.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

17.06.2004



A třeba na to uděláme zákon! aneb na kandidátních listinách do voleb by se v budoucnu měli střídat muži a ženy rovným dílem

Na úvod snad vymezení pojmů: Jsem dalek toho, abych tvrdil, že muži a ženy u nás jsou stejně odměňováni a je s nimi stejně zacházeno. Ovšem tvrdím, že umělé protežování nějaké skupiny je nesmysl. I v politice.

Zkusím uvést příklad: V ČR žije, dejme tomu, půl milionu homosexuálů (vybral jsem si homosexuály, mohl jsem vybrat třeba Vietnamce nebo levoruké, to je jedno — je to jen příklad). Vyjde tedy zákon, že na vysokých školách musí být homosexuálové zastoupeni ve stejném poměru v jakém jsou v populaci. Pokud v nějaké třídě nebudou, škola dostane pokutu. Co z toho vyplývá? Inu to, že škola bude při svém výběru brát ohled nikoli na výsledky přijímacích zkoušek, ale na sexuální orientaci, a tak se snadno stane, že bude dána přednost zájemci s horším výsledkem jen proto, aby byla naplněna kvóta.

Stejně tak je to s trváním na rovnoměrném zastoupení žen v politice. Pokud se některá žena chce prosadit v politice, prosadí se. Má to těžší, ano, s tím souhlasím. Ale na druhou stranu je nesmysl ženám sebeprosazení uměle zlehčovat — mě osobně by uráželo vědomí, že jsem se dostal na kandidátku jen proto, že jsem muž, a ne proto, že něco umím.

Je možná pravda, že má-li komise na výběr mezi „dobrým” mužem a „o něco lepší” ženou, dá přednost muži. Je to nespravedlivé, ale tuhle nespravedlivost nelze odstranit tím, že bude nominálně určeno, kolik žen musí být vybráno.

Pokud tvrdíte, že „ženy se mezi muži těžko prosazují”, máte pravdu. Je to tak, ovšem nevypovídá to ani tak o mužích, ale spíš o ženách. Pokud dodáte „je proto potřeba ženy uměle prosadit”, tak tím urážíte všechny ženy, které se dokázaly prosadit i bez těchto kvót.

Ještě okomentuji dvě perly z výše odkázaného článku:

Naopak směrnice EU o rovném zacházení s muži a ženami zdůrazňuje, že mezi pohlavími není rozdíl A vida... Takže na otázku malých dětí „jaký je rozdíl mezi chlapečkem a holčičkou”, je jediná správná euroodpověď: To se ti jen zdá, mezi chlapečkem a holčičkou žádný rozdíl není! Nebo EU uznává, že jakási povrchní vizuální odlišnost existuje? V tom případě určitě už připravuje směrnici, podle které se v manželství budou pravidelně po půl roce tyto odlišnosti střídat (operace bude hradit VZP).

Mimochodem, co říká směrnice EU o diskriminujícím nařízení, že ženy nesmějí zdvihat břemena těžší než 15 kilogramů?

Rada pro rovné příležitosti mužů a žen upozornila při předkládání materiálu o volbách na to, že přestože ženy tvoří polovinu voličské základny, ve sněmovně mají 17 procent křesel, v Senátu 11 procent, v krajských zastupitelstvech 13 procent a v obecních 23 procent. Za rovnoměrné zastoupení přitom odborníci považují nejméně 40 procent žen. Jsou odborníci mimo? Pokud je žen většina, tedy víc než padesát procent, jak může být 40% „rovnoměrné zastoupení”? Pokud je v populaci 51% žen, tak rovnoměrné zastoupení je taky 51% političek! (Upozorňuji lehkooké komentátory, že nepíšu nic o tom, že současný stav je „rovnoměrné zastoupení”!)

Není spíš příčina malého počtu žen-političek ta, že ženy nemají o takovou kariéru zájem?

A zpět k věci: Je tu někdo, kdo si myslí, že umělé kvóty na počet žen v politice prospějí ženám? Že všichni pak budou oceňovat kvalitu těchto kandidátek a nikdo neřekne „Ta je tam jen proto, že tam potřebovali mít ženskou?” A jste schopni na podporu tohoto tvrzení přinést rozumné argumenty?


PS: PROSÍM, nestojím o flame „Muži vs Ženy” a příspěvky na toto téma budu mazat, ať si kdo chce ječí co chce o cenzuře! Tento článek NENÍ o užitečnosti žen v politice, o spravedlnosti či nerovnoprávnosti. Je to článek o nesmyslnosti paritních kvót a proto prosím o komentáře na toto téma, nikoli na téma „mužský šovinismus” a podobně.

