.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

02.01.2005



Mám rád zelený čaj. Za zimních odpolední, kdy sedím u počítače a hraji třeba proti někomu, kdo si říká Fuji, zamby, Javaness nebo EzY. Ale nejen tehdy. Čaj mi pomáhá soustředit se. Nejsem však naprostý znalec, a tak položím na konci příspěvku jednu podstatnou otázku ohledně přípravy zeleného čaje. Snad někdo poradí.

Zelený čaj mi dělá dobře. Je ho mnoho druhů z mnoha lokalit. Čína, Vietnam, Japonsko, Tchaj-wan, tam všude se sklízí čaje, které mi chutnají.

Nepotrpím si na nějaké speciality a za vůbec nejlahodnější pití považuji japonskou Banchu. Zalévám ji vodou teplou tak 65 stupňů a nechávám louhovat jen půl minuty. Mám totiž rád, když jsou zelené čaje slabší. Připadá mi, že lépe vynikne jejich chuť. Třeba Bancha je sladká. Velice sladká.

Černým čajům jsem na chuť nepřišel. Ještě tak nějaký oolong, který se zalévá třeba pětkrát a každý nálev je jiný. To však není černý, ale polofermentovaný čaj. Třeba v případě tchajwanského Dung-Ti se jedná o skutečný požitek ve stylu „skvělý čaj pětkrát jinak”.

Ale Bancha naprosto dostačuje a když se jí přepiji, tak si pak třeba několik měsíců dávám Chun Mee, což je zase „jen” obyčejný čínský čaj.

A teď ta otázka. Má se při přípravě zeleného čaje nechat voda projít varem? Někteří tvrdí, že rozhodně ano, protože var z vody odstraní vzduch. Další tvrdí, že v žádném případě, že se voda nesmí začít vařit, protože var z ní odstraní vzduch.

Omlouvám se všem čajovým mistrům, že kladu takto banální otázku {smile} Doufám, že se dočkám odpovědi.

Když zkouším připravit čaj z vody převařené, chutná trochu jinak než z nepřevařené. Ani jeden bych si nedovedl označit za lepší nebo horší. Ale to je tím, že nejsem expertem.

Jsem však naprosto přesvědčen, že jen jeden způsob je správný.


Zadal White Dog, 02.01.2005 16:00:59, 34 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/1252

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Vřít nebo nevřít? - px30 (web)
(02.01.2005 16:21:07)

Vzhledem k tomu, že neustále lemtám kafe, tak to asi není otázka pro mně, nicméně díky tomu, že máme gůgl, nemusel jsem se soukat do černého sametu, abych zaujat tak důležitou otázkou musel přemýšlet. Gůgle vece toto:

1. [www.tenrenusa.com/howto.HTML] - tady se píše, že vřít: ...let the boiled water cool for five minutes...

2. [www.biznet1.com/herbs/yerba/faq.htm] - a tady, že nevřít. Sice se to netýká přímo zeleného čaje, ale vysvětlení se pravděpodobně dá vztáhnout i na čaj: Boiled water has a different molecular structure, kills the vital nutrients in the tea and will alter the taste - making it more bitter.

Takže hlasuji pro obojí a ať si každý vybere. Řádný turek se ovšem zalévá právě vroucí vodou, ale to sem asi nepatří...
    

Re: Vřít nebo nevřít? - White Dog (web)
(02.01.2005 23:01:57)

K té větě "Boiled water has a different molecular structure, kills the vital nutrients in the tea and will alter the taste - making it more bitter. " - já tomu rozumím tak, že se čaj nemá zalévat vroucí vodou. Stejně tak "...let the boiled water cool for five minutes..." podle mě znamená, že se čaj má na 5 minut zalít vřící vodou. To je pravda, ale pozor - u černých čajů! Příprava černého a zeleného čaje je velmi odlišná.
    

Re: Vřít nebo nevřít? - Solvina (web)
(03.01.2005 16:42:25)

Aniz bych se chtel ztrapnovat svoji anglinou, neni preklad te vety spis: Nechte prevarenou vodu pet minut odstat [nez s ni zalejete caj]?
    

Re: Vřít nebo nevřít? - p3trik (web)
(03.01.2005 21:56:25)

ano je
    


Re: Vřít nebo nevřít? - IP:212.11.114.234 (web)
(03.01.2005 22:02:47)

Ano, je to tak. Překouk jsem se.
    


