.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

16.09.2003



Dnes jsem se zúčastnil tiskové konference, kde byly uvedeny na pravou míru události ohledně zásahu ochranky v hypermarketu Carrefour v Centru Nový Smíchov. Kdo se zúčastnil, o čem se jednalo a další podrobnosti...

Za „poškozené” se tiskovky zúčastnil pochopitelně Pooh a hlavně jeden z napadených, Kostěj. Dále byli přítomni zástupci Sdružení obrany spotřebitelů České republiky, Ivana Picková a předseda sdružení František Lobovský. O objasnění právního pozadí celé události se postaral známý advokát JUDr. PhDr. Oldřich Choděra. Co mě však trochu zarazilo — ačkoliv byli pozváni, nedostavili se zástupci bezpečnostní agentury ani nikdo z Centra Nový Smíchov.

Nejprve si však dovolím ještě jednou zrekapitulovat, jak celá akce v Carrefouru proběhla. Tedy Kostěj požádal o svolení fotografovat, načež (aniž by si skutečně něco vyfotil) byl hrubě napaden ochrankou a vláčen do jakési kobky. Zárověň (možná o chvilku dříve) napadli členové jiné bezpečnostní agentury na jiném místě téhož nákupního střediska DarkMastera, který dopadl ještě hůře než Kostěj.

A nyní k tiskové konferenci a závěrům z nich:
Ivana Picková a František Lobovský z SOS spotřebitelů nejprve seznámili účastníky s formami diskriminace zákazníků, s tím, že se tento problém začíná vyskytovat častěji než by bylo záhodno (neměl by se pochopitelně vyskytovat nikdy) a s dalšími skutečnostmi, které zde nemá smysl rozebírat, protože na www stránkách sdružení je jistě vše podstatné.

Ale konkrétně k případu Nový Smíchov:

Na skleněných vchodových dveřích do nákupního centra je piktogram s přeškrtnutým symbolem fotoaparátu. To je ovšem naprosto nedostačující označení, už jen proto že se vchodové dveře otevírají a zavírají a tak je často piktogram zakryt.

Dále je na viditelném místě umístěn návštěvní řád Centra, leč zákazník jde nakupovat a ne studovat nějaké návody na použití hypermarketu. Kromě toho, jak vtipně poznamenal jakýsi účastník konference (omlouvám se, nepamatuji si jméno, ani které médium zastupoval) — konkrétně na Novém Smíchově se liší pokyny v češtině a v angličtině!

Jak zmínil JUDr. Choděra, zákaz fotografování žádným způsobem neopravňuje ochranku k jakémukoliv zásahu. Člen ochranky může maximálně tak slušně upozornit fotografujícího, aby činnosti zanechal, případně opustil objekt. Pokud fotografující odmítne zanechat „nežádoucí” činnosti, může ostraha zavolat policii.

Člen bezpečnostní služby není veřejným činitelem a nemá žádná jiná práva než jakýkoliv jiný občan!

Žádná firma, společnost, hypermarket nemá žádné oprávnění zavírat vás do jakýchkoliv místností a jinak omezovat vaši osobní svobodu.

V obchodních domech obecně není žádný závažný důvod, proč by mělo být striktně zakázáno fotografování. Pochopitelně že majitel nemovitosti může na svém pozemku fotografování zakázat, ale pokud tento zákaz poruším, v podstatě se ničeho nedopouštím. Jiná situace je například v bance, kde by fotografování mohlo ohrozit bezpečnost.

Malá poznámka: díky rychlému rozvoji technologií a odpovídajícímu poklesu cen není tak daleko doba, kdy se digitální fotoaparát bude montovat do kdejakého mobilu nebo hodinek. Jak potom budou ochranky bránit ve focení si vůbec nedovedu představit.

Další kapitolou je fotografování venku. Tedy — pokud budete na veřejném prostranství, můžete si fotit co chcete, jaké budovy chcete a jak chcete. Jinou otázkou by pak zřejmě bylo, pokud byste fotografie chtěli využívat komerčně, ale to je jiná situace. Tuto poznámku dělám proto, že na tiskové konferenci se reportérka z Večerníku Praha zmínila, že jí zakazovali (bezpečnostní agentura) dělat anketu venku, před obchodním domem! Dokonce nefotografovali budovu, ale pouze procházející lidi. Samozřejmě opět mluvím o obchodním centru Nový Smíchov.

A zajímavost na závěr: JUDr Choděra uvedl příklad z praxe, kdy byla zákaznice jisté drogérie obviněna že si do tašky schovala jakýsi krém za pár korun. Ona si ničeho nebyla vědoma. Ochranka ji vysypala tašku a „ukradené” zboží se skutečně našlo. Tato paní však nepropadla panice, zavolala policii, a ta na základě otisků prstů zjistila, že ji zboží do tašky dala sama ochranka. Členové bezpečnostní služby totiž dostávali prémie za chycené zloděje.

Závěr: nedejte se! Pokud se děje cokoliv, co podle vás přesahuje hranice zákona, dobrých mravů a podobně, důrazně chtějte přítomnost policie a svědků. Pokud se tak totiž chovat nebudeme, zvyknou si nejen drsňáci z bezpečnostních agentur, že jim všechno projde.

Díky, Kostěji, že to chceš dotáhnout do konce se všemi důsledky.



Zadal White Dog, 16.09.2003 15:09:25, žádný komentář...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/449

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
HotLinks
Pokud bude váš příspěvek obsahovat podezřelé HTML značky nebo vulgární slova, nebude přidán!
Pokud napíšete http://... nebo ftp://..., bude z toho vytvořen odkaz.
WARNING: This pages uses anti-spam software blogspam.
VAROVÁNÍ: Tyto stránky používají protispamový program blogspam.