.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

03.09.2003



Je to ve vašem zájmu! Myslíme na vaše dobro!
Tak holenkové, aby bylo jasno, ne každá marmeláda marmeládou jest. Pokud si na zahrádce sesbíráte ovoce a uděláte si z něj právě tu marmeládu, tak se můžete dopustit neomluvitelné chyby! Nedejbože když ji namažete dětem na chleba a řeknete jim „svačina, chleba s marmeládou”. To se již můžete dopustit snad i podvodu. Ona to totiž možná žádná marmeláda není!
Abyste si totiž byli jisti, že produkt který jste z ovoce spatlali, je marmeláda, musíte změřit obsah CITRUSOVÉHO ovoce. Pokud bude váš výrobek z ovoce jiného, lhostejno, kolik ho tam je, pak to není žádná marmeláda — pokud tam citrusových plodů nebude alespoň 20%.
Tak nevím, sním či bdím? Tento blábol se píše na tomto důvěryhodném serveru.
Už nikdy žádná marmeláda jahodová, rybízová. Asi jsem měl štěstí, že jsem své mládí prožil v době, kdy si bylo možné dát amolety s jahodovou marmeládou. Dnešní děti již za pár let nebudou vědět, co to je. A až jednou jako stařec nad hrobem budu mladším vyprávět, jak jsem jako dítko jedl chleba s máslem a rybízovou marmeládou, vysmějí se mi. Protože nic takového jako rybízová marmeláda podle směrnic Evropské unie prostě existovat nesmí.
Přemýšlel jsem, proč nám berou marmeládu. Úředníci, kteří mají tenhle výmysl na starosti, asi trpí utkvělou představu, že prostý nevědoucí lid je třeba za všech okolností chránit. Chránit před klamem. Vše je třeba zaškatulkovat. Už nám sebrali RUM, kdoví jak to bude s dalšími potravinami, a teď marmeládu.
Jsem velmi zvědavý, jak se budou naši pivaři tvářit, až jim někdo řekne, že produkty našich pivovarů nejsou pivo, ale kdovícostrochoualkoholu. Pivo má přece jasně definovaný výrobní postup, kterému výrobek Prazdroje, Budvaru a dalších slavných pivovarů neodpovídá.
Takže bych těm panákům do Bruselu chtěl vzkázat: je vidět, že nemáte co na práci, když vymýšlíte takovéto hovadiny. I kdybyste se na hlavu stavěli, pro mě jahodová marmeláda nekončí. Jsem připraven stát se prvním mučedníkem marmelády!
Aktualizace! Nevymýšlím si ani já, ani server ihned, jak se můžete přesvědčit zde




Zadal White Dog, 03.09.2003 18:37:17, 39 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/403

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

A teď k meritu věci: - Arthur Dent (web)

I když je to bůhvíco z ovoce, u nás doma byly tyhle věci vždy zvány marmeládou, ať již se jednalo o džem, zavařeninu nebo skutečnou marmeládu. Zejména rybízová, jahodová a angreštová-srstková jsou pro mne marmeládami v pravém slova smyslu. I když tam není ani špetka citrusů.

BTW, zajímal by mne ten překlad - vždyť džem je anglicky jam, marmeláda je anglicky jam a zavařenina je (ejhle) jam! Pomerančová zavařenina je marmalade.

Co takhle těm přitroublům vysvětlit, že naše marmeláda je jejich jam a jejich marmalade se česky řekne "pomerančová zavařenina" ? Nebo snad chtějí, aby naše marmeláda byla totéž co anglická marmalade?

V tom případě chci, aby německé "kurve" bylo totéž co česká kurva a německé "die kunde" totéž co ... ehm, víte co!
    

Re: A teď k meritu věci: - Sagi

Ad poslední věta: však taky jo. Podívej se na chování našich dnešních podnikatelů - každého zákazníka mají za kun... {big grin})
    


 - pixy

Taky si myslím, že jde o prosté zmatení pojmů a nešťastný překlad. Jen ještě upřesním obvyklé rozdělení, jak se vždy chápalo (a zatím snad stále platí):

džem - rozvařené a želírované ovoce či kusy ovoce
marmeláda - vařená a želírovaná ovocná šťáva
povidla - cosi ze švestek

To, že si kdosi na ministerstvu myslí, že anglické slovo "marmalade" znamená česky "marmeláda" je jistě politováníhodné, a příslušný hňup by měl dostat co proto a nějakého dobrého učitele angličtiny. Pokud týž hňup ovšem svůj omyl implikuje do zákona, je to pako na entou...

Vyhlašme PETICI proti protimarmeládovému zákonu. Já chci svou borůvkovou marmeládu!!!
    


