.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

08.09.2003



Kdekdo má potřebu vyjádřit se k incidentu s ochrankou. Myslím však, že je to potřebné.

Tedy, jak většina z nás ví, došlo k tomu, že Poohovci udělali recesistickou akci, při které i přes zákaz fotografovali v nákupním centru Carrefour.

Naběhla ochranka a zareagovala mimořádně nepřiměřeně.

Co je v tomto případě podstatné? Ochranka nemá s celým Carrefourem společného nic více, než že tam hlídá. Pokud se vedení nákupního střediska rozhodne, může najmout jakoukoliv bezpečnostní agenturu, aby tam hlídala. Tedy nepředpokládám, že by členové ochranky byli zaměstnanci tohoto nákupního centra ani žádné jiné obchodní nebo servisní firmy, která si tam prostory pronajímá.

A jsme u jádra problému. Co je to vlastně za lidi, ti zaměstnanci bezpečnostních agentur?

Nechci nějak zevšeobecňovat. Znám však řadu lidí, kteří v bezpečnostních agenturách pracují. Na rovinu musím říci, že o žádné intelektuály nejde. Jsou to většinou lidé jednodušší. Kdo jiný by také vydržel celé dny někde postávat, chodit dokola kolem objektů které mají střežit, a vůbec vykonávat podobnou monotónní a stereotypní činnost? Tím nechci nějak tyto lidi obecně zatracovat, své místo ve společnosti mají a jejich práce je jistě potřebná.

Nedělám si ovšem žádné iluze ohledně náboru těchto zaměstnanců. Jsem naprosto přesvědčen o tom, že do bezpečnostní agentury přijmou každého, kdo má čistý trestní rejstřík a kdo není vyloženě chromý. Ohledně toho, že by zaměstnanci ochranek dělali nějaké náročné psychotesty, nemám vůbec iluze.

Jak mi řekl kamarád, který byl jednu dobu v jedné bezpečnostní agentuře na brigádě, zaměstnanci se v případě ostrahy například nákupních center dělí na dvě kategorie — nenápadné obhlížeče, kteří sledují, jestli se neděje nějaká nepravost (krádeže, focení) a tvrďáky, kteří naběhnou pokud je obhlížeči zavolají zjednat pořádek.

Tvrďáci nemají zase tak mnoho práce, a proto je pro ně každá nepravost záminkou k povyražení. Pochopte, oni mají za úkol být drsní, ale mají k tomu málo příležitostí. Proto je potřeba každou příležitost (a narušitele dobrých mravů) chytit za pačesy.

Obhlížeč i tvrďák jsou vidět na fotografiích zde.

Řekl bych, že o pojmu „právní minimum” nemají, na rozdíl například od policie, ani ponětí, že něco takového existuje. Oni jsou podle svého názoru od toho, aby zpacifikovali každého drzouna, který udělá něco, co se nesmí (nemá, nemělo by se...).

Takže účastníci této akce vědomě provokovali.

Zasloužili si být například slušnou formou vyvedeni z objektu nebo upozorněni, aby s fotografováním přestali. Bohužel se setkali se zakomplexovanými debílky, kteří si na nich hojili své komplexy.

Další důležitou otázkou je, jestli je v celé záležitosti nevinně sám velký Carrefour. Podle mě jednoznačně ne! Protože vedení Carrefouru rozhoduje o tom, s kým budou spolupracovat. A pokud si vybrali ochranku, ve které pracují agresivní mamlasové, tak si vybrali špatně. Proto nesouhlasím s komentáři typu „Carrefour za nic nemůže, na vině je ochranka”.

A na konec by mě zajímalo, jak je možné, že samotný Pú mohl fotit celý incident? To proti němu někdo nezasáhl?


Zadal White Dog, 08.09.2003 18:45:30, 16 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/423

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Zeptal jsem se Púa - Arthur Dent (web)

a Pú odpověděl:

Jak se mi to povedlo fotit? Sám nevím. Prostě jsem fotil a fotil a šel za nimi, až dovnitř do interních prostor. A mých 100kilo (a něco) a dva metry jsou v porovnání s Kostějem asi tak dvojnásobek - tak je možné, že na mě prostě nic nechtěli zkoušet. Kdybych tam nešel tak asi Kostěje zavřeli do té kobky co má 2x2 metry a je z betonu - a asi by ho přivázali k tomu kruhu a pak ho prostě zbouchali.

