.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

08.10.2003



Ve všem podstatném mě někdo předběhl. Pokaždé, když přijdu na něco převratného, zjistím, že s tím někdo přišel den předtím...

Když Graham Bell přišel s telefonem, byl zřejmě první. Za hodinu přišel na patentový úřad někdo jiný s tím samým objevem. Měl smůlu. Byl až druhý. Byl o krok zpět.
Několik lidí nezávisle na sobě objevilo hromosvod... A tak dále.

Podobné téma bylo tuším rozpracované v nějakém filmu o Járovi Cimrmannovi, který jsem bohužel neviděl. Ale to není podstatné. Významné je, že se to stává mě. A možná i vám... kdo ví?

Začalo mě to postihovat již jako malého klučíka. Když mi bylo deset let, přišel jsem na epochální objev. Elektromagnetické dělo. Napadlo mě to když jsem venčil psa na břehu Labe. Něco úžasného, vynález století. Pak jsem si o dva měsíce později přesně o tom samém přečetl v Technickém magazínu. Prostě pech. Něco podobného mi jednou vyprávěl i Arthur — opět úžasný objev, zanedlouho článek o tom samém v nějakém časopise.

Časem se to začalo zjemňovat. Už to nebyly převratné objevy, ale ideje. Měl jsem třeba jen nějakou myšlenku, když tu jsem ji slyšel ve zprávách. Nebo četl v novinách. A to bylo pořád.

Dnes již nemám tu invenci, co v mladických letech. A tak jsou podobné události poněkud subtilnější. V poslední době jde hlavně o to, že chci napsat příspěvek na nějaké téma, a zjistím, že něco podobného zveřejnil nějaký jiný psavec před hodinou. Takže předpokládám, že i tento příspěvek, který právě píšu, bude již mít předchůdce, nejspíš z tohoto dne.

Ale konec legrace, je to trochu závažnější téma, než by se zdálo.

Přemýšlel jsem, co je příčinou podobné synchronizace. A mám jedno vysvětlění. Ale jelikož je poněkud nevědecké, nechám si ho pro sebe. Ovšem pokud máte dojem, že víte, čím to je, určitě si to nenechte pro sebe.




Zadal White Dog, 08.10.2003 0:14:45, 23 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/505

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Nabízí se... - Tokugawa (web)

...kolektivní vědomí. Nechci říkat Matrix {smile}
Znáš ten příběh o sýkorkách a jogurtu? Kdyby ne, ve skratce Ti ho povím.
Kdysi kdesi jakýsi vědátor naušil jednu sýkorku proklovat hliníkové víčko a dostat se tak do kelímku k jogurtu. Během několika málo týdnů to uměly všechny sýkorky ve městě, ve státě...

Mám podobný problém jako Ty. Trpím předtuchami. Na něco pomyslím a druhý třetí den se to stane. Ne vždy, samozřejmě. Neumím rozeznat, kdy má moje myšlenka předpovědní hodnotu a kdy ne. Stalo se mi jednou například, že jsem jel autobusem kolem nějaké banky. Už si nevzpomenu na název - byla to poslední krachlá. A jak tak jedu a tupě civím z okna, napadlo mě: 'Sakryš, já myslel, že tahle banka už zkrachovala...' A za týden - PRÁSK! Krach.
A mnoho dalších příhod.
    

Re: Nabízí se... - Arthur Dent (web)

To jsem rád, že nejsem sám, kdo to má...
    

Re: Nabízí se... - Tokugawa (web)

Ty také? To bychom mohli začít bádat téměř vědecky {smile}
    

Re: Nabízí se... - White dog (web)

Vědecky na tohle téma bádalo už dost lidí.
    


Re: Nabízí se... - White dog (web)

Přesně tohle jsem myslel. Takže je nás více, to jsem rád.
    


Já to mám taky - loar (web)

...teda ne Zrovna předtuchy, ty mě postihují jen občas, spíš mám stejný problém jako White Dog. Vždycky, když mě napadne nějaká převratná myšlenka, Zjistím, že už o tom někdo napsal. {smile}
    


 - eLKa (web)

Jsem na tom podobně. Před pár lety mě v jednom hypermarketu napadlo, jak by bylo geniální, kdyby nákupní vozíky obsahovaly jakýsi skener a nakupující by viděl na displeji kolik už utratil peněz. A co jsem si asi po půl roce nepřečetl v MF Dnes? A takových vynálezů už mi vyfoukli spoustu {big grin}
    


Začal jsem... - Tokugawa (web)

...sledovat a zapisovat své sny. Až jich bude dost, pokusím se je analyzovat, vyhodnotit ( http://sny.zbroj.info )
Myslím si, že když je nás víc s prekognicemi, mohli bychom začít tyto případy zapisovat a pomalinku přijít na nějaký signál, nějaké znamení, které určí, kdy je myšlenka předvídavá a kdy nikoliv {smile}
    

Re: Začal jsem... - Arthur Dent (web)

Když už jsi to nakousnul, tak to řeknu na plnou... ústa!

