.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

21.11.2003



Jak vypadá úvodní stránka centrum.cz v mém prohlížeči? Je nanic!

Na Centrum.cz jsem přestal chodit zhruba v té době, kdy se na něm objevila řvoucí flashová reklama. Chodíval jsem tam raději než na Seznam, protože mi připadalo (to Centrum) přehlednější a sympatičtější. A když se pak objevilo jyxo, přestal jsem portály (tedy i Centrum) navštěvovat úplně.

Když teď bystří mozci v Centru redesignovali, chtěl jsem se podívat, jestli neposlali do pekel i flashovou reklamu. Vlezl jsem na úvodní stránku a viděl jsem podivné věci. Tedy — neviděl jsem vlastně skoro nic. Viz screenshot tajhle vlevo. Při tom redesignu asi jaksi pozapomněli na tu tolik omílanou přístupnost, která podle mě alespoň (ale já na to nejsem odborník, kdyžtak mě opravte) znamená to, že i když na stránky vlezu prohlížečem, co má všechny pluginy a skriptování vypnuté a budu za firewallem a budu mít potlačené CSS, tak se dostanu k datům a uvidím, o co na těch stránkách jde. Nevidím.

Snapshot pořízen v Mozille 1.5 na OS Windows XP, aktivní firewall, blokování ActiveX na FW a v JavaScriptu povoleno pouze čtení a vytváření cookie. Případné šťouraly s všezahrnujícím řešením „Tak si to povol, vole — takovýhle kreténi, co si všechno zakážou a pak si stěžují, že se nikam nedostanou...” upozorňuji, že na jiné stránky se s tímto nastavením v klidu a v pohodě dostanu. Nedostanu se pouze tam, kde forma a webdesignérův záměr zvítězili nad obsahem.

Takže (asi už definitivně) byebye, Centrum...

Aktualizace
Přeci jen jsem si nechal něco vyhledat, říkal jsem si, že třeba alespoň výsledky by mohly k něčemu být, když už tam je ten formulář pro dotaz. Výsledky vyhledávání výrazu Sova v síti (prostě mě to napadlo, když je řeč o webu a přístupnosti) vidíte na screenshotu tady vlevo. Zdrojový kód té stránky je také prapodivný:


<a href="http://www.sovavsiti.cz/" target="_blank" title="stránka se otevře v novém okně"> </a>
<br> <b class="found"> </b>
<b class="found"> </b><b class="found"> </b>
<b class="found"> </b> <b class="found"> </b>
<b class="found"> </b>
<br>


A já se ptám: Ne kde je mlíkař a doktor, ale kde je text???


Zadal Arthur Dent, 21.11.2003 2:25:40, 20 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/602

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - Dima (web)

Souhlas! Já takovyhle weby hned přestávám navštěvovat. Úplně debilní mi příjde napdis o tom, že nepoužívám IE a tak vstup do stránek (tedy sránek) mi bude zakázan.
    


Pro koho - Vlk (web)

Realita je taková, že je to prostě byznys, který musí nést peníze. Pokud design způsobí, že lidé uvidí (a podlehnou) více reklamy, je to pro majitele O.K. a větší přínos než přístupnost - film bez reklamy by byl také lepší než s přestávkami na prací prášek.
Peníze holt vládnou světu a snad je dobře, že to začíná platit i na netu.
    

Re: Pro koho - Arthur Dent (web)

To je na jednu stranu pravda. Ovšem pokud design způsobí, že se lidé na stránky ani nedostanou... ?

A s tou reklamou - Je v pořádku, když má někdo na stránkách skvělou reklamu, která bezvadně zapadá do designu, ale já se domnívám, že by design měl vycházet z účelu té věci, nikoliv aby se účel přizpůsoboval designu. {smile} Ve chvíli, kdy začne "overdesign" spíš překážet normálnímu užívání, nastane odliv zájmu, takže v důsledku je to spíš kontraproduktivní, ne?

Já totiž stále vycházím z toho, že primárním účelem Centra (a spol.) je nabízet katalog stránek, nabízet služby a informace a že reklamní funkce je defacto druhotná (ovšem neoddělitelná), založená na principu: Lidé sem přijdou za kvalitními službami a přitom uvidí reklamu.

