.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

09.06.2003



Zajímavé počtení o programovacích jazycích, o tom který vybrat a o tom, proč se stále používá skoro padesát let starý LISP.
Tento článek doporučuji k přečtení i neprogramátorům, mimo jiné i proto, že v něm najdou pár argumentů proti používání „těch nejnovějších” nebo „těch nejmódnějších” technologií a mj. se dozví, že každý jazyk je vhodný pro jiný účel... Článek se jmenuje Pomsta nerdů, napsal ho Paul Graham a přeložil Ota Flégr.

Dovolím si ocitovat kousky, které mě zaujaly:
(...) nevynalézejte produkt takový, aby se líbil investorům nebo potenciálním akvizitorům vaší firmy. Vytvořte produkt, který se líbí uživatelům. Pokud získáte uživatele, všechno půjde samo od sebe. Pokud ne, nikoho nebude zajímat, jak bezkonfliktně ortodoxní byla zvolená technologie.
Ve velkých organizacích se používá pro tento přístup obratu „nejlepší současná praxe v oboru”. Účelem této fráze je uchránit manažery před odpovědností: když vyberou něco, co se považuje za „nejlepší současnou praxi v oboru” a projekt nevyjde, nelze mu nic vyčítat. On nevybíral, vybírala současná běžná praxe. (...) Erann Gat na adresu programovacích jazyků jednou prohlásil, že „nejlepší možná praxe v oboru” ve skutečnosti neznamená nejlepší, nýbrž průměrná.
Dospěli jsme ke dvěma velmi cenným poznatkům. (...) Za prvé, jazyky se liší svou silou. Za druhé, většina manažerů tuto skutečnost svévolně ignoruje. Jen tak mimochodem jsou tyto dva postřehy receptem na vydělávání peněz.


Zadal Arthur Dent, 09.06.2003 12:17:49, 1 komentář...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/219

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - student (web)

Mockrát děkuji za skvělý odkaz. Moc mě to povzbudilo, poněvadž na vysoké studujeme právě LISP (DrScheme) {smile}
    
HotLinks
Zpět na článek