.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

18.09.2003



Chtěl bych komentovat to, co dnes blognul Kostěj. Ale o téže absurditě psali už jiní autoři, mnohem dřív, proto nechme promluvit klasika.

Patrně učinil někdo na K. křivé udání, neboť aniž se dopustil něčeho zlého, byl jednou ráno zatčen.

Na Kostěje učinili udání ochrankáři z OC Nový Smíchov. Jestli křivé nebo rovné by měl rozhodnout soud.

Jak hluboko je v nás to vědomí, že jedině správným chováním je smířit se s poměry, jaké jsou. I kdyby bylo možné zlepšit jednotlivosti — to však je nesmyslná pověra — , dosáhlo by se v nejlepším případě něčeho pro případy budoucí, sobě sám by však člověk nesmírně uškodil tím, že by vzbudil zvláštní pozornost úřednictva, jež jeví vždy sklon k tomu, aby se mstilo. Jen nevzbudit pozornost! Chovat se klidně, i když je to člověku sebevíc proti mysli!

Tedy: Kostěji, Pú — držím palce...

Citace: Franz Kafka — Proces

PS: Ale na K-ův chřtán se položily ruce jednoho z pánů, zatím co druhý vrazil nůž do srdce a dvakrát jej tam obrátil. Hasnoucíma očima viděl ještě K., jak pánové, blízko před jeho obličejem, opírajíce se o sebe tvář vedle tváře, pozorují rozhodnutí. „Jako pes!” řekl, bylo to, jako by ten stud ho měl přežít.


Zadal Arthur Dent, 18.09.2003 20:59:00, 20 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/453

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Šmarjá, - Filip Rožánek (web)

ještě chudáka Kafku do toho tahejte. Arthure, tvůj cit pro drama je úžasný, a to si stěžuj na zpravodajství Novy - vždyť děláš totéž!

Příště rovnou můžete přirovnat OC Nový Smíchov ke koncentráku nebo DarkMastera k Heliodoru Píkovi. Nechtěli byste se držet při zemi a s chladnou hlavou dočkat konce vyšetřování, eventuálně soudu? Co nechat dělat policii a soudy jejich práci a předčasně nedělat dalekosáhlé závěry a fabulace?
    

Re: Šmarjá, - White dog (web)

Filipe, nezlob se, ale podle mého názoru jsi mimo. Když se budu jen trochu snažit, tak v každém druhém příspěvku nebo článku ať už v novinách nebo na internetu najdu nějakou spekulaci. Neznám nikoho (opakuji 100x NIKOHO), kdo by psal naprosto objektivně. Nikdy jsem neviděl NAPROSTO OBJEKTIVNÍ reportáž. Vše, co někdo napíše nebo vyřkne, má vždy trochu subjektivní podtext. Takže pokud si Arthur myslí cokoliv, má na takový názor svaté právo.
Nikdo nebrání soudům ani policii dělat svoji práci.
Ale to, že ochrankáři z OC Nový Smíchov podali na Kostěje trestní oznámení naprosto chápu, jde o jejich způsob obrany, na který mají také právo.
P.S. kdyby nebylo tzv. "tlaku veřejného mínění", tak by státní instituce, i soudy a policie, snad nedělaly skoro nic. To je zase můj nesmírně subjektivní názor. A ať mi ho někdo zkusí vyvrátit!
    

Re: Šmarjá, - Filip Rožánek (web)

Buďte si oba klidně subjektivní, jste na svém blogu a objektivitu po vás nikdo nechce. Mně vadí ta dramatizace, když klasické dílo Arthur našroubuje zcela mimózně na hypermarketový spor, resp. hypotetický průběh soudního řízení. Předjímá, jak to bude vypadat, vytváří atmosféru, že Kostěj bude nový K.

Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když odhadnu reakce bloggerů po případném rozsudku (pakliže se něco takového k soudu vůbec dostane, podle mě je to klasický plevel, který zamořuje soudy, které pak nemohou rozhodovat o skutečně zásadních sporech).

