.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

16.05.2003



Lukáš Mižoch se rozčiluje nad minimální věkovou hranicí pro soudce. Já osobně si myslím, stejně jako David Bureš, že práci soudce by neměl dělat kdejaký holobrádek, dost možná i hranice třiceti let je nízko.
Lukáš se v následné diskusi ohání tím, že jde o diskriminaci, že mladí nejsou zkostnatělí a právě proto by tu práci dělat mohli, snad i měli.
Nesouhlasím s ním. Protestuji! Mladému člověku chybí dva podstatné předpoklady pro kvalifikované rozhodování: Vědomosti a schopnost domyslet důsledky svého rozhodnutí.
Když je člověku šestnáct, ví všechno, nic není problém a na každou otázku má jednoduchou a logickou odpověď — většinou špatnou.
Ani ve dvaadvaceti to není lepší... Možná chodí na vysokou, ale o životě ví pendrek.
Ta třicítka je asi opravdu minimální hranice, kdy si člověk začíná uvědomovat, že svět je velmi složitý, že nemá se školními poučkami skoro nic společného, v té době už zažil určitě na vlastní kůži důsledky vlastního špatného rozhodnutí, už se ve světě trochu rozkoukal a začíná tušit „jak život chodí”.
Přestává být snadno ovlivnitelný — módními trendy, módními názory, propagandou, reklamou...
Hlavně už ví, že neví všechno. A chraň nás ruka Páně před soudcem, který si o sobě myslí, že ví všechno!

PS: Nalezl jsem zajímavou stránku o Mladých a Dynamických


Zadal Arthur Dent, 16.05.2003 10:37:11, 10 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/142

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

30 let? - Pavel

Zdravim,

vzhledem k tomu, pres co se novy soudce musi dostat, nez zacne pracovat, neni vek 30 let prilis nadsaze.

Modelova situace:

v 18 letech jdete na prava, po 5ti letech vam je 23 let. Pak musite pokracovat a udelat soudcovske zkousky. Je ale potreba mit minimalne 3 roky praxi (poskok na soudu), coz se ovsem pri cekacich lhutach na tyto poskoky muze docela protahnout. Takze to nebude az tak hrozne. A jeste jestli chce nekdo provest upgrade titulu z Mgr na JUDr, tak to take chvili trva...

Je to sice diskriminace, ale nevidim v tom problem, pred 30. rokem nikdo soudcem stejne nebude {smile}
    

Re: 30 let? - Arthur Dent

Je to diskriminace, která nikoho fakticky nediskriminuje, pouze slouží jako pojistka při případném "obejití postupů" - dokážu si představit, že "bohatý papá" by svému synkovi mohl "koupit" soudcovskou funkci hned po škole. Když bude synkovi třicet, nehrozí tak velké nebezpečí, že bude úplný kretén - bude jen natolik kretén, nakolik bude zkažen pěnězi svého otce {smile}
    

Re: 30 let? - Pavel

Jojo, ale kdyz uz nekdo bude studovat prava a bude mit prachy sveho otce, spis pude do advokacie, kde se daj vydelat mnohem lepsi penize nez byt soudce...
    

Re: 30 let? - Arthur Dent

Coz, na tom taky neco pravdy je.
    


Re: 30 let? - White dog

K těm lepším penězům v advokacii - taky to není tak skvělé. Jak mi říkal kamarád advokát, skutečně velké peníze vydělává jen část advokátů, ostatní se taky mají co ohánět.
    


Úplný souhlas - Lukáš Mižoch

Naprosto souhlasím s Artem i Davidem a měním svůj názor. Navrhuji, aby do každé veřejné funkce mohl být zvolen/jmenován jen člověk starší 40 let. Mladí jsou úplně blbí a jsou dobří leda na kopání výkopů! Žádné připušťování k něčemu, čím by mohli ovlivnit chod společnosti. {smile}
    

Re: Úplný souhlas - Arthur Dent

Zase jsi příliš radikální. Ať mladí (18-29 let) dělají co dokáží a ať ukážou co umí, ať pilotují letadla nebo ať jsou manažeři - ale soudce, nezlob se na mně, soudce ani náhodou!
Mimochodem, doufám že vnímáš, že SOUDCE není státní zaměstnanec, politik ani zastupitel a z titulu své funkce musí stát mimo politiku a NESMÍ ovlivňovat chod společnosti. Smí a musí pouze rozhodnout ve sporném případě.

To mně zajímá jiná věc: Proč soudci (nejvyššího nebo ústavního, teď nevím) soudu jezdí MHD zdarma?
    

Re: Úplný souhlas - Lukáš Mižoch

Mluvil jsem se svojí vedoucí. Je jí 50 let a rozhodně by neměla problém stát před 25-letým soudcem. Takže, to je věc pohledu.

Soudci IMHO zcela zásadně ovlivňují společnost, jsou přece jedním z pilířů demokracie.
    

Re: Úplný souhlas - Arthur Dent

Hledal jsem na EuroStopu njaké diskusní fórum, nenašel jsem ho, tak ti to napíšu tady:

Mrkni se na http://www.dfens9.wz.cz/zmrdi/eurozmrd.htm
    


Diskriminace - Vlk

Osobně se mi jakékoliv limity na věk příliš nalíbí a nemám pcit, že by věk zajišťoval "moudrost a zkušenost". Není moudrý ten, kdo hodně prožil, ale kdo se poučil. Problém korupce (zakoupení si postu) bych asi řešil jinak než tímto limitem. Konečně už i mnoho podnikatelů si uvědomilo, že věk do 25 let není vždy "to pravé ořechové".
Pokud mohu soudit podle svých zkušeností, tak člověk je na vrcholu sil tak kolem věku 27-50, kdy již má zkušenosti a ještě je schopen se rychle učit a adaptovat na změnu. Ovšem znám i lidi, kteří ve 20 jsou mimořádně soudní, stejně jako 65 pány lačnící po nových informacích a stále připraveni vstřebávat nové podněty. Naopak jsem se již setkal s lidmi, kteří ve 30 vykřikovali, že tok tak dělali vždycky a nic nového se učit nehodlají.
A proto, ne sice rozhodné, ale ne věkovím hranicím.
    
HotLinks
Zpět na článek