.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

12.09.2003



Když si tak čtu Kostějovu poznámku o včerejším rozhovoru, vzpomínám si na svobodníka Halíka z Černých Baronů.

Ten taky nesnášel „inteligenti” a různý ty „docenti” a všechny by do jednoho nahnal do Mišelinky tahat gumy, aby poznali, co je to pořádná práce — viz ten komentář Ty hovado měli vás dobit mnohem vic zasraný pisálci!!!!!!!!!

A já si tak uvědomuju, že v Čechách platí stále duševní činnost za něco méněcenného. Ten kdo nemá ruce od šmíru, tak je zasranej inkoust, nemakačenko, netáhlo... Zkuste se posadit do libovolné hospody IV. cenové skupiny a říct, že pracujete hlavou. Uvidíte sami: "Nojo, ty seš na vobě ruce levej... Kdybysme my nemakali, tak takový jako ty chcípnou hlady, blbečku!" (Na druhou stranu jim to inteligence vrací označením lopaty popřípadě kolbeni.)

V Čechách chybí několik věcí, ale dvě jsou naprosto markantní: tolerance a úcta k cizí práci. Já osobně jsem rád, když vidím hezký kus nábytku (=šikovný truhlář), hezky omítnutý barák (=šikovní zedníci), jsem rád, když mne autobus doveze tam kam má (=zkušený řidič) a totéž očekávám od ostatních. Rozumím tomu, že ne každý chápe, jaký význam mají internetové technologie pro jeho život (i já sám s tím mám občas problémy), ale to snad ještě není důvod, aby mne označoval za někoho, kdo neví, co je to „poctivá chlapská práce”. Pro mne je poctivá práce každá, která se dělá poctivě.

A ještě si dovolím malé odbočení k té „poctivé makačce”: Kdo je podle vašeho názoru hybnou silou pokroku? Nejsou to dělníci. Není to ani „poctivá chlapská makačka”. Je to docela obyčejná fyzická lenost! Kdyby nebyli lidé líní, nic by je nenutilo vymýšlet stroje, nástroje a pomůcky pro usnadnění monotónní a únavné práce...


Zadal Arthur Dent, 12.09.2003 11:35:55, 13 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/439

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Pravda - Kostej

neucta jednoho k druhemu je neuctou sama k sobe, skoda, ze se na to zapomina
    


Občas se ani nedívím, ... - Marek (web)

... že manuálně pracující lidé mají takové názory. Sám mám někdy problém vyrovnat se s tím, že po hodinách vzdělávání se nebo "datlování" do počítače si nelze na výsledek šáhnout, ani není nikde vidět (počítač se tím nezvětší{smile} apod.
    

Re: Občas se ani nedívím, ... - Arthur Dent (web)

No, já si naštěstí na výsledek šáhnout mohl - když jsem dělal v DTPčku. A když dělám něco na Internet, je to za mnou vidět...

Ale to není snad důvod k tomu, aby měli takový názory...
    

Re: Občas se ani nedívím, ... - Marek (web)

No důvod to není, ale ve známém pořekadle: "Správný chlap za život zasadí strom, postaví dům a zplodí syna." se o programování jaksi nic nepíše.{smile}
Ale vážně: takové názory, jaké popisujete v článku mívají většinou lidé, kteří svoji práci "moc neumí", opravdu šikovní lidé vědí, co je to poctivá práce a chápou, že se může skrývat i za věcmi,kterým ani za mák nerozumí.
    

Re: Občas se ani nedívím, ... - Arthur Dent (web)

To je pravda. Taky jsou hlavně slyšet po hospodách, kde člověk spíš potká ty, co maj v půl třetí "padla" a jejichž obzor tvoří "rachota - hospoda - televize".
    


"chlapská práce" ??? - SuE (web)

A jak bys označil poctivě pracující ženu? "poctivá babská práce"?
Spojení "poctivá ženská práce" mi vnucuje představu šití/žehlení a vaření ...
To su zvědavá jak z toho vybruslíš {smile}

BTW: u nás se říká "solviny". kolbenka je přece jen trochu daleko
    

Re: "chlapská práce" ??? - maja (web)

připojuju se, ať už hlavičkou nebo ručičkama, tak je jen a jen poctivá nebo nepoctivá práce
    


Re: "chlapská práce" ??? - Marek (web)

Netřeba se bouřit.{smile} V dobách, kdy naši předkové žili tak, že muž zajišťoval jídlo, obydlí a bezepečí a žena se starala o výchovu dětí, ošacení a vaření, sice už dávno nežijeme, ale tyhle vzorce máme pořád pevně v podvědomí.
    


Re: "chlapská práce" ??? - Arthur Dent (web)

Já nevím, já to spojení nepoužívám. To spojení používají hlavně ti, co si myslí, že "poctivá chlapská makačka" = těžká a otupující ruční práce, fyzicky velmi namáhavá...

Pro mne je třeba poctivá chlapská práce uvařit výbornou večeři... Je to práce? Je! Je poctivá? Určitě! A je chlapská? Nenechte se vysmát, samosebou že je! Chlapi, co jsou tvůrčí a tvořiví, vařit uměj'!

Takže já asi nejsem ten pravej na tyhle mezipohlavní spory... {smile}
    


Je to sice trochu bokem, ale - Alraune (web)

mnohokrát jsem při předávání kalkulací narazila na problém, že zákazník (rozhodně ne kolben{smile} jaksi odmítá zaplatit větší částku za práci dudševní, přičemž za tisk se mu to zná naprosto přirozené. Zkrátka, paleta papíru něco znamená, vaše několikaměsíční práce "hlavou" je položka podezřelá.
    

Re: Je to sice trochu bokem, ale - Arthur Dent (web)

Setkal jsem se s tím, když jsem dělal v DTPčku. Šéf mi jednou povídá: "Teda, ty tu jen sedíš, něco píšeš na klávesnici, jezdíš myší... A za to tě tu platím." (Ještě že neřekl: "To bych uměl taky...")

A já mu odpověděl parafrází starého vtipu: "Jo. Z každý stovky, co si vydělám, mám pět korun za psaní a ježdění myší a devadesát pět za to, že vím, co mám napsat a kam s tou myší jet!"
    


Re: Je to sice trochu bokem, ale - George K. (web)

Jojo, to je věčnej problém, taky to znám. My jsme zavedli výkazy práce, ve kterých je vidět každá čárka, co se na zakázkách udělá. Funguje to jako docela dobrý argument na zdůvodnění ceny.
    


poslední věta... - HUB

Ta poslední věta co jsi napsal je zajímavá... ne proto o čem pojednává ale tu samou větu nám dneska řekl učitel v praxi.... Když jsem u toho o čem pojednává tak ji dám samosebou za pravdu..
    
HotLinks
Zpět na článek