.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

17.05.2003



Lidi, moc mě nezlobte. Co je to Rom?
Říkáte Eskymák nebo Inuita? Říkáte Čech nebo člověk? Kde jste k tomu slovu Rom přišli? Možná byste měli méně koukat na televizi. Když přiletíte do Ameriky (USA) tak taky nebudete „Čech” nebo „Češka”.
Slovo cikán není nekorektní. Takhle se jim říká již mnoho století.
Malá příhoda, která se mi opravdu stala. Když jsme s kamarády před mnoha lety zakládali kapelu tak jsme šli některé hudební nástroje koupit k cikánům. Měli kapelu svoji, hráli dobře a některých nástrojů se chtěli zbavit. Jednání s „hlavním cikánem” bylo naprosto korektní a obchod byl uzavřen ke spokojenosti obou stran. Pak jsme s nimi ještě pokecali. A cikán říkal že pořádá cikánské zábavy (neřekl Romské, ale cikánské!!!). Pak řekl nádhernou větu (vlastně více vět): „Přijeli cigáni s Kolína, černý jak gumy. A vykradli nám auto. No to je něco strašnýho. Kdyby to ukradli bílýmu, tak je to normální, ale cikán cikánovi? To se nedělá.”¨
Tento cikánův monolog si pamatuji dodnes, a to doslova. Nic jsem si nevymyslel.
Slovo „rom” mi nic neříká, jelikož cikánsky neumím.
Cikán taky řekne „gadžo” a ne „Čech”.
A ještě malá poznámka pro dementní politiky typu pana ministra Mlynáře: cikánka se cikánsky neřekne Romka ale Romni. Když už se, pan obhájče lidských práv, pane Mlynáři, montujete do něčeho o čem nic nevíte, tak si nechte od někoho poradit.
Poznámka na závěr:
1) White dog je rasista, neboť si myslí že mezi rasami jsou rozdíly dané vrozenými dispozicemi.
2) White dog si myslí že je velký rozdíl mezi tím, co je psáno v bodě 1 a mezi pokřikem poloimbecilních holohlavců (a zdaleka nejen těch) ve smyslu že by někdo měl jít např. do plynu. Kecy typu smrt *nějaká skupina lidí* se White dogovi hnusí.
3) Rasismus nemusí znamenat hanobení rasy. Když řeknu že Arabové jsou výborní obchodníci, Židé byli vždy známí jako skvělí lékaři a Češi jsou národ muzikantů, tak je to taky rasismus.
..............
Problém je že pojem „rasismus” je chápán špatně. Někteří Cikáni jsou sice příživníci, ale na druhou stranu jsou to lidé, kteří například nikdy nerozputali válku.
..............
Není rasista jako rasista.


Zadal White Dog, 17.05.2003 0:36:49, 15 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/146

Zpět na článek

HotLinks
Reakce na jiných stránkách (TrackBack)
Prevazne neskodny...: Matrika - pro každého stejný metr?
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - pixy

Čím dál častěji mám pocit, že jste tady oba moje alter ega... Kolikrát skoro jako bych to psal sám...{wink}

Občas jsem se taky bavil s nějakými cikány a většinou na to byli hrdí. Od jednoho mám i to, že "jsme Romové" by nevypustil z huby, ale "amen sam Romale" řekne normálně (ale přeloží to do češtiny jako "jsme cikáni"). Ostatně užitečnější je to tady: http://www.dzeno.cz/?c_id=104
Navíc není cikán jako cikán. Je jich hodně subetnických skupin, i takových co se nevzájem nemůžou vystát - ale nejhorší jsou podle většiny ti olašští... Za ty se "ti slušní" obvykle stydí. Když jsem jeden čas dělal lufťáka (never more), jednou v Ostravě jsem strávil několik hodin v jednom cikánském bytě. Byl jsem jako v tranzu: normální sídlištní byt, ale za dveřmi začínala Indie. Něco takového jsem v životě neviděl a už asi neuvidím. Těžké červené závěsy, na zemi i na zdech ručně tkané červené koberce, pohovky, polštáře, polštáře, vše rudo-černé, všude načančáno, uklizeno, v rohu housle... A kecali jsme (velmi příjemně) několik hodin...