Přirovnání: Vozy F1 jsou reklamou polepené od spoilerů po výfuky, ale jejich primárním účelem je rychle jezdit. A forma reklamy i design toho vozu je tomu přizpůsoben, protože všichni vědí, že reklama na F1 je účinná jen tehdy, když je na rychlém autě. A asi nebude sporu o tom, že taková reklama vydělává. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl přizpůsobit design monopostu reklamě a třeba by na vůz F1 namontoval billboard (což je skvělá reklamní plocha), stala by se z toho vozu nepoužitelná kravina, nemyslíš?

Ale tenhle můj článek nebyl o reklamě. Ten byl o designu, který mi jaksi zlikvidoval možnost přístupu na ty stránky. Pokud nepřijmu paranoidní představu, že člověk, který zakáže reklamu, je pro ně nežádoucí, musím trvat na tom, že stránky, které jsou nepřístupné, ve výsledku prodělají.
    

Re: Pro koho - Vlk (web)

primárním účelem Centra
je a asi už vždy bude vydělávat peníze. Prostě když přijdu o jednoho člověka (který uvidí h...) a vedle získám deset, které zaujme design, je to +. Mě to sice taky nenaplňuje nadšením (hlavně flash), ale je to logické a konzistentní - dost často lepší než chaotické dobrodiní některých skupin.
    

Re: Pro koho - Arthur Dent (web)

Měl jsem na mysli primární účel z hlediska návštěvníka. Já si až doteď myslel, že chodím na Centrum proto, abych něco zjistil, našel... A ty mi tvrdíš, že já tam chodím proto, aby Centrum vydělalo. Připadá ti to logické a konzistentní? Mně ne...

Řekněme to takto: Primární účel je nabízet služby a vydělat na tom. Proto by mělo být v zájmu toho, kdo je nabízí, aby ty služby byly přístupné pro co nejvíc lidí. A sám víš, že technologie jsou dnes takové, že můžeš udělat skvělý design oddělený od obsahu tak, že ten obsah je viditelný v majoritních prohlížečích s tím skvělým designem, v minoritních třeba jen jako text, ale JE VIDĚT. Jaký je tedy argument pro to dělat nepřístupné stránky?
    

Re: Pro koho - Arthur Dent (web)

Vypadla mi poslední věta:

Jaký je tedy argument pro to dělat nepřístupné stránky? Když přístupné stránky mohou vypadat stejně a dostane se na ně víc lidí?
    

Re: Pro koho - Vlk (web)

Cena a jenom cena je důvodem těchto stránek. A znovu opakuji stránky dělá firma vlastnící centrum - jejím cílem jsou peníze a ty (já) jsme jen prostředkem. Pokud tam budeš chodit, ale nic nenajdeš, je to pro ně jedno - jejich cílem je, aby tam chodilo co nejvíce lidí s pro ně co nejnižšími náklady. (A ty třeba tu reklamu ve flashi nevidíš - pro ně jsi v podstatě neužitečný. (To jsem dovedl do absurdních mezí.)
Nedávno jsem četl komentář "Dělat www jen pro MIE?" A z ekonomického hlediska ,pro menší!!!, to pro menší firmy opravdu nebylo nerozumné. Investovat do vývoje webu 30% více peněz, aby ho vidělo o 5% více lidí ????
Nedávno jsem prohlížel svoje logy - 97,4% MIE 5.5 a vyšší a to jsou stránky [jokes.jannemec.com] - ty chodí skoro ve všem. Proč bych se měl nějak drásat kvůli 2,6% lidí?
Dnes to proto řeším MIE 5.5+, Mozilla a pak podle nálady.
    

Re: Pro koho - Vlk (web)

Oprava MIE 5.0 a vyšší
    

Re: Pro koho - Arthur Dent (web)

Když se podívám na svoje logy, má MSIE asi 69%, ostatní prohlížeče 31% {smile}

Ale k té ceně vývoje - IMHO nemáš pravdu. Cena vývoje validních a přístupných stránek je vyšší max. o jednotky procent, nikoli jak udáváš - o třetinu - ve srovníní s vývojem PRO JEDEN TYP PROHLÍŽEČE. Mnohem víc peněz sežerou pak následné "optimalizace" a "zpřístupňování" a snaha, aby to všude vypadalo stejně a tam kde to nevypadá stejně aby to nevypadalo vůbec.
    