A to ještě nevíte, - Tokugawa (web)

že správné pivo je jen to, které obsahuje 20% marmelády. Jenže, babo raď. Marmalade nabo jam? To je to, co nikdo neví, takže pivo zůstává zatím pivem.
    


Uff, tak mě Artur těmi... - Jura (web)

..."jamy" trochu zmátl, ale Pixy mi to pak osvětlil.{smile} Koukal jsem totiž nedávno na film Gosford Park a tam se jedna služebná (hospodyně) ptala druhé služebné (komorné), zda by nevadilo, kdyby si její paní hraběnka dala ráno ke snídani jahodovou marmeládu místo jahodového džemu (nebo naopak?). Tak teď by mě zajímalo, jak to ten překladatel poznal, co je co, když je obojí anglicky "jam". A jakto, že vůbec v Anglii mohou mít jahodovou marmeládu? Asi si budu muset počkat, až to půjde s titulky, jak to doopravdy je.{smile}
    


 - CRW

Sakra, amolety s marmeládou nebo s tvarohem bych si dal... Nebo chleba s máslem (ne s margarínem!) a s povidlama... A borůvková... Jéje... To není pěkné, připomínat mi to, když mám k snídani novodobý jogurt... Už ani ten rybí salát není jako za mého dětství. Je tam málo hrášku! 8-)
    

Re: - Arthur Dent (web)

A teď jsi WhiteDoga určitě potěšil, protože jsi napsal "Amolety". WhiteDog totiž má svůj vyhraněný názor na slovo Palačinky! {smile} (A já ho s ním sdílím...)
    

Jen počkej! - White dog (web)

Mám takové tušení, že pojem Amoleta bude muset být nahrazen Palačinkou. Pojem Amoleta by totiž mohl vést ke zmatení zákazníků v severovýchodním Portugalsku, kde se tento výraz používá pro úplně jiný, i když velmi podobný, pokrm.
    


Re: - CRW

Zeptáme se pixyho, jakej je rozdíl mezi palačinkou a amoletou, mohl by to vědět... 8-))) Moje máma prostě VŽDYCKY dělala AMOLETY přes celej talíř, mazala to marmeládou (s kousky ovoce, nejčastěji jahod 8-))) ) nebo tvarohem utřeným s mlékem a vždycky jsem se toho strašně přežral 8-) A to mi nikdo nevezme, stejně jako moji váhu, protože se to někde muselo projevit... Sranda je, že teď jsem musel kolegům v kanceláři vysvětlit rozdíl mezi "amoletou" a "omeletou"... Přišlo jim divný mazat si na šlehaný vajíčka marmeládu nebo tvaroh 8-)
    

Re: - Arthur Dent (web)

Amoleta je z těsta a je sladká, omeleta je z vajec a je slaná! Co je na tom k nepochopení??? {big grin}

A zkoušel jsi někdy amolety prosypat skořicí a cukrem, jako se dělají lívance???
    

Re: - CRW

Nezkoušel, náplň musí končit na prstech a téct po bradě, jinak to není ono 8-)
    

Re: - Arthur Dent (web)

Zkus to! Já si vždycky udělám osm s marmeládou a osm se skořicí a střídám je... MANA!
    

Re: - CRW

Teda, ty ale UMÍŠ žít! 8-)))) Ale šestnáct bych jich asi nezvládl 8-)
    


Re:omelety/amolety - Petruša

Milý Tomáši, kolegové v kanceláři by Tě pochopili celkem snadno, kdybys jen mluvil tak, aby Ti bylo aspoň trochu rozumět. Pro ostatní: CRW se nás ptal, jaký je rozdíl mezi palačinkou, lívancem a amoletou, ale protože neumí artikulovat, rozuměli jsme mu omeleta místo amuleta a měli ho za blbce. Takže pak udělal blbce z nás {smile}
    

Re:omelety/amolety - Petruša

Sorry - amOOOOOOleta
    

Re:omelety/amolety - CRW

Petro, Petro, problém není v artikulaci, ale v nahluchlosti 8-)
    


Re:omelety/amolety - CRW

A možná by, milá Petro, nebylo od věci naučit se psát... 8-)
    

Re:omelety/amolety - Petruša

Milý Tomáši, myslím, že problém bude zřejmě u Tebe vzhledem k faktu, že Ty jsi jeden a my jsme 2. {big grin} (aneb slyšeli-li 2 lidé současně OMELETA místo AMOLETA, měl bys nad sebou začít přemýšlet) A ZKUS PO MNĚ STŘELIT VIZITKU AŽ SE NEBUDU KOUKAT.
    

