.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

08.09.2003



Stále čtu bláboly některých „diskutujících” o oprávněnosti celé akce, o tom, že vlastně dostali právem, že se ochrance nesmíme divit a kdesi cosi... Nemyslím si.

Představte si příklad: Mám prodejnu s tabákem, ovšem z nějakého důvodu se rozhodnu ve svém krámku kouření zakázat. Tři lidé se smluví, že si půjdou ke mně zapálit. Když přijde první, vytáhne cigaretu a zapálí si, řeknu mu: „Tady se nekouří, típněte to!” A pokud se bude zdráhat, je na místě zavolat Policii ČR.

Přijde druhý a zeptá se: „Mohu si tu u vás zapálit?” Odpovím: „Ne, je to tady zakázáno!”. Pokud si i přesto zapálí, vyzvu ho k típnutí a pak případně zavolám Policii ČR.

Ti lidé mne nijak neohrožují, nedopouští se žádného trestného činu, pouze překračují zákaz... Jde o prkotinu.

Focení v nákupním středisku je totéž — prkotina. Nijak to neohrožuje zdraví ani bezpečí zaměstnanců ani zákazníků. A profesionální postup by byl ten, který jsem zmínil výše.

Mezi námi: Ochranka má být v první řadě profesionální! A nenechat se vytočit!

Diskutující Vera na Pooh omlouvá ochranku tím, že toho mají taky dost, že musí ukliďňovat násilníky, rváče a zfetovance, tak že jim „ujedou nervy”. Ale podle mě je sakra velkej rozdíl mezi tím, když někdo někde fotí a když třeba někdo někde krade...

Jenže já jsem asi jiná nátura a do ochranky bych se nehodil.

Pak bych také mohl čekat, že policista, do kterého na chodníku omylem vrazím, mne zmlátí a zatkne, protože „toho má už dost”...

A co když toho mám i já dost?

Každopádně pozor, když půjdete do centra Nový Smíchov s fotoaparátem, můžete skončit v cele předběžného zmlácení.

Aktualizace: V diskusi se objevil spor o pojmenování causy. Cituji vyjádření Kostěje: Nikdo nebyl schopen říct jaká ochranka to vlastně byla, dokonce i TV to nikdo neupřesnil, takže se domnívám že to byla firma ABL, která je ochrankou v obchodním centru, jehož součástí je Carrefour, zásah a napadení proběhlo před prodejním prostorem Carrefour a tak mám právo se domnívat že mají cosi společného....


Zadal Arthur Dent, 08.09.2003 11:27:34, 40 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/421

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Carrefour - Filip Rožánek (web)

Ano, focení je prkotina, ze které Daniel vystavěl kauzu. Věděl, do čeho jde.

A vy, kdo o tom píšete, nespojujte to pořád s Carrefourem, šlo IMHO o ochranku Nového Smíchova, ne toho supermarketu! Takže mi přijde jako velmi účelové a demagogické připojovat k tomu odkaz na kuchaře s mačetou. To taky nebyl Carrefour, ale PANDA speciality.

Nepomlouvejte firmu, která s tím nemá společného nic - kromě toho, že sídlí v jednom baráku.
    

Re: Carrefour - Richard H. (web)

Přesně tak, i v tom článku na Českých novinách je všude Carrefour, Carrefour... A už mi pár známých říkalo: "sakra ten karfur...
ze bych tam nechodil nakupovat..."
    

Re: Carrefour - Arthur Dent (web)

Celá causa je známa a prezentována pod názvem "Causa Carrefour", proto jsem to tak pojmenoval.

Samosebou jde o ochranku Nového Smíchova. Upravuji...
    

Re: Carrefour - Filip Rožánek (web)

A to je právě špatně, proboha, Arthure, ty, který tak dbáš na korektnost a kdesi cosi tu najednou necháváš obviňovat naprosot nevinnou firmu.
    

Re: Carrefour - Arthur Dent (web)

Obávám se, že není v mých silách všech hafo blogů obeslat s výzvou "Nejde o Carrefour, jde o NSmíchov". U sebe zjednám nápravu.
    

Re: Carrefour - Mentor (web)

Nehrajte si se slovíčky. Myslím že "ochranka Carrefouru" je OK a v daném kontextu to lze použít. Chrání CF, takže je to tak. Stejně tak lze napsat třeba "ostraha parku" a je jedno jestli jsou zaměstnanci technických služeb, MÚ nebo kterého čerta.
    