Re: Vřít nebo nevřít? - ant (web)
(04.01.2005 00:17:20)

urcite vrit tj. 100stupnu a potom cca 5mins cekat treba na tech 70stupnu, neznam cajovnu co by to delala jinak..
    


Re: Vřít nebo nevřít? - pyrochroma (web)
(28.06.2005 19:43:55)

Já bych k tomu jen poznamenal, že vařená voda nemá jakkoli odlišnou molekulární strukturu od vody nevařené (alespoň jsem se za celou svou praxi v oboru chemie s podobnou blbostí nesetkal). Něco jiného je, že vroucí voda může rozkládat některé látky v čaji a tak způsobit, že čaj má jinou chuť. Jestli je to tak správně nebo ne je asi těžko říct. Spíš jde o to co komu víc chutná, ne?
    

Re: Vřít nebo nevřít? - Arthur Dent (web)
(28.06.2005 19:51:04)

Já tedy nevím, školy nemám, ale nemá vařená voda menší obsah některých solí? Konkrétně třeba solí vápníku? Když je konvice nějaký čas v provozu, tak se v ní začnou usazovat nějaké vápenaté sloučeniny, tipl bych si především uhličitan - a ten přeci musel přijít z té vody... Nebo se mýlím?
    


O čaje se docela zajímám... - Ondra D. (web)
(02.01.2005 16:53:48)

...a mam i docela dost literatury o nich a všude píší, že VŽDY projít varem a pak počkat.
    


 - Michal Kašpárek (web)
(02.01.2005 16:58:47)

Žiju (a čaj piju) v Brně, které má podle všech čaj pijících nomádů nejhorší (protože nejtvrdší) kohoutkovou vodu. A právě ta - možná je to jen placebo - se po přejití varem podle mých zkušeností "zkvalitní", čaj má pak o něco jemnější chuť. (Jasně, že bych mohl kupovat balenou stolní, ale...)

"Jsem však naprosto přesvědčen, že jen jeden způsob je správný." -- naopak, čaj má každý rád trochu jinak, takže i když je každá rada užitečná, nezbývá, než vytrvale experimentovat...
    

Brněnská voda - Petr Vlček (web)
(02.01.2005 21:18:38)

S brněnskou vodou mám také nepěkné zkušenosti. I po převaření se po zalití vytvoří škraloup na čemkoli. Nejvíce jsem zaplakal právě u zeleného čaje, který mi z mojí domácí, jihočeské, vody tak chutná a v Brně se nedá vůbec pít.

Ach jo {sad}.
    


65 stupnu - otto (web)
(02.01.2005 18:17:30)

zajimalo by me jak poznas 65 stupnu? bez teplomeru jako...
    


 - petrik (web)
(02.01.2005 19:11:18)

teda nevim, ale myslim ze vzduch v caji fakt nepotrebuju :] takze urcite prevarit...
    


Taková otázečka na okraj - Pixy (web)
(02.01.2005 19:45:57)

Že jsem tak smělý: vy u vás máte ve vodě vzduch? A vyháníte ho varem??
    

Re: Taková otázečka na okraj - Arthur Dent (web)
(02.01.2005 20:07:42)

1. Ano, dokonce i u vás ho máte.
2. Ano, dokonce i u vás ho lze takto vyhánět. {smile}
    

Re: Taková otázečka na okraj - Arthur Dent (web)
(02.01.2005 20:23:52)

Ještě se trochu podložím nějakým tím odkazem:

ad 1: [www.veoliawater.cz/show.asp?column=19]
[www.aquar.cz/kysl]%C3%ADk.html
[planta.aquariana.cz/plyny_ve_vode.htm]

ad 2: "Pro zálivku je vhodná odstátá (odražená) voda. Vhodná není vhodná převařená, neboť je z ní varem vypuzen veškerý vzduch."

"Nasadí se skleněná trubička (5.2.3.) a zpětný chladič (5.2.2.) a směs se mírně vaří 2 minuty, aby se vypudil veškerý rozpuštěný vzduch." - [216.239.59.104/search?q=cache]:7P7VEqykMboJ:europa.eu.int/eur-lex/cs/dd/docs/1981/31981L0712-CS.doc+rozpu%C5%A1t%C4%9Bn%C3%BD+vzduch&hl=cs metoda 9 bod 6
    

Re: Taková otázečka na okraj - p3trik (web)
(02.01.2005 21:15:01)

dekuji za potvrzeni,presne tak :}
    


Re: Taková otázečka na okraj - Roj (web)
(03.01.2005 01:25:14)

Ja ho zas vyhanim ethanolem. Ma to i dalsi priznive ucinky, treba desinfekcni.
    


