.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

11.05.2003



Víte co je to za číslo? To číslo je plánovaný schodek rozpočtu na příští rok. Schodek rozpočtu neznamená nic jiného než to, že vláda vydá víc než dostane, ovšem ty peníze musí nakonec někde vzít a ony nevzniknou „z ničeho”. V konečném účtování je zaplatíme všichni, nejen daňoví poplatníci. Převedeno do řeči statistiky je to asi takhle:
V ČR je zhruba 10 miliónů lidí. A 190 miliard Kč děleno deseti milióny lidí je nějakých 19.000 korun českých na jednoho každého. A když k tomu přičteme i částku za „nováckou daň”, dostáváme se na hezkých kulatých dvacet tisíc. Tolik nakonec zaplatíme za příští rok navíc — je to přes 1500 měsíčně.

Vláda ovšem takto nehospodaří první rok, takže celkové zatížení je asi mnohem vyšší. No a ty peníze se někde musí vzít. Ptáte se kde? Inu kde — ve vaší kapse! Hezky se zvedne DPH a spousta věcí, na které bylo DPH až doteď 5%, bude zdaněno 22% (ale oni nám už vysvětlí, že je to vlastně pro naše dobro). Vzroste spotřební daň. A v důsledku toho porostou ceny. A životní náklady. Takže až přijde ono slavné „majetkové přiznání”, asi už se nebudeme mít k čemu přiznávat.

Apropo majetkové přiznání: Můžete mi někdo prosím vysvětlit, k čemu tohle opatření má být? Nevěřím tomu, že je proto, aby odhalilo „nepoctivě nabytý majetek”. Mám pocit, že je proto, aby stát měl k dispozici soupis lidí a jejich majetku a mohl efektivněji rozhodnout, komu co sebrat.

A to žijeme ve Špidlistánu teprve první rok. Máme před sebou ještě tři další a „vězte: nebude líp!”


Zadal Arthur Dent, 11.05.2003 21:19:51, žádný komentář...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/126

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
HotLinks
Pokud bude váš příspěvek obsahovat podezřelé HTML značky nebo vulgární slova, nebude přidán!
Pokud napíšete http://... nebo ftp://..., bude z toho vytvořen odkaz.
WARNING: This pages uses anti-spam software blogspam.
VAROVÁNÍ: Tyto stránky používají protispamový program blogspam.