A mimo jiné i o těch Olaších - a to jsou ti, kterým když v Chánově dali byty na sídlišti, tak vytrhali parkety, uprotřed pokoje udělali ohniště a když spálili poslední kus nábytku a umakartu u bytového jádra, šli na národní výbor, aby dostali nový byt, že v tom jejich už se nedá bydlet (btw, dostali ho).

Ale to je celý na dloooouhý povídání. A pod whitedogovy body 1) až 3) se bez výhrady podepisuju. :o)
    

Re: - pixy

Do toho URL se nějak připletlo další slovo, dá se to nějak opravit? Díky.
    

Re: - Arthur Dent

Jasně že se dá... Pracuju na tom {smile}
    


Hanlivý název - Arthur Dent

Romští aktivisté říkají, že slovo Cikán má negativní konotace a že je proto hanlivé. Nemají pravdu.
Slovo "Cikán" je stejné jako libovolné jiné označení skupiny lidí, například "Čech" nebo "úředník". A všechny konotace tomuto označení dodává každá skupina svým chováním. "Cikán" nebylo nikdy označení hanlivé, hanlivý obsah mu dodali až sami Cikáni svým chováním.

Teď se jim tedy bude říkat Romové. A pokud se budou chovat špatně, bude za sto, stopadesát let slovo "Rom" nadávka - jak jim budeme říkat pak?

Představte si, že by na začátku devadesátých let kradla většina Čechů v rakouských obchodech a že by to provozovali soustavně až doteď. V rakouské němčině by se zakrátko stalo slovo "Tschechen" nelichotivým označením... A mohli bychom si za to sami, sami bychom mu tento nádech dodali!

Apeluji na slušné Cikány: Dělejte všechno pro to, aby "Cikán" bylo označení pro "pracovitého a čestného člověka". Jedině vy můžete ovlivnit to, jak na vás budou ostatní koukat. Snažte se sami ve své komunitě potlačovat negativní jevy. Nepůjde to hned, ale za dvě, tři generace bude možná slovo Cikán považováno za synonymum "šikovných, veselých a srdečných lidí". K tomu vám pomáhej Bůh!
    

Re: Hanlivý název - Láďa Rejpal

To posunovani vyznamu se delo v americe s cernochy, presne vyrazy si nepamatuju, ale vim ze se asi trikrat nahrazovalo oznaceni cernocha za jine, ktere pozdeji taky chytlo nechtenou prichut a tak se muselo zmenit znovu {smile}.

Cikani si skutecne vetsinou rikaji cikani, ale treba vcera byla v jednom radiu romska kapela, jejiz clen asi minutu opakoval my nejsme cikani, my jsme romove, my se citime romy, my nejsme cikani. Takze jak ktery.
BTW, pan Mlynář poslední dobou perlí nějak často,co?
Opravdu rikal cigáni z Kolína? My tu s nimi problemy nemame...
    

Opravdu říkal z Kolína - White dog

ale je to tak 8 let zpátky.
    


Re: Hanlivý název - Lukáš Mižoch

Tuším, že se tam střídaly výrazy černoch, negr, Afroameričan... Pro mě jsou to černoši, stejně jako já běloch. Celkem normální dělení dle barvy kůže. Stejně jako blonďák apod.
    

Re: Hanlivý název - Jakub Moc

Heh, kdepak beloch... "politicky korektni" americky vyraz pro belocha je "Caucasian" - dokonce to pouzivaji i ve filmech (!!!) tuhle jsem to slysel od nejakyho cernosskyho policajta v nejaky holywoodsky stupidite a az asi po peti minutach usilovneho premysleni jsem prisel na to, co tim myslel. Stejna debilita je oznacovat cernocha jako "Afro-American", zamysleli se vubec nad nesmyslnosti toho slovniho spojeni? Jsou to magori...
    