Re: Carrefour - Filip Rožánek (web)

Ale tak to brát nemůžeš! Carrefour s tím nemá nic společného, ta ochranka by je napadla pravděpodobně i kdyby otravovali před Kenvelem, Benettonem nebo čím já vím dalším, co tam všechno je.
    

Re: Carrefour - Mentor (web)

CF si je najal. A i kdyby nenajal, tak si měl najmout někoho, kdo nekazí jejich dobré jméno.
    


Re: Carrefour - Mentor (web)

CF si je najal. A i kdyby nenajal, tak si měl najmout někoho, kdo nekazí jejich dobré jméno.
    


Re: Carrefour - Arthur Dent (web)

OK. A podívej se na ten odkaz - co je tam napsáno? "Krvavá řež se odehrála včera v plzeňském hypermarketu Carrefour."
    

Re: Carrefour - Filip Rožánek (web)

A protože je to napsáno tam, tak ty to budeš papouškovat taky? Neověříš si, jak je to doopravdy?
    

Re: Carrefour - Arthur Dent (web)

Bylo to v prostorách hypermarketu, patřícího společnosti Carréfour? Pokud ano, tak to bylo "v kárfúru". I když ten prostor pronajme jiné firmě, je to stále její objekt...

Nevím, v Plzni jsem nebyl, ale nakolik znám jiná nákupní centra, předpokládám, že je to tak.
    

Re: Carrefour - Filip Rožánek (web)

Objekt ano, ale ne její zaměstnanec. Carrefour má koncepci těch hypermarketů trochu jinak. Tohle konkrétně byl KUCHAŘ PANDA - KUŘECÍCH SPECIALIT. Carrefour není ani jeho zaměstnavatel, ani za něj nezodpovídá.
    

Re: Carrefour - Arthur Dent (web)

A mění to něco na tom, že se krvavá řež odehrála v (prostorách) hypermarketu Carrefour?
    

Re: Carrefour - Filip Rožánek (web)

Ano, ale ten přece za to nemůže!
    


Provokace - Richard H. (web)

Reakce ochranky byla jednoznačně nepřiměřená. A akce POOHovců by jednoznačně provokací. Co víc k tomu říct?

Ať na sebe navzájem podají trestní oznámení (POOHovci zřejmě právem), ať si nadávají, ať se o tom píše... Bude co číst, ale stejně nás to za chvíli přestane bavit.
    

Re: Provokace - pixy

A nepostřehl jste takový podstatný detail, že Poohovci na rozdíl od té ochranky nespááchali trestný čin? Vážně by mě zajímalo, na jaký trestný čin by tak asi Nový Smíchov mohl podat oznámení.

Bohužel většina národa tenhle podstatný rozdíl nevidí. Když člověk spáchá přestupek, není žádný zločinec. Když spáchá trestný čin, tak je. Omezování osobní svobody, ublížení na zdraví a podobné JSOU trestné činy. Nevyhovět prosbě nějaké firmy, abyste nefotografovali (navíc nepříliš zřetelně oznámené, navíc ve veřejných prostorách) NENÍ trestný čin - a dokonce bych řekl, že to není ani přestupek (pokud ano, tak jaký a proti čemu?)

Poohovci trestní oznámení podat mohou (a měl bych jim moc za zlé, kdyby to neudělali). Nový Smíchov k tomu nemá jediný důvod.
    

Re: Provokace - George K. (web)

Víš, Pixy, mohl bych ze svého života uvést konkrétní příklad, kdy někdo nemusí spáchat trestný čin, a přesto on bude ta kurva {sad}. A ten druhý, co je dlouho trpělivý to po nějaké době nevydrží a když mu nedokáže pomoct stát, pomůže si sám. Bohužel tak, že ON ten trestný čin spáchá a nakonec to ještě odskáče (a vlastně "po právu").
To se samozřejmě netýká Kostěje ani DarkMastera, protože focení je docela neškodná zábava. Ochranka jsou na 99 % vypatlaní idioti.
    


Re: Provokace - Richard H. (web)

A nepostřehl jste, že jsem psal, že POOHovci ho podají právem?

To, že k tomu NS nemá objektivní důvod ještě neznamená, že to neudělá! Kolik máme nesmyslných t.o.?

