Už to není co to bejvávalo
V rubrice Ze života
A taky troška profesionální deformace.
Ze všech stran slyším nářky, že ten či onen obor už „není co bejval.” Týká se to hlavně (ale nejen) oborů pracovních, ale i uměleckých (tyto obory se pochopitelně leckdy překrývají).
Lidé lamentují, že se už tím, co dělají, neuživí. „Dělá to už dneska spousta lidí, úplnejch lemplů, kazej pověst nám poctivejm znalcům.”
Skutečně snad neznám člověka, pohybujícího se v nějakém specializovaném oboru řekněme přes deset let, který by si občas nezanadával.
Stejně tak ta slečna, kterou jsem poslouchal když jsem si nedávno skočil na pivo. Známe se od vidění, ona se bavila se dvěma kamarády (které také znám), já seděl kousek vedle a poslouchal.
Také se jí nelíbilo, kam ten její bývalý obor dospěl. „Dneska to dělá každej blbec, každej si myslí, jak je dobrej a přitom prd vědí vo co de. To já musela něco umět! Ještě tak před deseti lety bylo potřeba, aby měl člověk talent a musel tvrdě dřít, jinak se nechytal. A dneska ti pitomci kazej ceny vopravdu dobrejm a nikomu to nevadí! Tak ať se nikdo nediví, že jsem s tím přestala a dělám něco úplně jiného.”
Takhle remcala asi půl hodiny, pořád dokola, a kamarádi přikyvovali. Že je to dneska všude, ať jeden dělá to nebo něco jiného, všude se nanominovala spousta diletantů, poctivá práce nikomu nic neřiká, je to tak, ještě před pár lety to bylo lepší, ale pak se něco stalo nebo co a už to jde do háje zelenýho.
Ano, slečna je bývalá striptérka.
Všimli jste si někdy, jak jsou lidé náchylní k tomu dívat se na svět kolem sebe ovlivněni svým povoláním? Kdo dělá do aut, všímá si aut, kdo dělá do tisku, podvědomě hodnotí kvalitu tiskovin, kdo dělá do zemědělství, ten... nemá cenu rozebírat, příkladů je nepočítaně.
Nedávno jsem zase konzumoval jedno pivo před spaním, když si ke mně přisedla jiná kamarádka. Neviděli jsme se asi rok, tak jsme žvanili o všem možném, až jsme se dostali k exotickým pokrmům. Jak mi chutná mexická kuchyně, že se u nás až na výjimky není kde pořádně mexicky najíst, na to ona, že jeden její známý byl delší dobu v Mexiku a když se vrátil, tak u nás objevil jedinou dobrou, ba přímo vynikající mexickou restauraci (v Českých Budějovicích), ale jinak je to prý bída děs. Tak jsem to ukončil tím, že mám moc rád chilli papričky a směs kari koření, což málokdo umí dobře připravit. Exstriptérka to zaslechla, a aby ukázala, jak se dívá na svět očima své bývalé profese, nezapomněla dodat: „mimochodem — chilli a kari jsou výborný afrodisiaka!”
Profesionální deformace je prevít, ne že ne.
Zadal
White Dog, 30.09.2005 13:48:17,
12 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je
http://www.maly.cz/tb.php/1484