.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

13.05.2003



V prvním dílu jsem nastínil princip tzv. her s nenulovým součtem. Jsou to takové hry, kde výhra jednoho neznamená nutně prohru druhého a vice versa. Slíbil jsem také popsat některé algoritmy pro řešení takovýchto úloh a právě těmi začnu.

Pro nalezení nejvhodnějšího algoritmu byly podmínky hry poněkud upraveny (na tzv. iterované dilema vězně):
Hráči byli simulováni počítačovými algoritmy. Každý se rozhodl zda SPOLUPRACOVAT nebo PODRAZIT. Pokud oba účastníci spolupracovali, dostali 7 bodů. Pokud oba podrazili, dostali po dvou bodech. Pokud jeden podrazil a druhý spolupracoval, „podrazák” získal 10 bodů a „slušňák” nic. Hrálo více účastníků předem neznámý počet kol a v každém kole sehrál každý s každým jednu partii. O výsledku rozhodoval konečný součet bodů. Hra tím dostala novou dimenzi — účastníci (zde počítačové algoritmy) si mohli pamatovat, jak se kdy kdo vůči nim zachoval a podle toho upravit své chování. A kdo zvítězil?
Algoritmy „křesťanské”, tj. vždy spolupracující, byly téměř okamžitě zničeny, pokud se mezi nimi ocitl jediný „podrazák”. Na druhou stranu nezvítězily ani algoritmy, které podrážely jak mohly. Nejúspěšnějším algoritmem se stal algoritmus TFT filozofa A. Rappaporta, popsaný jednoduše: Začni spoluprací a pak vždy zopakuj předchozí krok partnera. Tedy pokud partner spolupracuje, spolupracuj, pokud podrazil, podraž ho taky — jak ty mně, tak já tobě (už to začíná připomínat lidské chování, že?). Ukázalo se, že v prostředí s převahou algoritmů TFT nemají „podrazáci” šanci se prosadit, jsou izolovány a „hynou”. Tato strategie je úspěšná ale pouze tehdy, hraje-li se hra na více kol. Pokud předem víme, že hra bude mít jen jedno kolo a hráči se již nikdy nesetkají, je vždy výhodnější podrazit (o fungování tohoto pravidla se přesvědčují lidé v oblastech lásky i obchodních vztahů). Ale ruku na srdce — kdy opravdu na sto procent víme, že se už nikdy nepotkáme?
Strategie TFT svádí k domněnce, že je „evolučně stabilní” a vhodná k přežití, ale stejně stabilní je i vytrvalé podrazáctví. Navíc algoritmus TFT v prostředí plném podrazů brzy osamocen zahyne.
Problém je, pokud do hry zavedeme náhodný prvek „nedorozumění”, tedy že spolupráce může být chybně pochopena jako podraz. Pak se algoritmy TFT můžou dostat do série vzájemných podrazů, ze kterých již nevybřednou. Proto byl tento algoritmus různě modifikován, např. TFTT — „Odpověz podrazem až na dva po sobě jdoucí podrazy protivníka” nebo na algoritmus, který občas „odpustil” a místo podrazu spolupracoval. Ale jako nejvýhodnější se v tomto případě ukázal jiný algoritmus, nazvaný Pavlov, který říká: Neměň postup, jestliže tvůj protihráč spolupracuje, anebo jestliže se ti podaří podraz. Změň postup, jakmile ses stal obětí podrazu, anebo podrážíte-li oba.
Tyto teorie se nechají aplikovat i na společenské vědy a dozvíme se z nich mnoho o motivech chování, o tom proč jsou jedinci (či spíše jejich ega) schopny altruismu atd. Na druhou stranu — v těchto fiktivních situacích se jedná o společnosti, v nichž všichni mohou zcela svobodně sledovat ty nejprotichůdnější zájmy, omezováni pouze doporučeními absolutně nestranných pravidel. Teorie her ovšem „nereálnost svého světa” nijak nezastírá.