Aktualizace — Já to snad přivolal. Říkal jsem si, když jsem tenhle článek psal, dám tam místo homosexuálů jako příklad Cikány, že zanedlouho bude kvóta na to, že v každé instituci musí být zaměstnáno 10% Cikánů. A už je to tady! Asi je jaro, tak i blbost kvete!


Zadal Arthur Dent, 17.06.2004 13:55:11, 16 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/950

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

On je to možná širší problém - Mudd (web)
(17.06.2004 14:33:23)

takzvaně "objektivních" kritérií. Ti, co mají o nějakou nedostatkovou komoditu (politické funkce, dotace, ...) zájem prostě nějakým způsobem pokřiví svoje chování, ale ne tak, aby naplnili tu myšlenku, ale tak, aby získali maximum. Následuje rozpracování kriterií do šílených předpisů, bujení kontrolních mechanismů, ...
Ale když o tom tak přemýšlím, jak je to vlastně s tím pohlavím? Pokud se dotyčný politik cítí jako žena, má přece PRÁVO být považován za ženu, ne?
    


Ještě jsem si vzpomněl - Mudd (web)
(17.06.2004 15:05:17)

na vyprávění jednoho údržbáře, který pracoval ve výzkumném ústavu.
V té době existovala nějaká kvóta pro přijímání do KSČ - muselo být určité procento dělníků "aby se zachoval dělnický charakter strany". A jelikož Ústav byl plný kandidátů věd, co chtěli dělat kariéru, chodili za ním obden, aby vstoupil. Dokonce mu prý i slibovali, že za něj budou platit členské příspěvky {wink}
    


Já nějak nechápu - saybye (web)
(17.06.2004 15:05:24)

O co Škromachovi vlastně jde!
V současné době snad mají ženy nějak zakázáno kandidovat? Nebo snad existuje nařízení, které by stanovovalo maximální počet žen na kandidátce?
Myslím, že ne! Tak proč se do toho montovat. Ten kdo bude chtít kandidovat, tak se na kandidátku dostane... ...ale to jen opakuju to, co napsal Arthur.

Čím dál víc věřím tomu, že politici prostě mají potřebu vyvíjet činnost. A jelikož na řešení OPRAVDOVÝCH problémů prostě nemají, hledají nějaké zástupné, na kterých by mohli demonstrovat, kolik toho udělali.

Za chvíli budeme mít vyhlášku na každou pí...
Když se budu chtít uprdnout, budu to muset dělat v souladu se zákonem, protože ministr něčeho, neměl ještě ten den splňenou kvótu 3 pozměňovací navrhy denně a tak přišel s tim, jak upravit tohle.
    


 - allora (web)
(17.06.2004 15:30:24)

Přidám se se svým paritním kvok: budu se bavit při sledování, jak europoslanci nasazují europoslankyním kondomy.
    

Re: - Arthur Dent (web)
(17.06.2004 15:39:34)

Honem, honem, potřebuju ještě dva komentáře od ženskejch, jinak dostanu pokutu za to, že je diskriminuju a že jim upírám právo na komentování!
    

Re: - White Dog (web)
(17.06.2004 15:52:54)

Mám pro tebe, Arthure, špatnou zprávu. Vzhledem k tomu, že na Převážně neškodný přispíváme dva, je nutné, aby jeden z nás byl žena. Já se toho vzdávám, mě stačí zůstat mužem {smile} Takže je to na tobě. Hlavně se prosímtě nevymlouvej, že jsi ženatý a podobně, protože by to byla diskriminace nás, svobodných {smile}
    

Re: - Arthur Dent (web)
(17.06.2004 16:14:24)

Pche! Přibereme dvě spoluautorky. Jedna bude Bany, druhá Lucina, tak dodržíme Škromdou požadovaný poměr pohlaví a navíc nikdo nebude moct říct, že diskriminujeme zvířata a upíráme jim právo na vyjádření!
    

Re: - allora (web)
(17.06.2004 16:49:18)

Tak to jich priberte vic, ja jsem tento prispevek napsal jako muz, jimz ted chvili budu.
    

Re: - Arthur Dent (web)
(17.06.2004 16:53:29)

Směšuješ dve věci, Allore! Poměr mužů a žen mezi autory a mezi komentátory...