Re:omelety/amolety - CRW

Omlouvám se ostatním diskutujícím za snůšku blábolů, které sem posílá Petruša. Teď se na chvíli odmlčím, vstanu, udělám potřebné čtyři kroky a vymáchám jí ústa v misce se psím žrádlem, které nechal její pejsek Radar "Čistá Duše - Velké Ucho" od snídaně. Pak myslím bude klid a Petruša se bude věnovat práci, kterou ji přidělím, aby nemohla psát. Namátkou mě napadají rajóny... 8-)
    

Re:omelety/amolety - Petruša

Milý Krumpáči (jak u nás Tomášovi důvěrně přezdívame - jistě jste už pochopili proč), silou a šikanou nic nevyřešíš, zato bychom se mohli podívat, jak budou Radárkovi chutnat Tvé klobásky, co už od rána voní ve firemní lednici. Vsadím se, že na skřípnutí jejích dveří bude reagovat 100x rychleji než Ty. PS: Zneužívání moci, kterou Tě přechodně pověřil šéf je slabošské a infantilní a k tomu nečestné a nesportovní.
    

Re:omelety/amolety - CRW

A jsme zase u toho... Nejenom že moji rádobyšéfskou zástupnofunkci mají samozřejmě všichni na háku, čemuž se nedivím, ale když nerozeznáš rozdíl mezi dietním párkem a klobáskou, tak nejsi natolik důvěryhodná osoba, abych s tebou polemizoval nad tím, jestli jsem řekl amoleta nebo omeleta... Taková trochu smeč na tvou vlastní polovinu, že? 8-))))

Pátky jsou prostě kritické dny 8-)))
    

Re:omelety/amolety - Petruša

Tak bohužel uznávám, že došlo k chybě - ovšem ne v identifikaci výše zmíněného pokrmu, nýbrž ve vlastnických právech. Klobásy patří šéfovi a navíc jsou plesnivé, zatímco Tomáš má ve dvířkách opravdu zašité voňavé dietní párky. Rozhodla jsem se však pro pacifistický přístup, jelikož hrozí, že po podání dietních párků mému psíkovi Radárkovi si ho (Radárka) následně Tomáš podá mezi dvěma krajíci chleba.
    

Re:omelety/amolety - CRW

Párek jako párek... Holt párek obalenej psím tělem... Není na závadu 8-)))))
    

Re:omelety/amolety - Petruša

... a tak vznikl HOT-DOG!!!
    

Re:omelety/amolety - disparado

No tomu říkám diskuze na úrovni. Krumpáč s Petrou tady rozjedou chat a Radar chudák ožužlává plastovou lahev.
    

Re:omelety/amolety - CRW

...a baví ho to...
    


Re:omelety/amolety - Petruša

On by si tý lahve asi ani nevšim, kdyby mu ji někdo nepřihrával přesnými golfovými údery za použití metrové trubky od papíru do Falcona. A taky by možná neměl takovej strach z vejšek, kdyby si s ním někdo nehrál na 2. světovou (Radárek je řízená střela, Disparado ostřelovač).
    

Re:omelety/amolety - Arthur Dent (web)

Teda! Že vás vytahám za uši všechny!!! {smile}
    

Re:omelety/amolety - Petruša

Za to může Tomáš
    

Re:omelety/amolety - CRW

V žádném případě, rejpat si začala ty... A ještě si do toho zatáhla Dispa... 8-)))
    

Re:omelety/amolety - Petruša

JSI Tomáši, píše se to "JSI" s J
    

Re:omelety/amolety - CRW

Pro tvůj klid: "rýpat jsi začala ty", a teď mě nech, mám práci...
    


Re:omelety/amolety - CRW

A rajóny, to je jako vytírání menších i větších místnůstek, když už se mě na to ptáš 8-)))))))
    


Re: - Trillian (web)

nechte toho všichni, mám hlad a nějaká pitomá směrnice mi nezabrání sníst nač mám chuť... pořád ještě je hlavní ústava... :o)
    

Re: - Arthur Dent (web)

Až do 31.12.2003, ne?
    


Re: - CRW

Hlavní je postava! 8-)))
    


brusel - maja (web)

strýci z bruselu budou spokojení až v okamžiku, kdy evropa bude produkovat řádné unifikované evropany, co papají tu správnou marmeládu a mají ve svém okrese správný počet kamzíků a nedají nám pokoj, dokud to tak nebude. co jsme si zvolili, to máme.
    

Žádné strachy. - Tokugawa (web)

Každá megaříše se časem rozložila zevnitř.
    


Re: brusel - Arthur Dent (web)

Spíš Co mí spoluobčané schválili, to teď mám i já {smile}
    
HotLinks
Zpět na článek