.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

04.01.2004



To není žádné rasistické zvolání. Takové nebo podobné oslovení používají černoši v amerických filmech. A já se ptám — jak se mezi sebou mají oslovovat běloši?

V USA jsem ještě nebyl (a pokud tam na letištích budou turistům brát otisky prstů, tak se tam ani nechystám). Americké filmy ale občas sleduji. A všiml jsem si, že pokud se tam setkají dva černoši, velmi často se pozdraví, a osloví se NEGŘE. Právě jsem se dokoukal na špičkový film Ghost Dog — mimochodem velmi doporučuji. A zrovna tam dojde ke scéně, kdy jdou nějací černí rappeři kolem hlavního hrdiny, černocha, který si říká Ghost Dog. Pdraví ho: „Zdar, G.D. Jak válčíš, negře?” a není v tom nic urážlivého, je to prostě oslovení na úrovni slova „kámo”, „starej brachu” nebo podobně.

Chtěl bych vědět od někoho, kdo strávil nějakou dobu v USA a pronikl trochu mezi lidi, jestli se tam černoši skutečně takto oslovují.

Pokud ano, je tady dost zásadní věc. Jak se oslovují běloši, když chtějí zdůraznit rasový původ? Černoši mají krásný, úderný a rytmický výraz „negře”. Ale běloši?

Pokud by někdo věděl, jak se mezi sebou běloši titulují, ať dá vědět. Včetně pěkného českého překladu.

Setkal jsem se třeba s tím, že cikán někoho (i mě) oslovil „bílá svině”, „jogurte”, „tvarohu”. Ale to není to pravé. Uvedené výrazy jsou poněkud nedůstojné. A navíc tak se tak neoslovují lidé v rámci jednoho etnika.

A proto v zájmu zrovnoprávnění vyzývám: najděte přijatelné označení pro bělocha! Nejlépe nějaké slovo, které lze použít i v češtině.


Zadal White Dog, 04.01.2004 23:28:05, 18 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/686

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

... - nebko (web)

Negr, co vím je v Americe normální oslovení ale POUZE MEZI černochy. Běloch by za to dostal pořádnou nakládačku...

Myslím že ekvivalent pro bělochy neexistuje a ostatně na co. Mrhání časem ho vymýšlet{smile}
    

Re: ... - White dog (web)

Já předpokládám, že je to oslovení POUZE mezi černochy. Ale existuje nějaké oslovení, za které by nakládočku dostal černoch, kdyby ho použil na "bílého"?
    


To pude těžko... - Arthur Dent (web)

Oslovení černochů mezi sebou slovem "negře" je asi přesmyk, kdy původně pejorativní označení nějaké menšinové skupiny přijmou někteří členové té skupiny za své. Asi jako si někteří homosexuálové mezi sebou říkají "buzno".

Najdeš-li slovo, které označuje pejorativně bělochy v postavení menšiny, možná že by se mohlo stát tvým hledaným oslovením. (Co já vím, třeba se někteří plantážníci na jihu Ameriky zdravili: "Nazdar plantážníku! Tak jak ti šlapou otroci?") {smile}
    

Re: To pude těžko... - Roj (web)

A ja furt netusil, odkud to ten Rychlonozka vzal {smile}
    


Re: To pude těžko... - White dog (web)

Já to znám "Zdar a sílu plantážníku, jak ti dupou otroci". Nebo jsou to králíci?
    


Ještě BTW - Arthur Dent (web)

"Jak se oslovují běloši, když chtějí zdůraznit rasový původ?" - dnes je asi (nejen v USA) záhodno na své bělošství neupozorňovat - žijeme přeci v éře pozitivní diskriminace...

Tvé konstatování "jsem běloch" by mohlo být některými horlivými "ochránci lidských práv" vykládáno jako urážlivé, žalovatelné, odsouzeníhodné...

Jakmile veřejně proklamuješ svou příslušnost k bílému etniku, je to podle nich totéž, jako by ses tím vytahoval, a to je špatné. Pokud totéž udělá černoch, je to dobré, protože on byl utlačovaný. Podle mně podivná logika.

