.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

21.05.2003



Teď se konečně dozvíte odpověď na otázku „Proč se tento weblog jmenuje Převážně neškodný?”

Jeho jméno, stejně jako můj nickname, pochází z geniální pentalogie (vsuvka: četl jsem i perlu „pětidílná trilogie”) Stopařův průvodce po Galaxii. Pokud vám někdo na otázku „Jaký to má smysl?” odpověděl „42” a vy nevíte proč, přečtěte si tyto knihy.

Je to báječně napsaná a stejně dobře přeložená sci-fi, původně rozhlasová hra a až později převedená do knižní podoby, sci-fi u které se smějete od začátku až do konce, kultovní dílo v tom nejlepším smyslu slova „kult”, dílo inspirující, dílo citované, dílo stěžejní. Děj není zanesen scifistickými klišé, takže se líbí i lidem, kteří scifi nečtou. Ale protože o kultovním díle se nemá (ani nedá) mluvit, půjdu na to oklikou.
Dvacátého pátého května, tedy v neděli, probíhá třetí Ručníkový den, tedy vzpomínka na spisovatele Douglase Adamse, viz reklama dole. Proč právě ručníkový? To je totiž tak:

Ručník je skutečně kolosálně užitečná součást výbavy hvězdného stopaře. Především má značnou praktickou cenu — můžete se například do něj zabalit, aby vám nebylo zima, když poskakujete napříč chladnými měsíci planety Jaglan Beta. Můžete na něm ležet na zářivých, mramorovým pískem vystlaných plážích Santraginu V a vdechovat opojné výpary z jeho moří. Můžete na něm spát pod hvězdami, jež tak rudě září na planetě pouští, Kakrafúnu. Můžete ho použít jako plachtu, až poplujete na maličkém voru po proudu drsné řeky Moth, můžete ho namočit pro boj zblízka, nebo si jím zahalit hlavu, abyste necítili jedovaté pachy žravé obludy Blátotlačky z Traalu a nestřetli se s jejím pohledem (je to nepředstavitelně tupé zvíře, myslí si, že když ji nevidíte, nevidí ani ona vás — blbá jak tágo, ale značně žravá). Když jste v úzkých, můžete jím signalizovat o pomoc. No, a samozřejmě se jím také můžete utřít, pokud vám po tom všem ještě připadá dost čistý.

(Kompletní pentalogii tvoří knihy "Stopařův průvodce po Galaxii", "Restaurant na konci Vesmíru", "Život, Vesmír a vůbec", "Sbohem a dík za ryby" a "Převážně neškodná".)



PS: Podle všech příznaků je Ivo A. Benda Vogon!


Zadal Arthur Dent, 21.05.2003 16:05:10, 4 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/155

Zpět na článek

HotLinks
Reakce na jiných stránkách (TrackBack)
Prevazne neskodny...: Ručníkový den
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Stopar - Láďa Rejpal

JJ, Stoparuv pruvodce je proste nejlepsi kniha v Galaxii {smile}. I kdyz je to pomerne stary, tak je to stale velmi popularni a ctena knizka {big grin}).
    

Re: Stopar - Vlk

Souhlasím s tím, že je to poměrně povedená kniha (povedené khihy), četl jsem je v originále. Ale na druhou stranu bych vztah k nim vyjádřil slovy:
Je to pěkné, ale že bych to musel vidět dvakrát?
    

Re: Stopar - White dog

První dva díly jsem četl dvakrát. Že by překlad lepší originálu?
    
HotLinks
Zpět na článek