Re: Pro koho - hranek (web)

ano, je to pravda. jsou za tím peníze. dělad web od začátku pořádně znamená mnohem menší náklady.
pak mi tu ovšem něco nehraje...
    


Re: Pro koho - Roj (web)

<cite>Proč bych se měl nějak drásat kvůli 2,6% lidí?</cite>
Jo, to si myslelo dost majitelu hospod, co nemeli pristup pro vozickare na WC... pak prisla kontrola a hospodu zavrela.
Jo, to si myslelo dost vyrobcu aut. Pak zjistili, ze nic neprodali, protoze auto bez homologace nesmi nikde jezdit....
Mam pokracovat?
Pro web to plati taky.
Pristupnost = civilisace.
    

Re: Pro koho - Vlk (web)

Tak pánové, nezlobte se, ale tomu docela nerozumím. Pokud si deset lidí řekne, že budou používat prohlížeč xyzd, který sami vyrobí, tak sorry, ale opravdu si nebudu dělat vrásky, pokud se jim moje stránky nezobrazí. Stejně tak se nebudu zlobit na benzínové pumpy, že netankují vodík, přestože je to super palivo.
S tím vývojem a cenou za přístupnost nesouhlasím - dobře si vzpomínám, jak jsme ve firmě ladili stránky pro více prohlížečů a více verzí. Hlavně pokud se jednalo o nějaká js menu.
    

Re: Pro koho - Arthur Dent (web)

Přístupné stránky mj. znamenají to, že dodržují standardy a že js menu nepoužívají, pokud to není nutné.
Nemáš pravdu, ale nechci to rozpitvávat v komentářích, to na to není vhodné médium. Nebo pravdu máš a jsme tu všichni i s Prokopem a Staníčkem blázni...
    


Re: Pro koho - Brbla (web)

Víte, celá poesie je v tom, že pokud dodržíte při tvorbě stránek standardy (validita HTML, CSS, přístupnost obecně), tak si vrásky dělat nemusíte, protože pokud oněch 10 lidí neudělá nějakou botu ve svém xyzd prohlížeči, tak se jim Vaše stránky bez problémů zobrazí!
Každý prohlížeč má sem tam nějakou botku, ale je špatné dělat v kódu stránek úmyslené chyby jen proto, aby to sedělo na boty toho jednoho prohlížeče (patrně IE).
Co je lepší, učit se boty jednoho prohlížeče, nebo všeobecně uznávané standardy, které s jistými odchylkami fungují všude...?
(Pozn: Pokud budete profík, tak budete muset v jisté míře dělat obojí, ale ze standardů se vychází!)
    


Re: Pro koho - TimJ (web)

[cite]Proč bych se měl nějak drásat kvůli 2,6% lidí?[/cite]
jenže to je ten nejdebilnější přístup, jakej může bejt... protože když si tohle řeknou všichni, tak prostě nebude žádnej vývoj... chápeš? Udělejte to všichni a nikdo nebude používat alternativní, lepší a pohodlnější browsery, nebudou vznikat nový features, protože prostě nebudou žádaný...
to je jako bezpečnost aut... lidi ji chtěj, tak ji maj, výrobci se o ni snažej... kontra: tvůrci browserů a W3C se snažej o to, co chtěj lidi... nový features...

PS: Mikrošoust NEUZNÁVÁM jako tvůrce browseru
    


Mlíkař a doktor... - Tokugawa (web)

Arthure, vždycky mě potěšíš nějakou takovouhle skrytou narážkou {smile}
    

Re: Mlíkař a doktor... - Arthur Dent (web)

Kdyby to v pondělí nedávali, tak si ani nevzpomenu...
    

Re: Mlíkař a doktor... - Tokugawa (web)

Dávali Skřivany? Sákryš, to mám z toho, že necivím na bednu...
    


 - JirkaV (web)

Nechci se Centra zastavat, taky nemam rad stranky na kterych nic nevidim, ale momentalne mi Centrum celkem v pohode bezi, mam Phoenix 0.5 (odlehcena verze Mozilly) na Windows 2000, vypnutou Javu a JavaScript...
    

Re: - Arthur Dent (web)

Mně v Mozille stále neběží, (lépe řečeno titulka už ano, výsledky stále prázdné), ve Firebirdu (vylepšená verze Phoenixu) {smile} běží.
    
HotLinks
Zpět na článek