A vůbec - tímhle svým komentářem diskriminuješ nás, poctivé Cikány! Tak!
    


plnim kvotu :-) - M^2 (web)
(21.06.2004 11:29:49)

Tak at se vejdes do kvoty {smile}. Na nasi skole prisel pred par lety jeden clovek s napadem, ze zvysi pocet zen tim, ze jim snizi kreditovou sazbu. Doted jsem nepochopila, ceho tim chtel dosahnout, akorat z nas dela blbce a nastesti to neproslo. Pozitivni diskriminace je na houby snad s vyjimkou cikanu viz nize.
    


 - Lokutus (web)
(17.06.2004 19:13:56)

Jenže co když ti homosexuálové budou požadovat, aby byly kvóty o množství žen v politice zmenšeny, protože je diskriminují?

Průser ale bude, až si někdo vymyslí kvóty pro mentálně retardované spoluobčany. No, i když, to zase takový průser nebude. Už teď je jich ve vládě dost na to, aby takovou kvótu splnili na 130%.
    


Ale.. - Ebo (web)
(17.06.2004 20:35:34)

Poslanci jsou tu přece od toho aby generovali nesmyslné zákony a nařízení, pokud si to občané nechají líbit {big grin}

Já jen čekám na to, kdy například budou chtít prosadit (v rámci doplnění státní kasy) povinné ručení a řidičák i na kolo {big grin} .. kde se velikost plateb bude určovat podle typu pneumatik {big grin}

A pak daně za dýchání vzduchu, světla ve dne atp.

Ta super pozitivní diskriminace je teprve začátek {big grin}

Myslím že na vzduchoprázdno, co mají někteří poslanci v hlavě by nestačila rozsahem ani Piraniho měrka {big grin}
    


 - pixy (web)
(17.06.2004 20:55:11)

Rovná příležitost je u mě to, že když se o místo bude ucházet 10 mužů a dvě ženy, tak žena má šanci ho dostat 1:5 - a ne 1:1 nebo 1:20. Stejně tak, když se v aktivní politice má zájem angažovat dvakrát méně žen než mužů, je pro mě korektním to, že se do PSP, Senátu, do vlády, na radnici dostane v průměru dvakrát víc mužů než žen. Až bude v politice stejně žen jako mužů, pak bude jedině správné, aby jich bylo stejně i na kandidátkách, ve vládách i jinde. A když jich bude dokonce víc, budou převažovat i tam.

Ovšem vyžadovat, aby se ze dvou skupin, kde jedna je třikrát větší než druhá, vybíralo tak, že se z obou skupin vybere stejný počet - a ohánět se přitom nějakou "rovnoprávností" - to je CHUCPE.
    


Ze se ... - Egi (web)
(18.06.2004 00:34:30)

... ten Scuka taky neohani tim, ze by ti zamestnani Cikani meli treba pracovat. Zamestnanej umi bejt kazdej, s praci je to obcas horsi. To je zas to klasicke - moznost "nastoupit do prace" a "uvidime, kdo chce pracovat", o tom, ze by nekdo skutecne pracoval - ani zminka. Nastesti ho, kaspara, nikdo nebere (doufam) vazne. Nebo pokud ano, bude to jeste ukrutna legrace, uz vidim, jak jako asistenta na spravu site dostanu pologramota :o)
    


Hrusky s jabkama - Roj (web)
(18.06.2004 01:06:57)

Aby bylo jasno, pochopitelne delat sexistickou diskriminaci je nesmysl a montovat zenskym ptaky pomoci zakonu uz je primo prusvih.
ALE!
Positivni rasisticka diskriminace je CISTE PRAGMATICKY krok. Mam na mysli Cikany, nikoliv homosexualy.
Pro me jako necikana je proste lepsi, kdyz Cikani maji svou elitu integrovanou do spolecnosti, ze jich cim dal vic maka a ja nemusim platit dane na jejich davky, na bachare, ktery je hlidaj v kriminalech a policajty, ktery je marne chytaj.
Pro me jako danoveho polatnika je zkratka levnejsi je positivne diskriminovat. (Ostatne me osobne asi Cikani praci nevezmou).
Positivni diskriminace Cikanu je v zajmu nas, necikanu.
Bohuzel vetsina necikanu je tak natvrdlych, ze jim to nedojde.
    


Docela upřímně, - Alraune (web)
(18.06.2004 01:58:06)

větší zastoupení ženských na kandidátkách by mělo být v zájmu stran a ne zákonem nadiktováno.
    
HotLinks
Zpět na článek