Ja to delam takhle... :-) - DFly (web)
(02.01.2005 22:04:31)

voda by nemela projit varem
a zeleny caj zalevam pri 80 stupnich
(nevim jak Bancha, ale Gunpowder a vietnamske caje jsou pr teto kombinaci super)
nicmene vse zalezi na vode!!! z jedne studanky na sumave je i Pigy caj kralem mezi luxusnimi caji delanych z prazske vody {smile}
    

Re: Ja to delam takhle... :-) - White Dog (web)
(02.01.2005 22:53:15)

Ohledně té teploty vody: u každého čaje je to trochu jinak. Také záleží, jak ho chceme mít silný. Mně prostě vyhovuje Bancha při 65 stupních, třeba Chun Mee zalévám teplejší vodou. A ohledně toho, jak poznám teplotu: samosebou že to neměřím teploměrem. Ale mám odzkoušené, že v 65 stupňů teplé vodě udržím prst. Jinak souhlasím, že kvalita vody je rozhodující. Ale nejsem expert, jak jsem zmínil, takže speciální vodu nesháním. Ale polepším se, slibuji! {smile}
    

Re: Ja to delam takhle... :-) - Ebo (web)
(03.01.2005 00:44:55)

Mno já si zelenej čaj kupuju v samošce v pet flašce (kdo to má furt vařit) je tam prej i trocha z něakého kaktusu.. tak nevím.. ale chutná mi {big grin}
    

Re: Ja to delam takhle... :-) - Roj (web)
(03.01.2005 01:07:07)

Ja zas kupuju caj v granulich, jako granko. Ani se to nemusi sladit a davat citron, vse uz je v optimalnim pomeru v tech granulich. Mnamka bez nejakych zdrzujicich obradu {smile}
    


Vařená? - anicka (web)
(03.01.2005 02:02:51)

Nejlepší čaj, který jsem kdy pila, byl z destilované vody. Chutná tak hořce a divoce - a hlavně zcela jinak, než je běžné. Bohužel je to však pití, které se celkem prodraží.
    

Re: Vařená? - Roj (web)
(03.01.2005 09:59:25)

Ta horkost zvlaste vynikne, kdyz se do toho prida stopa kyseliny sirove + siranu olovnateho, co se usadi na uzaveru z akumulatoru {smile}
    


selský rozum - ptr (web)
(03.01.2005 11:28:39)

Nedá mi to a podle dobré české tradice budu radit, přestože o problému nic nevím. Z hlediska obyčejného selského rozumu si říkám: pokud používáš vodu z kohoutku, je (téměř jistě) chlorovaná. Každým varem jí poměrně dosti pomůžeš, takže mi to připadá jasné. Další věcí je potrubí a mikroorganismy v něm. I tady si myslím, že by var měl výrazně pomoci. Samozřejmě jiné je to s vodou z lahve (láhve? - jak je to správně?) - k tomu nemám co říct.
Omlouvám se, že radím z pozice obecního blba a ještě více, pokud jsem Ti těmi představami zkazil chuť na dobrý čaj...
    

Re: selský rozum - PetrVod (web)
(03.01.2005 12:02:23)

souhlas, vodu z kohoutku prevarit hlavne kvuli chloru, balenou vodu staci na pozadovanou teplotu ohrat

jinak pro Japonske zelene caje se doporucuje spis ta nizsi teplota (60-70) pro cinske k tem 80... ale samozrejme kazdemu jak je libo podle jeho chuti...

a brnenskej tekutej sterk je fakt proslulej, pocitam, ze v cajovnach maj vsude nainstalovanou reverzni osmozu, nebo varej z balene vody, protoze proti tomu co tece z normalniho brnenskeho kohoutku je to podstatne lepsi
    


Převařená - JMH
(03.01.2005 12:31:13)

Hlasuji pro teorii chloru, čili převařením se voda částečně vyčistí od chloru, vzduchu a části solí (zůstanou na dně konvice nebo topné spirále).
Tomu odporuje doporučení které jsem četl kdysi v nějaké vševědoucí knížečce o čajích, že na zalévání čaje se nemá používat voda převařená, bez vysvětlení proč.
Takže já ti neporadím a navíc jsi mi nasadil brouka{wink}
    


Jsem čajomil :o) - Tokugawa (web)
(04.01.2005 08:59:10)

A jako čajomil říkám, že:

– čaj se nedá připravovat univerzálně. Návod typu: "vodu převařit a nechat zchladit na 80°C je na prd. Jeden čaj zalévám osmdesátkou, jiný třeba i padesátistupňovou vodou.