Jaxem čet ty tvoje sny a pak sen, co psal eLKa a jak si tak vzpomínám na své sny - co takhle udělat kooperativní DreamBlog, kam by lidé zapisovali své sny?

Nemyslím tím "Mým snem je mít čtyři auta a hodně peněz...", ale spíš "honili mě čtyři nějací chlápci a já jsem utíkal takovou úzkou uličkou a najednou jsem si vzpomněl, že umím lítat, tak jsem se - stokrát osvědčeným způsobem, tj. předkláním se víc a víc až letím - odlepil od země a ulétl jsem jim..."
    

Re: Začal jsem... - Tokugawa (web)

Jo, proč ne. Ovšem Morfeus slouží mně osobně jako skutečný poznámkový blok, kde shromažďuji nejenom své sny, ale i všechny informace o snec, co kde najdu. Má to pro mne tedy jakýsi katalogizační smysl. Jaký by byl smysl tohoto snového webu?
    

Re: Začal jsem... - Arthur Dent (web)

Katalogizace a zaznamenávání snů. Ejhle, Tokugawovi se zdálo o boji s nějakou bandou, já ujížděl autem před někým, támhleten zase ležel po krk ve vodě a bojoval o život... Co z toho vyplývá???

Všichni se dívali na Indiana Jonese {smile}
    

Re: Začal jsem... - Tokugawa (web)

Ty trdlo, místo Indyho jsem spěchal do porodnice {big grin} Ten sen vyprovokovala hlavně reklama na Carrefour {big grin}
Jinak od té doby, co mám Andulku doma se mi nic nezdá. Ten její pláč 2x za noc zničí všechny nitky, které mě se snem pojily...
    


Re: Začal jsem... - Tokugawa (web)

Jinak na tom webu bych se docela rád podílel {smile}
    


Re: Začal jsem... - White dog (web)

Jen škoda, že právě tohle určitě začala dělat zrovna včera skupinka jiných kumpánů někde jinde {smile}
Mohu ti doporučit nějakou literaturu, která se tím zabývá. Bohužel, ačkoliv jde o populárně vědecké práce opravdu kvalifikovaného znalce, připadají mi poněkud "neuzavřené" (takové divné slovo, to "neuzavřené", ve významu obsahu knih, ale nic lepšího mě nenapadá :o))
    

Re: Začal jsem... - Tokugawa (web)

Mně nejde o jakési všepochopení. Rád bych pochopil své principy. Za přispění druhých, kteří zase za mého přispění pochopí ty své.
Ale nic, asi je to k ničemu {smile}
    


    


 - Trillian (web)

mně se často stává, že vím, co bude následovat v příštím okamžiku... třeba hovor s někým a já vím slovo od slova jeho další větu, nebo vím, že teď někdo něco udělá... trochu na nic, protože si to uvědomím vteřinu před tím, než se to stane :oD
navíc mi radost zcela zkazil jakýsi článek o tomto jevu, který většinou předznamenává nádor na mozku...
prý tlačí na mozková centra a člověk pak v nějaké situaci najednou má pocit, že už ji zažil, nebo, že věděl co se stane dopředu... jde jen o jakousi smyčku, kdy si mozek upraví minulost vzhledem k přítomnosti... třeba vpraví člověku "předtuchu" až po tom, co se něco stane...
např. nabouráte a najednou si uvědomíte, že včera se vám to zdálo, nebo jste to při obědě tušili... přitom jste včera neměli žádné sny a možná ani oběd ;o)
je to fakt zajímavé...
    

Re: - Arthur Dent (web)

Souvisí to s jevy, nazývanými deja vu a deja vecu... Mnohem častěji je to tak, že si říkám "Tak, přesně tuhle situaci jsem už jednou zažil/viděl"...
    

Re: - Trillian (web)

takže je to jasné, mám nádor na mozku...
Já vám to říkala! :oD
    


 - saybye (web)

Myslím, že je to stejné jako v situaci, kdy si osvojíte nové slovo, které jste nikdy před tím neslyšeli a druhý den na vás najednou kouká z novin, slyšíte ho v televizi, v práci. Dřív tam bývalo taky, jen jste si hio tenkrát tolik nevšímali.

A tohle bude stejný případ. Sice se vám občas stane že přijdete s geniální myšlenkou, kterou měl před týdnem někdo jiný, ale vemte v úvahu kolik jiných myšlenek/vynálezů jste přešli bez povšimnutí jen proto, že vás nezaujaly tím, že jste na ni přišli nezávisle také.
    

    

Re: Myslíš tohle? - saybye (web)

Jo a ve stejnou dobu tohle: http://www.bloguje.cz/blogy/say/0307archiv.php#1046
:o))
    

Re: Myslíš tohle? - saybye (web)

No on už ten druhý odkaz dávno nefunguje, takže nic...

ale ano, mluvil jsem přesně o tom!
    
HotLinks
Zpět na článek