.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

24.05.2004



Sedněte si a poslouchejte: Za devatero horami byl pracák...

...a na pracáku bývalý kolega. Programátor, správce sítě s bohatými znalostmi a s praxí i v DTP. Od března shání v jižních Čechách práci odpovídající jeho kvalifikaci. A odpovědi jsou neradostné — pro někoho je „překvalifikovaný”, jiní mu ani neodpoví, zkrátka klasika. Ale dnes mě dostala jeho historka s Úřadem práce. Mám svolení o tom napsat...

Když jeho firma, kde dělal, oznámila, že končí, tak sebral podklady a šel se zaregistrovat na ÚP. Byl zaregistrován a byla mu určena „zprostředkovatelka”, tedy úřednice, která se o něho má postarat. Uvedla se báječně.

Kolega k ní přišel ve 13.15, jak měl napsáno na kartičce. Ona na něho spustila: „Ale jdete pozdě, já už končím!” Kolega se nedal: „Nene, jdu ve 13.15, jak tu mám napsáno!” — „Ukažte?! Nojo, tak to asi špatně napsali... Tak já vás teda ještě vezmu.” Ó, ty neskonalá úřednická milosti!

To bylo poprvé. Kolega si samosebou hledal nějakou práci, viz výše, a při druhé návštěvě mu úřednice řekla: „No a víte, že tady úřad sháněl nějakého správce? Ale už asi neshání, počkejte — ne, už neshání...” Kolega už předtím tušil, že přes pracák práci nesežene, teď se mu to potvrdilo.

Při další návštěvě (opět „Jdete pozdě, ne?”) se ho úřednice zeptala, jak na tom je. Kolega popravdě odpověděl, že shání a že s různými firmami jedná. Úřadka mu na to řekla, že „ho tedy ještě nechá na pokoji, ale že mu bude muset nabídnout nějaké, i míň lukrativní, místo!” Kolegu to zarazilo, ale odpověděl jí, že mu nejde ani tak o lukrativní místo jako spíš o práci v oboru, který studoval a ve kterém má 10 let praxe. Na to úřednice neodpověděla nic.

V pátek přišlo kolegovi potvrzení o evidenci na ÚP. Že byl evidován od března do 23.5., tedy do neděle. Zarazilo ho to, no ale protože dnes měl jít znovu na pracák, nechal to být.

Dnes tedy vstoupil do kanceláře a dozvěděl se: „Vy jdete pozdě, ne? Navíc vás mám vyškrtlého, protože už práci máte!”

Následoval šťavnatý dialog:

Kolega: „Cože?”
Úřednice: „No volala vaše matka, že nastupujete ve firmě Stavitelství X.Y.!”
Kolega: „To těžko, moje matka žije na druhém konci republiky a rozhodně nemá přehled o tom, kde jsem či nejsem zaměstnán!”
Úřednice: „No, podívejte se, mám tu napsáno, že nastupujete 24.5. ve Stavitelství X.Y. Proto jsem vám taky poslala to potvrzení!”
Kolega: „No prosímvás, to mě vyškrtnete na základě nějakýho telefonátu od kohokoliv?”
Úřednice: „No tak volala vaše manželka! A nedělejte tu z toho divadlo!”

Manželka kolegy samosebou nevolala, to snad není třeba dodávat. Chucpe! Nakonec tedy kolega úřednici ujistil, že v žádné firmě, natož ve stavební, nenastoupil, úřednice se tedy nechala slyšet, že se podívá do archívu a že to opraví a zeptala se na práci. Kolega zopakoval že nemá, úřednice řekla opět tu frázi o „méně výnosném zaměstnání”, kolega jí zopakoval to o „práci v oboru, která zkrátka není...” a úřednice mu řekla: „Ale tady úřad sháněl nějakýho správce sítě...”

Kolega: „Já vím, to jste mi říkala před dvěma měsíci...”

Úřednice: „Nenene, tohle bylo znovu, teď, a už je to obsazený...! Já na vás myslela, že by to byla práce pro vás...”

Jojo. Myslela, ale nezavolala...

Kolega si na vedlejším počítači před chvílí napsal a vytisknul stížnost a na úřad práce se vrací, tentokrát nikoli za „zprostředkovatelkou”, ale za jejím nadřízeným. To co předvedla úřednice je docela donebevolající nedodržení pracovních povinností. Pokud úřad odpoví nějak „šťavnatě” a kolega dá souhlas, tak to opět zveřejním...