Verze 1: Soud řekne, že ochranka se chovala protiprávně. V závislosti na způsobené újmě přizná více nebo méně závažnou náhradu žalujícím.
Reakce bloggerů: My to říkali od začátku, my měli pravdu, tady to máte, pochybovači!

Verze 2: K soudu se to nedostane nebo soud nepřizná poškozeným žádnou náhradu vzhledem k nízké společenské závažnosti trestného činu.
Reakce bloggerů: Kde to žijeme? TOHLE je nějaká spravedlnost? Jestli jsme právní stát, tak musej rozhodnout jinak! Poženeme to do Štrasburku! Emigrujeme. Je mi zle z vlasti. Ochranka smí být zákazníky, no to je úžasný.

Houby. Od toho mají rozsudky a stanoviska vyšetřovatelů odůvodnění, která vysvětlují, proč podle právního názoru příslušné instituce k ničemu nedošlo.

A co se tlaku veřejného mínění týče, to je taky dost ošemetná věc. Soudce je nezávislý a je do své funkce uváděn s tím, že je vykonavatelem práva. Tudíž nesmí brát v úvahu případnou medializaci vyvolanou jednou či druhou tranou, ale musí zvážit argumenty a fakta.
    

Re: Šmarjá, - Arthur Dent (web)

Ta paralela s Procesem se mi líbila vzhledem k tomu, jaký je stav a vymahatelnost práva. To že to padlo zrovna k "cause NS" je jiná věc. Mohl jsem to zrovna tak napsat k jiné mediálně profláklé záležitosti...

Nikterak nenaznačuju, že Kostěj je K., jak jsi vydedukoval. (Ale svádí to k tomu, že?) {smile}

Nechme toho. Až padne rozsudek, uvidíme. Sám píšu "(...) Jestli křivé nebo rovné by měl rozhodnout soud."
    

Re: Šmarjá, - Filip Rožánek (web)

Já se obávám, že obě věci, tj. stav a vymahatelnost práva, jsou v podvědomí lidí zkresleny mediálními aférami. Když paní X v televizi brečí, že vyhodili z bytu, ještě to neznamená, že je to tu špatné. Divák se totiž nemusí dozvědět, že paní X za ten byt neplatila nebo ho zdevastovala....
    

Re: Šmarjá, - Filip Rožánek (web)

A kdybys to náhdou chtěl exaktně, tak za případy, které zaslouží označit za ty, které reflektují stav a vymahatelnost práva, považuji výhradně a pouze takové, o nichž rozhodl Evropský soud pro lidská práva. Případně Ústavní soud, ale tam by se musel udělat výběr, protože k němu se začal dovolávat pomalu každý v automatické řadě okresní soud - vrchní soud - krajský soud - Nejvyšší soud - Ústavní soud podle hesla "Jsem Čech, tak to ženu vejš".
    


Re: Šmarjá, - Arthur Dent (web)

Vážím si Tvé snahy o to být objektivní, nezaujatý a spravedlivý a čekat s verdiktem na soud. V tuto chvíli v této zemi mi to připadá ovšem jako naivita největšího kalibru...

Zažil jsem případ, že ožralý policajt na diskotéce ohrožoval lidi, obtěžoval holky, dva kluky zmlátil a prostřelil dopravní značku... Zkus hádat - co se mu stalo? A co s tím udělal soud? A co bylo s tím klukem, kterého zmlátil???

Ano, máš pravdu! Je v podmínce za napadení veřejného činitele...
    

Re: Šmarjá, - Filip Rožánek (web)

Pakliže to bereš takto, pak ano, klidně to přiznávám, jsem naivní! Zase to totiž šroubuješ na jednu konkrétní zkušenost. Ale já už si párkrát ověřil, že nemohu předjímat myšlení druhých.
    