(Jo a pokud má zase někdo potřebu napsat mi, že jsem se teď projevil jako nácek, fašoun, popřípadě rasista, ať si svou poznámku laskavě ráčí napsat do svého politicky korektního sešitku a neopruzuje s ní zde!)
    


 - Filip Rožánek (web)

Co takhle "běloba"? {smile}
Jak žiješ, bělobo? {smile}
    

Re: - Arthur Dent (web)

Běloba je dobrá, jogurte! {smile}
    


Bíloun - Tokugawa (web)

    


 - Jiri Krakora (web)

Já myslel, že běloši se běžně oslovují jménem, nebo urážkami, tak proč vymýšlet, nějaká jiná oslovení.
    

Re: - White Dog (web)

abych mohl pozdravit někoho koho neznám, a nebyla to urážka (naprosto nesnáším například titul "Vole" - "jak žiješ, vole?").
    


 - pixy (web)

Já to taky cítím přesně jak napsal Arthur - je to přesmyk, původně nejpejorativnější označení jejich etnika, které si dovolí (úmyslně přehnaně) použít jen sami mezi sebou. Přesně stejně, jako si homosexuálové dovolí oslovit sami sebe "buzno", stejně jako jsem slyšel cikány říkat si s úsměvem "ahoj, černá držko", stejně jako si dodneška dovolím oslovit svého někdejšího súdánského spolužáka "čau volé, jak se máš, ty černá tlamo!" a oba se při tom chlámeme.

Řekl bych, že nejstylovější ve stejných intencích by bylo říkat si třeba "gádžo", "gringo", "ďaure" nebo podobně - tedy stejnou paralelou jako zase jiná etnika pejorativně titulují bělochy.

Ale podle mě to má smysl jen tam, kde by ti běloši byli minoritou mezi černochy (hispánci, indiány, ...). Ono totiž to, když si dva černoši řeknou "negře" vlastně neznamená nic jiného než významné mrknutí, poklepání po rameni a výměnu informace "ty jsi černoch, já jsem černoch, oba si pamatujeme, jak NÁS kdysi ponižovali, patříme k sobě a musíme stát při sobě"...

Ale dva běloši žijící už pár let trvale v Bronxu (Novém Mexiku, Rwandě, Chánově) by si klidně mohli říkat i "bělobo", případně "sejre", "tvarohovej ksichte", "bledule", "gádžo", "albíne", "pozitive", "syrečku" nebo třeba "bílá tubo" - tam by to asi bylo na místě asi stejně jako "negře" u dvou černochů v N.Y. Ale dva černoši v Nigeru se tak asi oslovovat nebudou, stejně jako dva Češi na Václaváku.{wink}
    

Re: - White Dog (web)

Dva Češi na Váslaváku - ještě tak 10 let (maximálně) {big grin}
Ale ne, přistěhovalectví se tolik nebojím a ani mi moc nevadí.
    


Jsou běloši bílí? - Ota (web)

a) Běloši mi nepřipadají moc bílí. Většinou spíš trošku do růžova.
b) Taky mě napadlo oslovení "Ty květáku!", protože květák je takový nažloutle bílý.
    

Re: Jsou běloši bílí? - čechoafričanka (web)
(01.03.2004 22:36:27)

Proč se zabýváte tím, jak se budou oslovovat běloši mezi sebou a proč jsou bílí, když spousty bělochů se opéká na solárku a v létě tráví spousty času chytáním barvy na plovárně?
    


 - Phil Zoo (web)

Nejlepší by bylo říkat všem buzny. "buzna Klaus ve svém projevu ...", "buzna Charles popřel, že souložil s ...", "buzna Železný se oženil s buznou ...", "generální buzna OSN kategoricky ...", "koaliční buzny se sešly ..." atd. atd.
    


 - Hynek von Valdek (web)

Ste zapoměli trochu na černý buzny, já bych oslovení buzna v rámci rasového odlišení asi neprosazoval.
Když už zhusta, co si říkat "nazdar freši"?
    


 - Gino (web)

Hombré {smile} Tak si občas řeknu s kámošem, nebo taky Kolego {smile} "Tak se měj, Hombré" "nazdar Kolego, jak jde život"? {big grin})
    
HotLinks
Zpět na článek