.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

08.05.2003



V rozpočtu je táááákováhle díra a ministr Sobotka dostal geniální nápad! Sníží nemocenskou! V prvních třech dnech nemoci na čtvrtinu platu. Tento, podle mně kontraproduktivní, krok povede k tomu, že lidé budou „lehká” onemocnění přecházet a chodit do práce s nachlazením, chřipkou nebo angínou.
Každý rok v zimě lékaři varují, apelují, skoro prosí lidi, kteří jsou nemocní, aby nechodili do práce, aby se raději léčili. Každý rok se dozvídáme, že banální chřipka může být smrtelná a pokud se přechodí, může vést k trvalému poškození zdraví. Ovšem vstoupí-li v platnost páně Sobotkova idea, už nemocného zaměstnance k doktorovi nikdo nedostane. Lidé budou raději v práci chrchlat, smrkat, slzet a přenášet choroby na spolupracovníky, než aby byli „trestáni na platech” za to, že si dovolili onemocnět. Toto opatření postihne opět hlavně ty, kteří poctivě chodí do práce a notorické „neschopenkáře” rozhodně nezastraší.
Vláda socanů (promiňte mi to slovo) v posledních letech zvyšovala schodek jako by se nechumelilo, utrácela peníze které neměla, rozhazovala na všechny strany (nemakačenkům a příživám především) a nyní sahá k nepopulárním opatřením, aby státní rozpočet alespoň trochu zalátala. Takže peníze, které tekly do „sociální sítě” zaplatí ti, kteří jsou tak hloupí, že pracují. Ale tohle opatření je nejen nepopulární, je hlavně krátkozraké, nedomyšlené, blbé! Je naivní se domnívat, že lidé budou nemocní méně. Budou akorát své nemoci přecházet a v důsledku tím uškodí hlavně sobě.
Snaha ušetřit je sice pochopitelná, ale v tomhle případě si dovolím parafrázovat známé rčení: „Nejsme na tom tak dobře, abychom si mohli dovolit šetřit!”


Zadal Arthur Dent, 08.05.2003 11:11:30, 2 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/116

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Ovšem, ale... - White dog

Znám spoustu lidí, kteří když si soukromě potřebují něco zařídit tak se "hodí marod". Sobotkův návrh míří především sem.
Takže jako vždy nic není jak se zdá a pravda je někde uprostřed.
Pravda je že socanské řešení (pokud projde) tenhle problém odstraní na úkor lidí co budou přecházet nachlazení, chřipku atp.
Řešením je snad nechat nemocenskou jak je a tvrdě postihovat lékaře kteří "honí body".
Ovšem lékaře zase dusí pojišťovny.
Kdepak jsem slyšel pojem Gordický uzel?
    

Re: Ovšem, ale... - Arthur Dent

Rozumím. Ale proč tedy není ten návrh formulován jako "snížení nemocenské pro ty pracovní neschopnosti, které jsou maximálně třídenní"?
Ta formulace je prostě nešťastná. Většina angín, chřipek a nachlazení způsobí neschopnost okolo pěti pracovních dní, a ten zákon tak jak je by dopadl právě na tyto případy!
    
HotLinks
Zpět na článek