Re: Šmarjá, - Arthur Dent (web)

Mám s bezmozkama z ochranek a s policajtama několik pozoruhodných zkušeností, bohužel většinou podobných.

Řada z nich se chová tak, jako by oni byli Zákon a jejich svaly nástrojem rozsudku. (Ale rozhodně ne všichni, to bych jim křivdil.)

Snad determinován těmito zkušenostmi nejsem natolik objektivní, jak by se určitě slušelo, kdybych byl třeba novinářem.
    


Předoklad - White dog (web)

Funguje u nás naprosto bez výhrad stav, kterému říkáme "právní stát"?
Myslím, že ne. A totéž soudí i mnoho institucí zahraničních.


    


Filipe, Filipe - Kostej

Myslim, ze si Filip hraje na objektivitu, ale spis jde o snahu byt originalni.
Ja zazil lidove milice, jejich slavu i koneca musim s naprotou vaznosti rict, ze nejen kafka, ale i orwell
    

Re: Filipe, Filipe - Arthur Dent (web)

Hele, možná to je věkem... Máme taknějak furt v sobě tendenci nevěřit státním orgánům (nejspíš správnou...) a pochybovat nad spravedlností spravedlnosti.
    


Re: Filipe, Filipe - Filip Rožánek (web)

Popravdě řečeno, moc tvůj zápisek nechápu, jelikož je nedokončený a já nechci odhadovat tvoje myšlenky.

Na objektivitu si nehraju, stále prezentuji svůj subjektivní dojem, svůj názor, že je lépe počkat, co na to soud či policie, než předem bít na poplach a svolávat uliční výbory.

Lidové milice musely být úžasný zážitek, ale proč polovojenskou složku komunistického režimu pleteš do sporu s hypermarketem, to mi uniká. Asi to je věkem, jak píše Arthur...
    

Re: Filipe, Filipe - Kostej

Prave proto Filipe, protoze se jedna o slozku stojici na podobnem principu. Pokud ti to nedochazi, pak mas problem vetsi nez si myslis....
    

Re: Filipe, Filipe - Filip Rožánek (web)

Podobný princip? Ochranky jsou soukromé, LM byly státní. To srovnání kulhá.

Ale už jsem párkrát řekl, že by ochranky, respektive securiťy agencies, měly dostat alespoň některá práva veřejných činitelů. Pak si totiž vyskakuje každý hejsek s ukradeným rohlíkem.
    

Re: Filipe, Filipe - Mahu

to je vskutku progresivni navrh,Filipe.Lidem,kteri neovladaji nejen zakony,ale ani sami sebe,dat pravomoci verej.cinitelu.Bravo,kdyz postrileji kazdeho hejska s ukradenym rohlikem,nebo hejska o kterym budou mit DOJEM,ze by ho mohl ukrast,nebude nutno vyplacet duchody a stat usetri..tak nejak?
    

Re: Filipe, Filipe - Filip Rožánek (web)

Mahu, na to nemá cenu reagovat, zase zobecňuješ a točí se to v kruhu. Argumentuj věcně, prosím.
    

Re: Filipe, Filipe - Arthur Dent (web)

Věcně:

Pokud dostanou sekuriťáci statut veřejného činitele, měli by podle mého názoru být zaměstnáváni státem a měly by na ně být kladeny určité požadavky osobnostního rázu: psychotesty, inteligence apod.

Silně bych se bránil představě, že SOUKROMÝ zaměstnanec má statut veřejného činitele.
    

Re: Filipe, Filipe - Filip Rožánek (web)

Mně by zase bylo proti srsti, aby státní securiťáci hlídali soukromé objekty. Takže já bych těm soukromým takový statut klidně přiznal, i třeba s těmi psychotesty.
    

Re: Filipe, Filipe - nulltec

tazko moze mat tento statut - nechrani verejnost, ale zaujmy konkretneho prevadzkovatela
    
HotLinks
Zpět na článek