.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

27.05.2003



Toto zvláštní slovo pochází z hebrejštiny a označuje v České Republice velmi populární jev.

Chucpe je totiž určité chování a nejlépe vám ho přiblížím na téhle historce: Mladík zabije oba své rodiče. U soudu se ke všemu přizná a žádá, aby byl soud shovívavý, protože je oboustranný sirotek. To je chucpe jednání — drzé, vyzývavé, výsměšné, ovšem jakoby legální...

Chucpe byl Alim Karmov, Rus, který prošustroval peníze svých věřitelů a když ti na něho podali žalobu, vše přiznal a jedním dechem prosil, aby mu ještě půjčili, že jim to stonásobně vrátí. (Že se našli pitomci, kteří mu půjčili i podruhé je jiná věc...)

Chucpe jsou i záležitosti okolo firmy Diag Human. Nejprve je to firma FUJ, pak se jí stát omluví a zaplatí jí odškodné a pár dní nato je to zase FUJ a měla by peníze vrátit.

Nejjasnější chucpe posledních dní je Jan Kavan. Muž, který podepsal, že nechal skartovat tajné dokumenty, jako jsou třeba tajné klíče pro diplomatické šifry nebo dokumenty NATO, načež odjel předsedat Valnému shromáždění OSN. A náhle se ty skartované dokumenty, jaký div, najdou! Kavan samozřejmě o ničem neví. Stejně jako nevěděl o penězích v trezoru ve své kanceláři. Je zvláštní, že ministrem zahraničí a předsedou VS OSN může být člověk, který tak zjevně a tak často neví co se děje.

Spíš ovšem zatlouká, kličkuje a snaží se ze všeho vyvléct. I kdyby ho chytli za ruku při krádeži v obchodě, bude tvrdit, že si chtěl zboží jen prohlédnout na denním světle. Česká republika platí jeho kancelář v New Yorku a zároveň mu vyplácí poslanecký plat — i když chodí na zasedání sněmovny jak do Sokola a tím pádem je tam plat prtný — ovšem on se nechce ani jednoho vzdát. Zůstává zaměstnancem Ministerstva zahraničí, i když mu sebrali i to nejnižší bezpečnostní prověření, které musí mít na tomto ministerstvu i kuchaři a zahradník. Ovšem Kavan tvrdí, že to jsou všechno pokusy o diskreditaci... Chucpe!

Kdyby měl rozumný pohled na sebe sama, zjistil by, že s jeho osobou je spojeno tolik špíny, že je dnes už jedno, jestli je konkrétně tohle diskreditační kampaň nebo pravda. Mohl by odejít, tiše dělat ublíženého a nakonec, kdyby se ukázalo, že šlo o pomluvy, by se mohl dožadovat satisfakce.

Ovšem minimálně od dob chucpe vlády Miloše Zemana, na které se i on podílel, se v této zemi spíš než omluvy provozuje — chucpe!


Zadal Arthur Dent, 27.05.2003 10:35:43, 5 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/169

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - pixy

No fakt už jsem se bál, že praotce chucpe Miloše Ibn Zemana vynecháš...{wink}

Když už jsme u toho:

Zazvoní šnorer u Roubíčků, otevře mu Sára. Zálibně si ji prohlédne a povídá: "Milostpaní, voni sou ale pěkná kost, nechtěla by se se mnou vyspat?". Sára se vyděsí: "No toto! Co si o sobě myslej?!" - "Takže nechtěla?" - "Ale jo, ale ta chucpe!"

BTW, nejsi první, víš to? http://www.virtually.cz/starydesign/2202/osvaldova.html {big grin})
    

Re: - Arthur Dent

Tak Osvaldovou jsem vskutku nečetl (není to TA Barbora Osvaldová, druhá dcera Ivana Osvalda a sestra Gábiny Osvaldové?)
Je vidět, že na Kavana panuje stejný názor "napříč politickým spektrem"...
    

Re: - White dog

Kdo je to Barbora Osvaldová, Ivan Osvald a Gábina Osvaldová?
Poslední dobou mám pocit že jsem úplně mimo (mísu). Asi bych si místo MF Dnes měl občas přečíst Spáj {smile}
    

Re: - Arthur Dent

Ivan Osvald BYL scénárista a spolu se Zdeňkem Jirotkou, Martinem Fričem a dalšími měli v 60. letech rozhlasový pořad "sedmilháři", kde vyprávěli kouzelné historky.
A ty dvě dámy jsou jeho dcery.
Mimo jiné je Gábina Osvaldová textařka (napsala např. pro Lucii Bílou text k songu "Láska je láska")
    


ohó - Kryska (web)
(05.03.2004 00:36:14)

a mám další slovo do svého slovníčku!!!
a jak tak sleduju, bude i dost frekventované ;o)
    
HotLinks
Zpět na článek