a sepsují tě, potupí, zdeptají a pozuráží...
    


Jak je to s důchody - vlasta (web)
(01.12.2004 10:52:35)

Vláda nás straší demografickou situací,nutností pozdějších odchodů do důchodu, nižší porodností. Kdy se ale přizná, že její důchodová politika je tak děsivá, že je opravdu potřeba mít obavy, zda nějaké důchody vůbec budou.
Nelze vše nechat neviditelné ruce trhu.
Pokud tak činí, pak není třeba jakýchkoliv ministerstev, vládních ůřadů a zbyde jen vnitro a armáda, to zvládnou tři lidi a to co zbyde se dá na důchody.
Může mi někdo z vládnoucích vysvětlit, proč jsou miliardy na sport, nové haly, zábavní centra, aquaparky, motokrosové haly, fotbalové stadiony? Proč člověk, který nic netvoří,dostává za mizerné výsledky na hřišti miliony a zedník sotva přežije? Na podobné otázky by si měli ti, co řvou o pozdějších odchodech do důchodů, odpovědět. Také na to, co dosud vládnoucí udělali pro rozvoj téhle země, ke zvýšení jejího bohatství a mezinárodní prestiže. Pokud bude u všech odpovědí kladné znaménko, je to dobře.
Zatím převažují zápory. Nemáme se špatně, jistě, ale můžeme se mít podstatně lépe!! ... a vvvoo tttom to je. Vlasta
    
HotLinks
Zpět na článek