Re: Hanlivý název - pixy

A hádejte, jak asi vzniklo slovo "bohém"...

... ano, správně, máme v tom prsty {smile}
    

Re: Hanlivý název - Arthur Dent

Odpovim volnou citaci:
Roku 1420 se asi padesaticlenna skupina Cikanu utaborila na Staromestskem namesti a balamutila mestany tvrzenim, ze jsou ztracenymi kmeny Izraele, vyhnanymi z Egypta (odtud angl. Egyptianos->Gyptianos->Gypsis).
Chvili jim ta povidacka vydrzela, pak celkem po dobrem odtahli. A ve Francii na otazky, odkud jsou, odpovidali: Z Cech, z Bohemie...
V povedomi Francouzu a Anglicanu se tak stala "Bohemie" zami cikanu, carodeju, kouzel a tulaku. Proto az donedavna ve francouzstine le Bohemien = Cikan i Cech.

Ludvik Soucek, Obrazovy opravnik obecne oblibenych omylu.
    


Chanov - Tomas

Kdyz uz tu padla zminka o Chanovu. Pro ty kteri neznaji (jsem z Mostu) http://www.sweb.cz/whitewoman/chanov/ toto tvori muj soused.
    

Re: Chanov - Arthur Dent

To jsem viděl a je to drsný...
    


Chvála - Pilda (web)

Hezký příspěvek, jen tak dál ...
    


NESMYSL! - veronica (web)
(22.07.2005 00:02:57)

NECHAPU NESMYLS ,KTERY JSEM SE TADY NAHODOU DOCETLA O PUVODU,NEBOLI O POJMU SLOVA CIGAN NEBOLI ROM.CESTI CIGANI TAK JAK SI ZACLI MEZI SEBOU NAZYVAT A PRITOM SI MYSLI ,ZE TO HANLIVE NENI SE JEDNODUSE MYLI,PONEVADZ,NEJSME VSICHNI STEJNI A VERIM ZE MEZI NAMI JE NAS DOST TAKOVYCH KTERYM TO VADI .SLOVO CIGAN V ENCICLOPED^ ZNAMENA LIDE KTERI KRADOU A KOCUJI...POKUD NEKDO OD NAS SE OCTNE V MARROKU KDE ZIJE PRIBLIZNE NA MILION ROMU...JAK SE PODLE VAS KTERI SE NEHANLIVE NAZIVATE CIGANI ZEPTATE ,TOHO DOMORODEHO ROMA KTERY NEVI CO SLOVO CIGAN ZNAMENA NA JEHO PUVOD?...OVSEM ZE SE HO NEZEPTATE JSI CIGAN„,NYBRZ,ROM SAL? CO TIM CHCI RICT ?, ZE AT UZ SE SEJDEME KDEKOLI A S KYM KOLIV OD NAS NA SVETE ,JEDINE ROMSTVI NAS ZBLIZI A UTVRDI NAS S TOHO ZE KDO JSME.,A DOSTI PRAVDEPODOBNE ODKUD JSME PRISLI. SLOVO CIGAN JE JENOM SVETOVY POJEM NIKOLI PRO NAS,ALE PRO SVET,KDE A JAK NAS ZASKATULKOVAT!!!!!!!!!!PS:ZAJIMEJTE SE O DULEZITEJSI HODNOSTI PRO NAS UZITECNE, A NEVYMISLEJTE SI ABSURDNI A NELOGICKE NESMYSLY, KTERY CTE CELEJ SVET A TUDIZ ,COZ VERIM, SE HODNE TAKOVECH JAKO JA STYDI ZA TAKOVE CHYTRAKY. JA SE TOTIZ NESTYDIM ZA TO JAK KDO ZIJE,JESTLI DELA TO NEBO ONO, ALE HLAVNE ZA TAKOVY KTERY SMYSLEJI NESMYSLY!!!!!! PS:VICE CTETE!!!!
    
HotLinks
Zpět na článek