Mimochodem aby mě někdo nechápal špatně - já V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEHÁJÍM OCHRANKU CENTRA! JEDNOZNAČNĚ SE CHOVALI NEPŘIMĚŘENĚ A MĚLI BY NÉST DŮSLEDKY!! JEN MĚ ŠTVE, JAK SE POOHOVCI PASUJÍ DO ROLE NEVINNÉ OBĚTI, KTEROU NÁHODOU NĚKDO NAPADL, KDYŽ TAM *JEDNOZNAČNĚ* ŠLI PROVOKOVAT!!!

(Velká písmena tentokrát opravdu znamenají, že křičím!)
    


Re: Provokace - Richard H. (web)

Ještě k tomu, za co by NS mohl podat trestní oznámení - netvrdil někdo z té ochranky, že ho některý z "fotografů" napadl první? Nevěřím, že napadl, ale myslíte si, že se z toho NS nemusí pokusit něco vytřískat?
    


 - Lendys

jen poznámka k přikladu s policistou: je to sice dotěrný detail, ale každý dotěrný právník by to takto rozpitval: ten polda přece na sobě nenosí ceduli se zákazem narážení a krom toho on je veřejným činitelem, což je nedotknutelná osoba a celá kauza je v tomto případě postavena na zcela jíném základě než by bylo eventuální stíhání ohledně zákazu focení
    

Re: - Arthur Dent (web)

Policista je veřejný činitel a to je jako by měl na sobě tu cedulku "nevrážet".

Jdu po ulici, omylem do něj vrazím. Řeknu "Promiňte". Policajt může říct "nic se nestalo", pokud je nabručený, může říct "Člověče, koukejte kam šlapete". Ovšem neměl by využít toho, že je v uniformě a udělat z toho napadení VeřČinitele.
    


já v karfůru pracovala - řetězka (web)

a to co jsem měla možnost pozorovat tam, jsem nikde jinde nezažila. ochranka neustále lidem kontroluje nakupy a batohy, je to dost ponizujici. a mnohokrat jsem videla jak nejake udajne zlodeje obklopila peticlenna skupinka chlapcu z ABL, a odtahla je nekam dozadu. slusnost veskera zadna a podobne otresne se chova cely personal Carrefouru, nejen ABL. kazdy druhy zakaznik si stezoval na personal a zaprisahal se, ze uz tam nakupovat nebude. vubec se nedivim.
    

Re: já v karfůru pracovala - Filip Rožánek (web)

Myslím, že kdybys měla zodpovědnost za majetek v řádu desítek milionů, asi bys taky rychle přitvrdila, zejména při náruživosti některých zlodějů.
    

Re: já v karfůru pracovala - Arthur Dent (web)

Je "přitvrdit" a "přitvrdit"...
    


Mám pocit, - Tokugawa (web)

že se diskuse přesouvá někam jinam. Kardinální otázkou zůstává, zda byl zásah adekvátní a nikoliv, jak reagovat coby zaměstnanec, který ten den vyvedl sedm zlodějů...
    

Re: Mám pocit, - George K. (web)

Jestli byl zásah adekvátní? To je úplná druhá Národní třída {smile}!
    


Z hlediska pooh - Alraune (web)

byla akce úspěšná, nebo ne?
Vždyť o tom to celé je, dát věci do pohybu.
Teď se může diskutovat o ochrankách, občanských právech, aktéři mají články... podají se trestní oznámení.

Chápu pooh partu, ale chování ochranky mě nešokuje.

Pooh stvořil kausu a tím bylo cíle dosaženo.

Mimochodem, mlátit někoho, kdo ukáže novinářský průkaz může jen idiot ... ze zcela pragmatických důvodů je to kontraproduktivní {smile}
    


Podstata - Shan (web)

Málo kdo vidí podstatu této kauzy, vystihla to Alraune, když říká, že Poo dosáhl svého. Ale to je asi právě ono: někomu se nelíbí, že majitel objektu zakazuje v něm fotografování, tak se rozhodne, že to by nemělo být a provokuje ho. Ale podstata je, že každý máme své soukromí, svůj dům svůj hrad a nechceme, aby ho někdo rušil. Ochranka nezvládla situaci, ale kdo ji a proč vyvolal? Za tohle by měl Pooh vzít odpovědnost a měl by se dotčeným omluvit, že je do toho zatáhl. Divím se, Arture, že v tomoto případě zůstáváš na povrchu věci....
    

