.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

10.07.2003



Není to nic s vězením ani soudem. Není to ani vyjímečně osvalený muž. Je to název pro určité jednání, kterého se občas dopouštíme, a které vede do pekel.

Termín dvojná vazba pochází z psychologie komunikace a označuje takovou komunikaci, která po příjemci něco požaduje, ale zároveň požaduje pravý opak téhož. Lépe vše osvětlí příklad:

Manželka řekne manželovi: „Co takhle kdybys mi někdy přinesl JEN TAK kytku???” Jak se manžel má zachovat? Když kytku přinese, nebude to JEN TAK, protože k tomu chování byl vyzván: Tys mi ji přines jen proto, že jsem si o ni řekla, rozhodně jsi ji nepřines proto, že jsi chtěl. A když nepřinese, bude to opět špatně: To si mám tu kytku koupit sama? Já ti to naznačuju a ty jsi tak tupej, že mi ji ani tak nekoupíš?

To je nejklasičtější ukázka dvojné vazby v praxi. Podobná klasická ukázka je v Hlavě XXII — pilot je blázen, proto nemůže být ve službě. Ovšem ze služby může být propuštěn pouze na základě své žádosti. Ovšem pokud tu žádost podá, ukáže tím, že si svou situaci uvědomuje, a tím pádem není zas tak šílený, aby mohl být propuštěn...

Klasickými dvojnými vazbami jsou všechny výzvy, nazývané buď spontánní. Třeba výzva „bav se!”, pronesená na večírku. Když se vyzvaný nezačne hned usmívat a tvářit šťastně, bude za morouse, pokud se začne usmívat, má to jeho okolí za křeč...

Dvojná vazba je patologický druh komunikace, komunikace nemocná, komunikace škodlivá. Jediná možná reakce na dvojnou vazbu je nereagovat a tuto komunikaci ignorovat — pokud to jde. Pokud to nejde (například v rodině), vede to k poruchám v komunikování (a k poruchám vůbec).

(V této souvislosti se sluší připomenout termín schizofrenogenní matka. U statisticky významného počtu schizofreniků byl v rodinné anamnéze zaznamenán zhoubný vliv matky a téměř vždy byla v její komunikaci zaznamenána dvojná vazba.)

Proto pozor na dvojnou vazbu v komunikaci. Pokud se vás někdo pokouší do takové komunikace uvrtat, nedejte se!


Zadal Arthur Dent, 10.07.2003 15:00:27, 13 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/308

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Pokracuj - David (web)

Co kdybys takovejhle zajimavejch clanku psal jen tak vic? {big grin}
    

Re: Pokracuj - White dog (web)

Arthur takovýchto zajímavých článků napsal víc. Stačí jen hledat v archivu.
    

Re: Pokracuj - David (web)

To vim taky, ale uz je znam {smile}
    

Re: Pokracuj - Arthur Dent (web)

Vynasnazim se... Psychologie komunikace bude vyhovovat??? A co takhle Transakcni analyza? Stavy ega Rodic-Dospely-Dite???

Ma to jen jeden droboucky problem - musi se to vejit do "rozumne" velikosti... Ale budu se snazit.
    


díky - wake (web)

konečně vím, jak se tomu říká mezi odpornou veřejností !!!
    


ignorovat? - Lendys (web)

Nebude ale tou ignorací člk za morouse nebo necitu /v případě těch květin apod./? Je těžké se takové komunikaci vyhnout, když si to uvědomím víc, připadá mi, že denně slyším nějakou takovou frázi, ne však z vlastních úst -/aspoň doufám{smile}/
    

Re: ignorovat? - wake (web)

to je prave to, ze komunikace se dvema slozkami osobnosti (EGO->EGO+EGO->ID) je manipulace spis, nez cokoliv jineho. pak zalezi na tom, nakolik ti zalezi na tom, kdo te manipuluje. osobu blizkou muzes upozornit, osobe jine je nejlepsi manipulaci vratit protimanipulaci.
    


:o)) - Trillian (web)

ta kytka je fakt typická... jenže když to člověk naznačí nenápadněji, aby dal druhému možnost být spontánní, nepochopí to, muži mají příliš přímočaré myšlení :o)))

zabýváš se psychologií přímo profesně, nebo zájmově?
    

Re: :o)) - Arthur Dent (web)

Protiřečíš si. Jakmile tomu druhému sebemíň naznačíš, jak se má chovat, nemůže být spontánní. Spontanietu si nelze vyžádat ani vynutit, ta prostě musí "být".
Žádost "buď spontánní" je protimluv, protože si vynucuje jednání, které ze své podstaty je pravým opakem vynuceného jednání. Stručně řečeno - nelze donutit k nenucenosti.

Buď, milé dámy, řekněte na rovinu: "Kup mi kytku" a nefrfnějte, že to neudělal sám od sebe, nebo se smiřte s tím, že váš drahý vám ji prostě sám od sebe nekoupí. (Šťastné ženy, jako třeba ta moje, mají partnery, kterým občas sepne a něco jim koupí...) {smile}

Jinak psychologie je můj koníček a když se podíváš tady do rubriky Zajímavosti, možná tam něco najdeš.
    

Ne ta Tvoje, ale já... - Tokugawa (web)

...jsem šťastný, neboť ta moje si zvykla na to, že květiny nekupuji {wink}
    

Re: Ne ta Tvoje, ale já... - Arthur Dent (web)

A je i ona šťastná? Asi ano.

Tudíž opravuji: Šťastné ty ženy, které si zvykly na své partnery takové, jací jsou, a vědí, že v tomhle je už nepředělají.
    

O.K. - Tokugawa (web)

...tak já to tedy beru, šéfe {smile}
    


Re: :o)) - Arthur Dent (web)

PS: Nikoliv. Ženy mají myšlení (a komunikaci) příliš zesložitěné. Proč žena neřekne přímo to, co chce? (Protože to málokdy ví? Protože to málokdy opravdu chce?)

Mužské myšlení je nastaveno takto: "Kup chleba, máslo, pět rohlíků a sejra..." znamená výzvu k tomu, aby koupil požadované. Ženy ovšem málokdy dají takto jasný pokyn, většinou spíš řeknou: "Kup něco k večeři, nic tu není..."

Ale asi o tom napíšu delší článek. O tom, proč muži necítí většinou potřebu stále opakovat "miluji tě" (pro muže stále = dvakrát do roka) a ženy místo "chtěla bych jít do divadla" řeknou "Ty seš hroznej... Co takhle kdybys mi něčím udělal radost?" (a muž hádá, jestli ta radost má být prstýnek, kabelka, boty, romantická dovolená, vyznání lásky nebo uvaření večeře).
    
HotLinks
Zpět na článek