O teorii her a jejich aplikaci na lidské chování by se nechalo psát ještě dlouho, ovšem blog není nejvhodnější médium. Zájemce odkazuji např. na knihu Keller, J.: Dvanáct omylů sociologie, Slon, Praha 1995, kap. Člověk pod rentgenem teorie her, na díla Nashe (ano, toho z filmu čistá duše), Hofstadtera, Axelroda, na prameny o dilematu vězně, skvělý článek sociobiologický exkurs — srovnávací etika a zdůvodnění etiky v sociobiologické a evoluční perspektivě a pro hračičky nabízím odkaz na hry o spolupráci.


Zadal Arthur Dent, 13.05.2003 23:11:54, 8 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/133

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Nefunguje odkaz - White dog

na "hry o spolupráci". Je chyba u mě?
    

Re: Nefunguje odkaz - Arthur Dent

Nikoliv, chyba byla u mne, už jsem ji opravil...
    


Omluva za nefungující komentáře - Arthur Dent

Omlouvám se všem, kdo chtěli včera přidat komentář - udělal jsem změnu a odjel na konferenci, ovšem ve změně byla chyba... Omlouvám se a děkuji všem, kdo mě na ni upozornili!

Ale sám jsem se tím připravil např. o Pixyho komentář:
"Výborné, díky za to... Zatímco třeba ten zmíněný sociobiologický exkurs je k neučtení a nedočtený jsem ho zase zavřel, tohle je pěkné, stručné, pochopitelné. Fakt dík. Jen houšť a větší kapky." (nakonec mi ho poslal po ICQ)

Díky, Pixy.
    


skvělé články - Lendys

Taky se připojuji s díky, oba díly jsou super. Včera jsem se snažila komentář vložit 3 krát. Tak aspoň teď{smile}
S hodou okolností se mi to hodí k jedné zkoušce, ale na druhou stranu se ve mně ozavala zase lítost, že jsem zběhla z matiky na humanitní směr{sad}
    


Díky - Arthur Dent

Díky za kladné komentáře. Pokud budu mít čas, můžu zkusit tu hru naprogramovat jako jednoduchou on-line aplikaci, takže si bude moci každý vyzkoušet, zda je lepší "podrážet" nebo "spolupracovat", možná i navrhnout určitou strategii a dívat se, jak přežívá v různém společenství...
    


Zni to zajimave - Franta

Dekuji za pekny clanek. Trochu se to podoba hre, ktera se v USA nazyva "dolarova aukce".Jde v ni o to, ze se drazi dolarova bankovka (1 USD), ale oproti klasicke drazbe je tam ten rozdil, ze krome toho, kdo bankovku nakonec ziska a zakoupi plati i ten, co se umistil druhy v poradi, ten ale nic nedostane. Kdyz to testovali v realu, tak se pry nekdy bankovka vydrazila az za 3, 40 USD. Je to podobne, jako s temi telefony z prvniho dilu clanku. Souvisi to s fenomenem "Too much invested to quit"..znate to..cekate na tramvaj a rikate si-"no, jeste bych to stihnul jinym dopravnim prostredkem (pesky), ale kdyz uz tu cekam 6 minut, tak na tu tramvaj pockam" apod. (kdyz uz jsem se v drazbe dostal na 1,20 Usd, tak prece neprestanu) .. {smile}
    


 - dupe (web)

Je to dost drsny, podraz nebo budes podrazen. Kam ten svet speje?
(jinak to jsou vyborny clanky, diky)
    


Nash - Shaman (web)
(07.09.2005 12:53:31)

Už jsem to znal, ale i tak mě to znovu pobavilo. Avšak zaujal mě ten Nash, už jsem na jeho jméno několikrát narazil v rlzných textech, ale nikdy mě nenapadlo si je dávat dohromady s oním filmem... Zajímavé.
    
HotLinks
Zpět na článek