.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

28.04.2003



Bezvadný. Namísto toho, aby se IFPI zamyslela nad tím, jaký je důvod poklesu jejich zisků, rozdává ocenění za bagrem přejetá CDčka (viz Živě: Hudební piráti třeste se: Nejlepší protipirátský bojovník 2002), dělá BUBUBU na majitele vypalovaček a hrozí zavedením poplatků z každého prázdného CD, které se u nás prodá. V téhle souvislosti mne napadá, jak je to vlastně s těmi zákony: Mám ze zákona právo si pořídit kopii uměleckého díla pro svou vlastní potřebu — nikde už není psáno, že musím být majitelem originálu. Na druhou stranu — co je vlastní potřeba? Když si pustím CD doma a slyší ho i moje žena, je to ještě vlastní potřeba? Co si o postupu IFPI myslíte? Hlasujte v anketě!


Zadal Arthur Dent, 28.04.2003 12:21:23, 3 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/84

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - rony

"Mám ze zákona právo si pořídit kopii uměleckého díla pro svou vlastní potřebu - nikde už není psáno, že musím být majitelem originálu. "

Podstatny nie je tvoj vyklad zakona.
Aby si si mohol spravit kopiu, musis dielo vlastnit. Problem vidim ale v tom, ze napr. u AudioCD, ty v podstate nevlastnis umelecke dielo. Len ten samotny nosic. To co je na nom nahrane, nie je tvoje vlastnictvo. Prelozene do normalnej reci, mas tu hudbu akosi len prepozicanu.

Podobne je to aj so softwarom, ktory sa predava, resp. aj nepredava (GNU GPL). Vsetko ti je v principe iba poziciavane.

Jediny vlastnik umeleckeho diela je jeho autor, dokonca ani on zo zakona nema vela moznosti ako sa autorstva zbavit (napriklad predajom).

    

Re: - ora

Máš pravdu. Můžeš se jako autor jen nějak smluvně omezit, ale práva si vezmeš do hrobu...

Kopie musí být jen v odůvodněné míře a musí jít o zálohu. Stíhatelný není v podstatě vlastník kopie, ale určitě ten, kdo ti půjčil originál...
    


Re: - Arthur Dent

Kolik lidi, tolik vykladu. To co jsem uvadel jsem cerpal z diskuse k tomuto clanku: http://www.technet.cz/novinky/audionews/ifpicr030327.html
    
HotLinks
Zpět na článek