.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

07.05.2003



Sám tu píšu o správné češtině a dnes jsem „dostal přes prsty” za obrat „nechá se udělat”, „nechá se tolerovat”...
Misho, Marvine, máte pravdu. Ten obrat je podivný a já se za jeho použití kaji. Moje čeština jistě není perfektní a kdyby tahle vazba byla má jediná chyba, bylo by to skvělé. Dám si na to příště pozor!
Na druhou stranu — milník může být shnilý a přesto dobře ukazovat, jak říkal již jistý profesor ("jistý" proto, že si jeho jméno nepamatuji) na lékařské fakultě, kterého kritizovali za to, že bojuje proti kouření a sám hulí jako fabrika!


Zadal Arthur Dent, 07.05.2003 11:51:09, 3 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/112

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

chybovat je lidské:) - Lendys

Taky nedám dopustit na češtinu a její hyzdění mě štve, ale sama ujíždím někdy více-zvlášť když letost přišlo jaro-to byla hrůza!{big grin}, někdy méně. Na druhou stranu ale chápu, že ne každý má tu schopnost či dar se umět brilantně nebo spisovně vyjadřovat či stříhat úžasné slohové výtvory. Ten shnilý, přesto dobře ukazující mylník je super příklad{smile} Koneckonců, kdo jiný by měl kárat než ten, kdo o daném problému ví své. Takoví bývají mnohdy úspěšnější ve svém počínání, než kdejaký rádoby "dokonalý" moralista samá ctnost a bezchybnost.
    

Re: chybovat je lidské:) - Arthur Dent

Samosebou, kazatel nemůže kázat proti něčemu, co nezná. K tomu jen tři příklady.

Za socialismu byli nejlepšími znalci marxismu-leninismu faráři, asi proto, aby věděli, o jaké svinstvo jde.

Kdysi na konferenci "proti kouření" jeden z diskutujících prohlásil: "V příspěvku řečníka mi chyběla jedna podstatná věc, a to JAK TO TĚM KUŘÁKŮM CHUTNÁ!"

A poslední perla je výrok ze stejné konference: "Jako by eunuch kázal o sexu!"
    


To si nechám líbit :) - Misha

Příznám se, že tak rychlou reakci jsem nečekal {smile} Milník je fakt dobrý{smile}

Trochu mě ten můj komentář přinutil k přemýšlení, v jakém spojení mi slovo "nechat" vadí a kde ne, a přišel jsem na to, že některé věci si vcelku bez problémů <i>nechám</i> líbit (třeba orální sex{smile}, ale jinde se to opravdu <i>nenechá</i> vydýchat {smile}
<p>
Češtinou se částečně taky živím a zajímají mě všechny zapeklitosti češtiny, její prznění a (pseudo)-diskuse o nich, například nedávno nádherně akademická diskuse na Pixyho blogu o tom, že slovo pojď je jediné v našem jazyce, které se vyskytuje pouze v rozkazovacím tvaru.{smile}

    
HotLinks
Zpět na článek