– jediný čaj, u kterého je var opravdu na škodu, je jasmín. Jakmile se v konvici při ohřívání vody objeví byť jedna jediná bublina, vodu vyleju a ohřeju novou.

– WhiteDogu, neptej se na takové nesmysly a raději si uvař čaj. Časem přijdeš na to, jak ti chutná a nebudeš se muset ptát. Zjistíš, jestli horkou vodu nebo teplou vodu, jestli louhovat déle nebo kratší dobu, jestli konvičku a misky předehřívat, jestli je předehřívat vodou nebo trochou toho čaje... Je toho spousta :o)
    

Re: Jsem čajomil :o) - White Dog (web)
(04.01.2005 10:01:15)

To nejsou nesmysly. U čajů, které piju, vím, jak dlouho je louhovat a v jak teplé vodě, aby byly opravdu eňo-ňuňo. Také vím, že každému chutná čaj trochu jinak, já mám raději čaje slabší, ale znám lidi, kteří mají rádi čaje velmi silné.
Jde mi ale jen o ten var.
    

Re: Jsem čajomil :o) - Tokugawa (web)
(04.01.2005 10:17:24)

Žádný předpis neexistuje. Pokud někdo tvrdí, že ano, tak svazuje pravidly něco, co je nepotřebuje. Chtná Ti čaj víc z převařené a odstáté vody? Tak ji převařuj a nech vychladnout. Chutná Ti víc jen z ohřáté? Tak jen ohřívej. Chutná Ti jeden druh tak a druhý onak? Tak to tak dělej.

Čaj se dá připravit různým způsobem. Můžeš třeba čaj zalít do konvičky, pak doporučuji vodu jen ohřát. Nebo uvař vodu do termosky a čaj louhuj v zhongu, poté, co voda v misce vychladne na požadovanou teplotu.
    


 - sleeper (web)
(04.01.2005 09:41:43)

btw. co tak si na nekvalitnu vodu kupit filter?
    


Voda - MMira (web)
(04.01.2005 10:11:01)

Ona ta otázka je a není špatně položená. Podle "starých" recpetů se má zelený čaj zalévat horkou vodou, která právě došla do stadia "jemného" varu, tzn. cca 70 - 85°C, přižemž ta teplota závisí na množství rozpuštěných minerálních látek. Ty právě značně ovlivňují výslednou chuť čaje. A zde je jádro pudla. Když necháš vodu přejít varem, tak se ti spousta látek vysráží. Takže shrnuto, pokud budeš používat pramenitou vodu, doporučuji nesvařovat, pouze ohřát. Pokud však z kohoutku, apk asi nezbyde, než svařit a nechat schládnout.
BTW, už si zkusil "propláchnutí" čaje? Na lístky se nalije trocha horké vody a hned se zase slije. Pak se znovu zalijí a nechají vyluhovat. Tohle je vhodné pro všechny nezlomkové čaje.
    

Re: Voda - MMira (web)
(04.01.2005 10:13:45)

..schládnout.. fuj, sorry.
    


Vařit? - Láďa (web)
(12.01.2005 14:35:03)

Obávám se, že když je voda tvrdá, tak se s ní toho už moc nenadělá. U nás v Teplicích je vynikající měkká voda s dost nízkým pH a čaj z ní je vynikající. Naproti tomu na chatě (Tři Studně u N.Města na Moravě) je voda ze studny tvrdá a čaj zanechává rezavý škraloup na všem, s čím přijde do styku, ať vodu vaříme nebo jen přivedeme k varu. Tvrdost vody je totiž přechodná (tu lze vyvařit) a trvalá, kterou vyvařit nelze. Voda v Brně je kapitola sama pro sebe. Vzpomínám na brněnského akvaristu, který byl na návštěvě u nás a byl velmi překvapen, že se nám ve velkém akváriu klidně množí určitý druh rybek, které on musí pěstovat v upravené vodě a musí ještě přidat výluh z rašeliniště! Ještě horší vodu jsem ale poznal v Ústí n.L. a hlavně v Poděbradech (ale to bylo před 20 lety).
Závěr: škoda energie na dlouhé vaření, v hypermarketech je voda skoro za babku (jiná věc je ovšem ekologická zátěž PET lahví...)
    
HotLinks
Zpět na článek