Vřít nebo nevřít? - px30 (web) (02.01.2005 16:21:07) Vzhledem k tomu, že neustále lemtám kafe, tak to asi není otázka pro mně, nicméně díky tomu, že máme gůgl, nemusel jsem se soukat do černého sametu, abych zaujat tak důležitou otázkou musel přemýšlet. Gůgle vece toto: 1. [www.tenrenusa.com/howto.HTML] - tady se píše, že vřít: ...let the boiled water cool for five minutes... 2. [www.biznet1.com/herbs/yerba/faq.htm] - a tady, že nevřít. Sice se to netýká přímo zeleného čaje, ale vysvětlení se pravděpodobně dá vztáhnout i na čaj: Boiled water has a different molecular structure, kills the vital nutrients in the tea and will alter the taste - making it more bitter. Takže hlasuji pro obojí a ať si každý vybere. Řádný turek se ovšem zalévá právě vroucí vodou, ale to sem asi nepatří... | |||||||||||||||||||||||||||||
|
- Michal Kašpárek (web) (02.01.2005 16:58:47) Žiju (a čaj piju) v Brně, které má podle všech čaj pijících nomádů nejhorší (protože nejtvrdší) kohoutkovou vodu. A právě ta - možná je to jen placebo - se po přejití varem podle mých zkušeností "zkvalitní", čaj má pak o něco jemnější chuť. (Jasně, že bych mohl kupovat balenou stolní, ale...) "Jsem však naprosto přesvědčen, že jen jeden způsob je správný." -- naopak, čaj má každý rád trochu jinak, takže i když je každá rada užitečná, nezbývá, než vytrvale experimentovat... | |||||
|
|
Ja to delam takhle... :-) - DFly (web) (02.01.2005 22:04:31) voda by nemela projit varem a zeleny caj zalevam pri 80 stupnich (nevim jak Bancha, ale Gunpowder a vietnamske caje jsou pr teto kombinaci super) nicmene vse zalezi na vode!!! z jedne studanky na sumave je i Pigy caj kralem mezi luxusnimi caji delanych z prazske vody ![]() | |||||||||||||
|
selský rozum - ptr (web) (03.01.2005 11:28:39) Nedá mi to a podle dobré české tradice budu radit, přestože o problému nic nevím. Z hlediska obyčejného selského rozumu si říkám: pokud používáš vodu z kohoutku, je (téměř jistě) chlorovaná. Každým varem jí poměrně dosti pomůžeš, takže mi to připadá jasné. Další věcí je potrubí a mikroorganismy v něm. I tady si myslím, že by var měl výrazně pomoci. Samozřejmě jiné je to s vodou z lahve (láhve? - jak je to správně?) - k tomu nemám co říct. Omlouvám se, že radím z pozice obecního blba a ještě více, pokud jsem Ti těmi představami zkazil chuť na dobrý čaj... | |||||
|
Převařená - JMH (03.01.2005 12:31:13) Hlasuji pro teorii chloru, čili převařením se voda částečně vyčistí od chloru, vzduchu a části solí (zůstanou na dně konvice nebo topné spirále). Tomu odporuje doporučení které jsem četl kdysi v nějaké vševědoucí knížečce o čajích, že na zalévání čaje se nemá používat voda převařená, bez vysvětlení proč. Takže já ti neporadím a navíc jsi mi nasadil brouka ![]() | |
Jsem čajomil :o) - Tokugawa (web) (04.01.2005 08:59:10) A jako čajomil říkám, že: – čaj se nedá připravovat univerzálně. Návod typu: "vodu převařit a nechat zchladit na 80°C je na prd. Jeden čaj zalévám osmdesátkou, jiný třeba i padesátistupňovou vodou. – jediný čaj, u kterého je var opravdu na škodu, je jasmín. Jakmile se v konvici při ohřívání vody objeví byť jedna jediná bublina, vodu vyleju a ohřeju novou. – WhiteDogu, neptej se na takové nesmysly a raději si uvař čaj. Časem přijdeš na to, jak ti chutná a nebudeš se muset ptát. Zjistíš, jestli horkou vodu nebo teplou vodu, jestli louhovat déle nebo kratší dobu, jestli konvičku a misky předehřívat, jestli je předehřívat vodou nebo trochou toho čaje... Je toho spousta :o) | |||||||||
|
Voda - MMira (web) (04.01.2005 10:11:01) Ona ta otázka je a není špatně položená. Podle "starých" recpetů se má zelený čaj zalévat horkou vodou, která právě došla do stadia "jemného" varu, tzn. cca 70 - 85°C, přižemž ta teplota závisí na množství rozpuštěných minerálních látek. Ty právě značně ovlivňují výslednou chuť čaje. A zde je jádro pudla. Když necháš vodu přejít varem, tak se ti spousta látek vysráží. Takže shrnuto, pokud budeš používat pramenitou vodu, doporučuji nesvařovat, pouze ohřát. Pokud však z kohoutku, apk asi nezbyde, než svařit a nechat schládnout. BTW, už si zkusil "propláchnutí" čaje? Na lístky se nalije trocha horké vody a hned se zase slije. Pak se znovu zalijí a nechají vyluhovat. Tohle je vhodné pro všechny nezlomkové čaje. | |||||
Vařit? - Láďa (web) (12.01.2005 14:35:03) Obávám se, že když je voda tvrdá, tak se s ní toho už moc nenadělá. U nás v Teplicích je vynikající měkká voda s dost nízkým pH a čaj z ní je vynikající. Naproti tomu na chatě (Tři Studně u N.Města na Moravě) je voda ze studny tvrdá a čaj zanechává rezavý škraloup na všem, s čím přijde do styku, ať vodu vaříme nebo jen přivedeme k varu. Tvrdost vody je totiž přechodná (tu lze vyvařit) a trvalá, kterou vyvařit nelze. Voda v Brně je kapitola sama pro sebe. Vzpomínám na brněnského akvaristu, který byl na návštěvě u nás a byl velmi překvapen, že se nám ve velkém akváriu klidně množí určitý druh rybek, které on musí pěstovat v upravené vodě a musí ještě přidat výluh z rašeliniště! Ještě horší vodu jsem ale poznal v Ústí n.L. a hlavně v Poděbradech (ale to bylo před 20 lety). Závěr: škoda energie na dlouhé vaření, v hypermarketech je voda skoro za babku (jiná věc je ovšem ekologická zátěž PET lahví...) | |