Re: Podstata - Arthur Dent (web)

Shane, kdo a proč ji vyvolal? O to nejde!

Co když příště podobnou situaci vyvoláš ty? Co když se zeptáš ochranky, jestli můžeš projít s kolem a oni se zachovají stejně? Co když tě zmlátěj policajti za to, že přejdeš po trávníku ve městě? O to jde!

A věř, že kdyby Pú a spol. byli zadrženi a pokutováni policií za porušení zákazu fotografování, napíšu: "Co jiného čekal?"

Ale nezlob se, přesdržku za přestupek, jehož míra nebezpečnosti je minimální, to asi nikdo nečeká.
    

Re: Podstata - Shan (web)

Co kdyz takovou situaci vyvolám já priste? Jakou sitauci? Kdyz budu provokovat treba cikany nebo skiny, dostanu pres hubu? A az me zmlatej policajti, ze chodim po travniku, pak budeme zit asi v jinem state. Ale asi bych zaslouzil par facek, kdyz bych svolal akci, nejaky MOB a presvedcil lidi, ze spolecne budeme demonstrativne po tom travniku slapat.
A kdyz jsme u toho travniku: vysad si pred barakem travnik a jsem zvedav, co to s tebou udela, kdyz ti po nem ldi budou slapat. Bude ti to vadit, protoze bude tvuj, privatni. A co ten Novy Smichov? To je verejna prostora, jako je ulice ci park? Je to objekt vlastneny privatni firmou, takze mas dodrzovat jeji pravidla. Jako lidi na tvem travniku. A jako lidi na tvem bloguje.
Nechci, aby to vyznelo, jakoze schvaluji jednani ochranky, chci jen rict, ze hlavne nesouhlasim s M-Pu a s tou zbytecnou, demagogickou ... akci a ze nic jineho se nedalo cekat.
    

Re: Podstata - Arthur Dent (web)

Je otazka "Mohu fotit" položená novinářem provokací?
    

Re: Podstata - Shan (web)

Ne. Ale začala ta akce (Flash MOB) touto otázkou?
    

Re: Podstata - Arthur Dent (web)

Tato otázka byla položena v JINÉM patře než došlo k incidentu, JINÉMU člověku, JINÝM člověkem.
    

Re: Podstata - Richard H. (web)

V rámci stejné akce prý těsně po tom, co prošli policajti. To se asi fotograf cítil bezpečně, ne?
    


Re: Podstata - Arthur Dent (web)

Odbočím - tady ta čeština funguje dobře? To je zvláštní... Moc zvláštní...
    

Re: Podstata - Shan (web)

Tady čeština (kromě malého Z) funguje dobře, protože to píšu ve Feedreaderovi. Jinak - děs. Bohužel nelZe přeinstalovat Win2K, jelikož mám SP4 a windows se brání.
    


Re: Podstata - Shan (web)

Tak tohle mě vlastně trklo: nejede to tady v IE, ale ve FR ano, takže hledej roZdíl: mimo jiné google toolbar! Sláva bohu nemusím přeinstalovávat a Znovunastavovat atd. jen jsem odinstaloval ten fucking toolbar. Juchů!

Omlouvám, se to sem nepatří, ale já mám radost, že blbej nejsem v tomto případě já, ale google!
    


Úvaha - Jandis

Už vidim benga, jak se ženou s majákama do tabáku po tom, co jim majitel zavolá, že mu tam někdo kouří přesto, že on to zakázal... než by tam dojeli (jestli vůbec), tak by ten kuřák vytáh klidně celý Habana.
Ohledně focení, neni to zas taková prkotina, jak se na první pohled zdá. V takhle velkejch barácích, kde bývá najednou velkej počet lidí, je to pochopitelný. Všude žije dost magorů - kyanidový, výbušninový atp. Takový nafocení si terénu pro vhodné umístění toho či onoho je jednou z metod těch magorů.
Ochranky se samo nezastávám, je to banda zamindrákovanejch debílků...
    

Re: Úvaha - Arthur Dent (web)

Benga se neženou nikdy nikam {smile} A kyanidový a spol. debílci si ve snaze o co nejmenší nápadnost spíš všechno projdou a budou se dívat...
    
HotLinks
Zpět na článek