.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

08.05.2003



Kdysi dávno mě napadlo, jaký je rozdíl mezi sdělením že něčeho je jednou tolik nebo dvakrát tolik.
Příklad: před rokem jsme sklidili dva metráky jablek a letos jednou tolik.
Příklad 2: před rokem jsme sklidili dva metráky jablek a letos dvakrát tolik.
Je pravda to co si myslím, tedy že výraz „jednou tolik” znamená to samé jako „dvakrát tolik”?
Nebo se to liší regionálně?
Můžete mi někdo poradit?


Zadal White Dog, 08.05.2003 1:06:25, 8 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/115

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Čeština na skřipci - Lukin

Průměrný člověk oba výrazy chápe shodně - vyjadřují dvojnásobek původního množství. Výraz "dvakrát tolik" je zcela správný a logický. Co se týká výrazu "jednou tolik" - lidem fundovaným v přírodních vědách to vrtá hlavou a toto spojení obyčejně nepoužívají. Je třeba toto spojení chápat jako "o jednou tolik" víc. Koneckonců takových paradoxů je v češtině víc - vezměme si tvrzení: jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet. Bude správně, pokud druhou část souvětí budeme chápat jako: druhý za dvacet bez dvou. Já ale s oblibou používám modifikovanou verzi, která je z početního hlediska správnější: Jeden za osmnáct, druhý bez dvou za šestnáct. A to by stačilo ne? {smile}
    

Re: Čeština na skřipci - Arthur Dent

A když roky 1920-1929 jsou dvacátými léty a roky 1910-1919 jsou desátými léty, jakými léty jsou roky 1900-1909? Používá se spojení "V prvních letech", ale z logiky věci by mělo být "v nultých letech", ne?
    

Re: Čeština na skřipci - Misha

v prvnich letech se pouziva ve vyznamu pocetnim, nikoli slovnim, jako ze ta leta byla jedna z prvnich v tom stoleti. Navic, ve vetsine jazyku maji cislovky 0-20 nepravidelny tvar na rozdil od cisel od dvacitky nahoru. Proto i pouzivani pridavnych jmen odvozenych od techto cisel je casto nepravidelne.
    


Takovejch paradoxů je spousta... - Arthur Dent

Třeba: Je "nestvůra" opak "stvůry"? Jaký je opak slova "smyslný"? Nesmyslný rozhodně ne! A opak slova "Nesmyslný" je přeci "smysluplný". Proč jednání probíhají "na půdě našeho ústavu"??? Proč ne třeba ve sklepě nebo v kuchyni?
    


Sčítat :) - Tokugawa (web)

Domnívám se, že jde o rozdílné funkce, kdy dvaKRÁT tolik se násobí dvěmi, zatímco jednou tolik se PŘIČÍTÁ jednou tolik {smile}
Čili mezi jednou tolik a dvakrát tolik je rovnítko.
    


Grrrr - Martin Veselka

Jednou tolik NENÍ totéž co dvakrát tolik. Zkuste si aspoň středoškolsky vzdělanému šéfovi říct, že chcete příští měsíc vidět na výplatní pásce aspoň jednou tolik a chci vidět vaši spokojenost, až vám přesně vyhoví. Když většina novinářů, politiků, umělců říká Česko, ještě to neznamená, že je to správně. Totéž platí o "jednou tolik" myšleno "dvakrát tolik."
    

co delas takhle mi delat ostudu! - IP:195.113.167.26 (web)

    


Jednou... - Straka (web)
(17.11.2004 16:24:13)

Tento problém je pokud vím popsán v některém čísle Vesmíru v jazykovém koutku.
Řešení je jednoduché: správné znění by mělo být ?dvakrát tolik? a nebo ?ještě jednou tolik?.
Jednou tolik by pak opravdu mělo znamenat stejně jako ... ale protože lidé zakrňují a komolí náš krásný jazyk, tak to ten význam ztrácí.
    
HotLinks
Zpět na článek