.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

07.05.2003



Znáte výraz „z nouze ctnost”? A víte, jak svou slabost můžete prezentovat jako svou silnou stránku?
Dlouho jsem žil v domnění, že „rezerva” je nadbytek, něco, co mám navíc, kdyby něco jiného kikslo. Ale asi se mýlím, protože celkem pravidelně slýchám výrazy jako „v zajišťování provázání činností máme ještě rezervy” nebo „výkon fotbalistů má ještě rezervy...”, a mluvčí tím míní, že zajišťování neklape a fotbalisti hráli jako ponocní. Ovšem právě veden snahou ukázat slabost jako výhodu použije „rezervu”. Logika věty je pak jasná: Výkon stojí za pendrek, protože si ještě něco schováváme do rezervy, ale mám pocit, že je to habaďůra na posluchače.
Sice tomu po věcné stránce rozumím, ale slovo „rezerva” je tady použito proti svému smyslu — označuje „nedostatek”. Tento „významový přesmyk” vznikl za éry reálsoc a mám dojem, že to je odrazem té doby, kdy nedostatky vlastně nebyly. Ale proč ho tedy udržujeme ještě dnes??? Proč nedokáží zodpovědní říct na rovinu: „výkon fotbalistů je špatný a měl by být lepší” nebo „zajišťování blablabla není naší silnou stránkou!”? Ale obávám se, že to hned tak nebude...


Zadal Arthur Dent, 07.05.2003 10:38:12, 1 komentář...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/111

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

"přesmyk, výmyk" - Lendys

Čeština je úžasný jazyk nejen svou významovou pestrostí slovní zásoby ale i tím, že se v podstatě neustále vytváří /teď nemyslím ve smyslu národních buditelů či těch před nimi s pověstnou kapesonosoplenou, jezlínem či zelenochrupkou{smile}/myslím v časovém historickém vývoji - vznikají nová spojení slov a synonyma, která bychom dříve v této roli jen těžko hledali, protože by se prostě tehdějším společenským podmínkám aj. vymykala.
A co se týče "Proč nedokážeme mnohé zodpovědně říct na rovinu?" - zase je v tom rezerva!{smile} osobně si ale myslím, že se prostě jen málokdo odváží vytasit s otevřenou kritikou, je-li konkrétně na mediálním poli sám. Tak viz třeba sportovní, politické komentáře atd atd. Teprve tehdy, až někdo "hrdě" započne, připojí se důležitě další a rozpoutají řetězovou reakci. Do té doby žádné ostřejší pípnutí, které by znamenalo "zodpovědnost" ve smyslu znepřátelení si většiny, neuslyšíme{sad} Něco asi jako "po bitvě je každý generál!"
    
HotLinks
Zpět na článek