Tolik tedy Pú...
    

Re: Zeptal jsem se Púa - Kostej

Uz tedy neni zabava, ale protoze mam tenhle blog rad reknu to naposled : Nikoho jsem neprovokoval, zeptel jsem se a pisla akce. Nic vic nic min :o)))
    


Ochranku... - Tokugawa (web)

...musel někdo najmout. Zde asi provozovatel Nového Smíchova. No a od provozovatele Nového Smíchova si ji Cerrefour musel také smluvně zajistit, ne? Těžko by se mezi jeho regály jinak procházeli. Takže je Carrefour stejně zodpovědný za jejich reakce.

Když jsem si prohlížel fotografie, kterak (Kostěje?) někoho kamsi vedou a za nimi to někdo (Pooh?) bezostyšně fotografuje, napadlo mne, jestli spíš TOHLE není recese.
    

Re: Ochranku... - White dog (web)

Svůj názor, jestli je Carrefour zodpovědný, jsem popsal.
A ačkoliv to může znít poněkud nevhodně, pořád mám pocit, že na nás Půovci šijou boudu a pravý FlashMob byla domluvená akce s ochrankou.
Ovšem pokud ne, tak se Kostějovi, DarkMasterovi a dalším omlouvám.
    

Re: Ochranku... - Tokugawa (web)

Ale zase: co by z toho měli? A co by z toho měl Carrefour (Nový Smíchov nebo strážní firma)? Je to divné {smile}
    


Re: Ochranku... - Arthur Dent (web)

A ty, kdybys dělal v ochrance, bys na něco takového přistoupil? "Hele, ty mě jako zmlátíš a já pak z tebe udělám naprostýho kreténa." - ty bys s tím na místě té ochranky souhlasil???

Leda by si MPú dělal sociologický experiment a zkoušel, jak se šíří fámy...
    

Re: Ochranku... - Tokugawa (web)

Právě proto se ptám: Co by z toho měli? Jenže to, jak ochranka někoho někam vede zmlátit a někdo další si klidně jde za nimi a fotografuje {smile} Sorry, to je trochu divné {smile}
    

Re: Ochranku... - White dog (web)

Tuhle (zřejmě) Japonskou techniku čtení myšlenek ještě neznám. Jak to děláš, Tokugavo {big grin}
    

Re: Ochranku... - Tokugawa (web)

Trpím komplexem Velkého Nadnárodního Konspirativního Spiknutí, takže je mi divné všechno {smile} I to, že ochranka nevyčlenila jednu osobu na to, aby zamezila fotografovi (Pooh) vtoupit do veřejnosti nepřístupných prostor {smile}
    

Re: Ochranku... - White dog (web)

Okamžitě mi přestaň číst myšlenky nebo...
    

Re: Ochranku... - Tokugawa (web)

A co třeba to, že za jednu fotku, respektive za dotaz na focení někoho zmlátí, zatímco jiný tento neadekvátní zákrok bezostyšně FOTOGRAFUJE a nikomu to nevadí? {smile}
    

Re: Ochranku... - Tokugawa (web)

Kde je Pooh? Ať si tyto komentáře přečte a osvětlí nám to.
    

Re: Ochranku... - White dog (web)

To byl ten FlashMob - ne fotografovat, ale nechat se chytit a zdokumentovat to!
    

Re: Ochranku... - Tokugawa (web)

To chápu. Ale nechápu, proč ochranka zbila Kostěje za dotaz a přitom jí nevadilo, že Pooh fotí jako o život. Argument, že je větší a těžší než Kostěj neberu.
    


Re: Ochranku... - Arthur Dent (web)

Zeptejte se Pú, čím to fotil, co u toho říkal, jak to fotil, co říkali jemu...

A na druhou stranu - šedesátikilový Kostěj je asi snazší cíl než "dvoumetrový přescent" Pú.
    


    
HotLinks
Zpět na článek