.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

12.05.2003



Volal jsem na Úřad pro ochranu osobních údajů a ptal se na některé věci ohledně internetové legislativy a osobních údajů a myslím, že odpovědi by mohly zajímat i vás.

  • Na otázku, zda je v pořádku, že nějaká firma (DIMAR) požaduje souhlas s „předáním osobních údajů dalším subjektům” — ano, je to v pořádku, ale tento další subjekt nesmí tato data nikomu poskytnout. Pokud zjistíte porušení tohoto zákazu, můžete podat stížnost na ÚOOU.
  • Pokud si někdo objedná nějakou službu nebo zboží nebo použije vaše osobní údaje v nějakém online formuláři, nemá to s ÚOOU co do činění a je třeba se obrátit na policii, protože bylo porušen zákon 40/1964 ve znění pozdějších předpisů, konkrétně paragraf 11 a další...
  • Na otázku, zda je mailová adresa ve tvaru „frantisek@nejezchleba.cz” osobní údaj je odpověď složitější. Pokud lze z této adresy jednoznačně určit o koho jde (a to není tak těžké, podívejte se na nic.cz, kdo je majitelem domény nejezchleba.cz, a tam najdete jméno a adresu plátce domény, bude-li to zrovna František Nejezchleba, je to na 99% on!), je to osobní údaj a vztahují se na něj jisté předpisy, zejména zákon 101. (Omlouvám se případnému Františkovi Nejezchleba.)

K poslednímu bodu mi úředník, jehož jméno jsem zapomněl, řekl, že internetová legislativa je stále ještě v plenkách a ať zkusím poslat v tomto smyslu podání na jejich úřad, oni že se k němu vyjádří a toto vyjádření se může stát precedenčním.


Zadal Arthur Dent, 12.05.2003 14:15:52, 4 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/129

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Malá poznámka - White dog

Dobře děláš. Někdo proti těm spammerům něco dělat musí, aby si nezvykali že jim všechno projde.
K poslední větě: "oni že se k němu vyjádří a toto vyjádření se může stát precedenčním. "
Naše právo není precedenční. Takže pokud by to došlo až k soudu tak každý soud může ve stejné věci rozhodnout rozdílně atp.
    

Re: Malá poznámka - Arthur Dent

Já vím že naše právo není precedenční, ovšem ten úředník opravdu řekl "precedens". Nejspíš tím myslel, že si ÚOOU vytvoří mustr pro případné další tazatele. Tedy precedens pro jejich úřad, nikoliv pro české právo.
    


informaticke pravo - ora

Toz, ja mam na Informaticke pravo Smejkala a ten se vyjadroval v tom duchu, jako tebou zminovany urednik.
BTW: krasna vec, kterou muze UOOU delat jsou opakovane pokuty {wink})

Poslal bych ti podklady, ktere nam smejkal k tomuhle tematu dal, ale mohl bych se dopustit poruseni autorskeho prava... {wink}
    

Re: informaticke pravo - Arthur Dent

Skoda. Myslis, ze by Smejkal souhlasil se zverejnenim nejakeho strucneho vytahu? Nebo - nema to Smejkal nekde na webu???
    
HotLinks
Zpět na článek