.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

10.05.2003



Před lety jsem potkal v Praze na zastávce tramvaje člověka v kulichu, který mi byl povědomý. Oslovil jsem ho a ukázalo se, že je to opravdu Mejla Hlavsa. Hrál jsem pár let v undergroundové kapele a tak jsme se dali do řeči. On v jednu chvíli ukázal na knihu, kterou jsem nesl, a povídá: „Tohle byla naše bible!”. Ta kniha se jmenovala Fantastické a magické z hlediska psychiatrie a napsal ji profesor Vladimír Vondráček.
Dnes je tomu přesně čtvrt století co profesor Vondráček zemřel. Ale jeho knihy seženete i dnes, některé vycházejí v reedicích, některé jsou v knihovnách a většinou stojí za to. Profesor Vondráček nepsal jen odbornou literaturu, psal i knihy, řekněme, populárně-naučné a psal i literaturu memoárovou (Lékař vzpomíná, Lékař dále vzpomíná a Konec vzpomínání).
Jeho styl psaní je, stejně jako byl asi i on sám, svěží, pregnantní a noblesní. Kniha Fantastické a magické z hlediska psychiatrie se zabývá všemi možnými záhadami a fenomény — namátkou např. fenoménem dvojníka, stigmatismem, věštěním, magií — a u každého jevu se pokouší podat fundovaný psychiatrický výklad, ovšem podaný tak, že mu rozumí i laik. Mnohdy je vysvětlení tak jednoduché, že člověk až žasne.
Ovšem místy jsou názory prof. Vondráčka dnes už překonané, např. jeho vysvětlení homosexuality. To ale neubírá knize nic na čtivosti a přitažlivosti a já vám ji vřele doporučuji. V hodnocení dávám o půl bodu méně, právě za ty překonané názory...
Při čtení této nebo jiné jeho knihy pochopíte, proč je dodnes označován titulem Titán české psychiatrie.

PS: I profesor Vondráček sám měl některé zajímavé pacienty, např. muže, který „trpěl věšteckými sny” — zdálo se mu vždy o tom, jak někdo z jeho okolí zemře a jeho sny se v krátké době splnily. Po třech takových snech ten člověk spáchal sebevraždu, protože se bál, že se mu bude zdát o někom z jeho rodiny... Pro tento jev prof. Vondráček nenašel vysvětlení, ovšem na druhou stranu mu slouží ke cti, že to přiznal.


Zadal Arthur Dent, 10.05.2003 14:55:42, 1 komentář...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/122

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

KUK - Klara

Ahoj, shanim knizky od profesora Vondracka. Je to ciste osobni zajem, jedna se totiz o meho predka a rada bych tedy mela ve sve knihovne jeho tituly. Proto pokud nekdo vite o tom, ze by tyto knihy byly nekde prodavany, dejte mi vedet na Klara.Vondrackova@seznam.cz .Dekuji.
    
HotLinks
Zpět na článek

Hodnocení: 4.5

bodbodbodbodpulbod
Čím víc psů tím líp. Pět psů je maximum.