Aktualizace: Kolega jednal s nadřízenou dotyčné ouřadky, která prohlásila „No, ale někdo z vašich příbuzných volat musel, ne?!” Další jednání, jak říká, už nemělo cenu.

Kdepak. Stále platí, že ouřad je pán a občan ponížený prosebníček, navíc (v tomhle případě) i nesvéprávný. Sakrakruciprdel, kolegovi je okolo třiceti, tak snad má nějaké povědomí o tom co dělá a co nedělá a těžko lze předpokládat, že by matka třicetiletého ženatého muže volala na úřad práce a oznamovala, že dotyčný práci má. Tady by bylo na místě omluvit se za nedopatření, nejlépe písemně, a ne takhle stupidně dělat ze svéprávného člověka vola.


Zadal Arthur Dent, 24.05.2004 11:16:37, 12 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/898

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - perkele (web)
(24.05.2004 11:29:23)

No jo,na pracaku jsem mela znamou,tak to bylo v pohode, neprudila.Rekla jsem ji, ze hledam praci v Praze, tak mi ani nic nenabizela. Akorat na socialce mne malem obvinili z prizivnictvi, chodili mi obalky s modrym pruhem.Tak arogantni mladou kravu urednici jsem fakt dlouho nevidela.
    


no - myshpa (web)
(24.05.2004 15:13:58)

a fakt tam nikdo nevolal? treba babicka nebo tak?{wink})
    

Re: no - Arthur Dent (web)
(24.05.2004 15:21:05)

...nebo sousedka nebo učitelka ze školky {smile}
    

Re: no - Nonsense (web)
(24.05.2004 15:45:51)

Treba se to dozvedela na spiritisticky seanci...,)
    

Re: no - dgx (web)
(24.05.2004 19:45:46)

Arthure, tak se přiznej, žes tam volal!
    

Re: no - Arthur Dent (web)
(24.05.2004 20:42:27)

Nojo, tak se přiznám. Naprášil jsem jeho a eště jsem řek, že "Déžo Lakátoš, pániuředníce, von už má táky práci, já ho víděla, jak de do Kolbénky!" A příště bonznu ještě Horvátha a Navrátila...
    


 - Vesničan (web)
(24.05.2004 18:22:30)

No tak sakra, někdo tam volat musel! Nedělejte z úředníků a úřednic nesvéprávné blbce a voly!Sakrakruciprdel, mají snad nějaké vzdělání a zkušenosti, tak snad mají nějaké povědomí o tom co dělají a co nedělají. A telefonovat také určitě umějí!
    

Re: - Arthur Dent (web)
(24.05.2004 18:50:57)

Jak jsem se dozvěděl, tak paní úřednice má v evidenci tři chlápky stejného jména jako kolega (je to takové docela obvyklé příjmení, něco jako Dvořák). O to víc mě zaráží, že se nezeptala, o kterého přesně jde a náhodou někoho vybrala... {smile}
    


PS - Arthur Dent (web)
(24.05.2004 18:54:13)

Takže tam IMHO volala úplně jiná matka úplně jinýho chlápka se stejným příjmením a ouřadka vyškrtla někoho jinýho. Takže ten zaměstnanej je stále v evidenci {smile}
    

Re: PS - viva (web)
(16.06.2004 11:55:24)

včera mi na poště dali obálku úplně někoho jiného - stejné příjmení, jiné křestní jméno - samozřejmě jiná adresa, ovšem na tu by se museli podívat - byla to obálka od MUZA, zřejmě s PINem bankokarty. když jsem je upozorňovala, že mi to nepatří, dostala jsem vynadáno za to, že zdržuji...:
"prosím vás, to nebude pro mne, já se jmenuji iva , ne eva"
"no ale je to vaše, ne?"
"ne, není, je tam jiné jméno a adresa"
"prosím vás, nezdržujte a pořádně si to přečtěte"
"opravdu se jmenuji jinak"
"aha, tak mi to vraťte"
"proč tady ještě stojíte?"
"nedala jste mi ten dopis pro mne"
"jaký dopis?"
"no dala jsem vám to oznámení"
...to už se ve frontě za mnou smáli...
    


 - Ebo.. (web)
(25.05.2004 07:51:17)

lol {big grin}
    


Podobna zkusenost - Beet (web)
(25.05.2004 10:13:21)

Byl jsem na pracaku jedinkrat pred vojnou. Zenske jsem rikal, ze jdu za 3 mesice na vojnu, ale stejne me furt nekam posilala. Kdyz jsem pak v tech firmach rekl, ze jdu v rijnu na vojnu, tak me samozrejme nikam nevzali.
    
HotLinks
Zpět na článek