.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

01.09.2003



Stále mi chodí mailem zaručeně pravdivé příhody, které se rozhodně staly komusi známému. Občas se mě takovou příhodou snaží ohromit nějaký kamarád. Historky jsou samozřejmě vymyšlené, ale aspoň pobaví. Upozornění — příspěvek obsahuje neslušné slovo {smile}
Již dříve jsem se na těchto stránkách věnoval fenoménu zaručeně pravdivých příhod. Jsou to příhody, které vypadají velmi věrohodně, ale zřejmě se nikdy nestaly. Znají je lidé z Moravy, Prahy, Ostravy, Brna, Horní-Dolní, občas i ze zahraničí, a většinou byl svědkem těchto příhod „známý jejich kamaráda”. Jedno se jim musí nechat — pobaví. Podle mě vznikají často jako rozvinutí nějakého vtipu, jak bych rád demonstroval na následujícím příkladu.
Dnes mi přišla zpráva následujícího znění:
Řeknu Vám něco, co Vás možná pobaví. Stalo se to (skutečně) na pobočce kolínské Komerční banky, a předevčírem nám to vykládal jeden chlapík. Došly do směnárny 2 cikánky a chtěly vyměnit 1000 lir. Normálně se to nedělá, protože je to moc málo, ale aby byl klid a aby se jich zbavili, tak jim to vyměnili — a dali jim za to asi 17 korun. Načež se cikánky začaly rozčilovat, že jsou tam všichni rasisti, že je obrali a že to takhle nenechaj a že na ně zavolaj policajty (policie je hned naproti přes ulici). Takže se ta jedna sebrala, šla pro policajta a mezi tím se personál banky snažil vysvětlit té druhé, že je neobrali, že ten kurz je vážně takový a že italská lira má takovou hodnotu. Prý to i pochopila, takže když ta druhá přišla (následovaná policajtem), začala na ni křičet dřív než se kdokoli zmohl na slovo: „Ty krávo! Ty pičo jedna blbá, tys mu ho vyhulila za 17 korun.”
Na tomto typickém příkladu jsou vidět atributy „zaručeně pravých příhod”:
1) ujišťování o pravdivosti
2) naprostá konkretizace času a místa (Kolín, předevčírem)
3) poměrně věrohodný děj
4) existuje vtip, na jehož základě „zaručeně pravdivá” příhoda vznikla
Ale stejně jsem se při čtení zasmál.
A ten vtip: Přijde mladá dáma do banky s tím, že by chtěla rozměnit tisícikorunu. Pokladní bankovku vezme, podívá se na ni a řekne: „je mi líto, ale ta tisícikoruna je falešná”. A mladá dáma na to reaguje výkřikem „pomoc, zavolejte policii, byla jsem znásilněna”.


Zadal White Dog, 01.09.2003 18:33:16, 3 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/395

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

toto sa naozaj stalo ;-) - rony

Pani si prisla vymenit nejake tie cudzie peniaze a chalan v pokladni si akosi pomylil nuly a vydal ako keby dostal sumu 10x vacsiu.
Pani to zobrala a ani nemrkla.

Chalanovi to doslo az ked bola vonku. Nenasiel ju. Ona sa nevratila. On to musel splacat.
    

Re: toto sa naozaj stalo ;-) - saybye (web)

Ten pribeh je Zaloenej na uplne jinem vtipu. (ktery jsem mimochodem slysel nekdy na Zakladni skole, tj. cca někdy kolem r. 1990)

Prijde Zenska do banky a chce vymenit 1000lir. Dostane tech 17 kacek, tak se roZciluje atd. KdyZ je ji vysvetleno, jak se veci maji, tak Zahlasi: "A to mi chcete rict, Ze jsem jako sukala celou noc Za 17 korun????!!!"
    

Re: toto sa naozaj stalo ;-) - rony

manzelia su vo financnej krize, tak chlap posle zenu "slapat". na druhy den rano sa ona dovali a polozi na stol 505 korun

on sa na to kukne a pyta sa:

to ktory chudak ti dal petikacku?

a ona podivene:

akoze kto? predsa vsetci.
    
HotLinks
Zpět na článek