.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

10.11.2003



Už delší dobu jsem chtěl napsat o zajímavém jevu, který pozoruju, ale Vladimír Stwora to napsal místo mně. A napsal to líp než bych to dokázal já.

Někde jsem zaslechl zpola žertem míněný výrok, že být v USA heterosexuálním bílým mužem znamená nemít žádná práva... Něco na tom bude: Naše společnost se staví hyperkorektně ke všem menšinovým skupinám a projevům. Ze strachu aby nebyla nařčena z utlačování menšin volí cestu jejich protežování na úkor většiny.

Pozoruju v našem kulturním okruhu určitý zvláštní stud za to, že se máme dobře. Stud za to, že patříme k téhle společnosti. Nutkavou touhu dávat své bohatství těm, co jsou chudí, nikoli proto, že jim chceme pomoci, ale proto, že se před nimi za své bohatství stydíme!

Alespoň to tak mně v této chvíli v této zemi tak připadá.

Pane Stworo, souhlasím s Vámi!


Zadal Arthur Dent, 10.11.2003 4:19:09, 10 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/569

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

europozemšťan - fczbkk (web)

Tak nad týmto som sa už svojho času zamýšľal a vyriešil som to tým, že som sa prehlásil za europozemšťana:
http://acidlog.fczbkk.com/entry/1017135035/
    


Chyba - Upasaka

Chybné pozorování, pane Dente.
Bohatí nedávají chudým, protože by se styděli za své bohatství. Dělají gesta.
Gesta, gesta. - Tahle společnost je plná pokryteckých gest. Kde je jejich počátek?
Politika. Politik udělá všechno, aby byl zvolen, i kdyby měl souhlasit se zcela absurdními myšlenkami. Udělat gesto je v dnešní době dobré.
Říct - miluju heterosexuály i homosexuály je úplně vynikající. Získáte podporu obou skupin.
Dnešní doba se neřídí zákonem morálky - lidské morálky, která se vyvíjela mnoho a mnoho generací, ale zákonem okamžitého zisku, který morálku sráží na kolena a prohlašuje ji za pseudomorálku.
V demokracii bez morálky lze odhlasovat všechno, pane.
Zajímavý jev, který pozoruji já, je lidská zaslepenost a nevědomost.
    

Re: Chyba - Mirun (web)

Jestli to není třeba tím, že morálka je něco, o čem všichni mluví, ale v podstatě to neexistuje. Morálka byla možná vždycky jen hození chleba chudým. Ti, co vždy byli, jsou a budou nahoře, se jí neřídí. Pro vzestup nahoru totiž není efektivní, ovšem je výborná co se týče udržení mas.
    

Re: Chyba - pixy

Morálka jako taková, "an sich" opravdu neexistuje (aspoň já jsem o tom přesvědčen). Hnacím motorem každého jedince jsou výhradně sobecké motivy - především jeho přežití, zachování vlastních genů, získání výhody nad konkurenty. V živočišné říši ostatně ani nic jiného nefunguje.

Ale člověk už je (naštěstí? bohužel?) schopen abstraktního myšlení a proto je schopen dělat činy, které prvoplánovitě nenaplňují jeho primární pudy, a dokonce i takové činy, které jsou s nimi v příkrém rozporu. Je proto schopen jít do války (popření pudu sebezáchovy je vyváženo potenciální výhodou zachování více vlastních genů - tedy především vlastní rodiny; ve vyšší rovině abstrakce pak i rodu, národa, rasy, lidstva), stejně jako je schopen humanity a altruismu - ovšem jen pokud tím sám neohrozí vlastní bytostné zájmy a současně tím získá jinou, pro něj momentálně důležitější poziční výhodu, byť abstraktnější (např. vyšší společenskou prestiž, zajišťující lepší pozici pro něj nebo jeho geny [tj. potomky]; či podporuje jisté formy společenské solidarity u vědomí, že není vyloučena situace, kdy společné prostředky, do nichž přispívá, bude jednou potřebovat využívat i on či jeho potomci atd.)

Zkuste se někdy - naprosto bez skrupulí a zcela upřímně - zamyslet, proč jste naposledy přispěli do Fondu ohrožených dětí, pomohli sousedce do schodů, darovali krev nebo dali nějaké vyřazené oblečení charitě. Vždy je tam nějaký sobecký motiv (a neberte to pejorativně!). Žádná abstrakce.

Altruismus neexistuje. Je to vždy jen více či méně převlečený egoismus - ale díky bohu za něj.

BTW, o kladném vztahu k egoismu je jedna moc pěkná knížka, ale už si nevzpomenu na název.

Tak aspoň tohle:
http://www.phil.muni.cz/fil/etika/texty/bohusegoismus.html
http://www.phil.muni.cz/fil/etika/texty/krejcibaier.html
    

Re: Chyba - Arthur Dent (web)

Docela hezky do toho zapadá ta teorie her, jak jsem tu kdysi psal...

Ono zachovat se čistě egoisticky je někdy kontraproduktivní, hlavně v případech, když se tak zachovají všichni {smile} A protože se dost často všichni stejně chováme... {smile}
    


 - Jiri Krakora

Od doby pálení čarodejnic a zapalování křížů před domy černochů se nic nezměnilo, jen to dnes funguje v opačném gardu. Z extrému do extrému.
Vemte těm bohatým jejich bohatství a uvidí se, jak to s tou láskou k menšinám a nemocným myslí vážně.

Co ale můžeme čekat v době, kdy různí zbohatlíci mají představu, že je právě teď moderní finančně podporovat dětskou onkologii a komunitu mentálně postižených lidí ve stejném duchu, jako si na zahradách svých katalogových domů na klíč, vedle pseudogotických věžiček a soch pořizují zlatého retrívra? Ve společnosti, která vám určuje, co je IN a co OUT. Jak být COOL, a co je právě HOT. Přezrálá, vysvícená a znova a znova zapalovaná hvězda prohlásí v televizi, že věnuje prachy z prodaných lístků na koncert na dětskou onkologii v Motole a zblblé publikum zblble tleská a zblble kupuje lístky na koncert, aby podpořilo dětskou onkologii v Motole, kde si už s těma prachama minimálně tapetujou zdi, zatímco vedle na dětském plicním nemají třeba ani moderní inhalátory.
    

Re: - Arthur Dent

S tím tapetováním to asi nebude tak růžové, ale chápu to jako nadsázku. (A taky proto sem píšu tuhle poznámku, než se toho chytne nějakej mamlas a začne psát, že onkologie je na tom špatně a že Krákora jim nepřeje ani tu trochu peněz...)
    

Re: - Mirun (web)

Pro milovníky konspiračních teorií (Kostěji!): Já si myslím, že na dětské onkologii z těch vydělaných peněz platí tajné laboratoře, kdy se snaží vyvíjet stále zhoubnější a agresivnější nádory. Ty pak rozdávají nebohým dětem před školou formou bonbónů. Tím si udržují koloběh zákazníků a odírají nejen nebohé umělce, ale i nás, přispěvatele.PS:Doufám, že se toho zase nechytne nějakej elektrikář.
    


Re: - Jiri Krakora

Samozrejme je to nadsazka. Jen mi vadi ta moda podporovat onkologii a mentalni deti. Nic jineho se nevidi. Copak nejsou jina detska oddeleni, ktere je potreba podporit? Retriver hadr.
    

Re:No jasne! - nonsense

...kazdej chce zaclenit mentalne retardovany decka a lidi,ale proc nekdo neorganizuje pomoc pro ty "mentalne stizeny" z druhyho konce gausovy krivky???
    
HotLinks
Zpět na článek