.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

19.05.2003



Pokud je pravda, co se objevilo na zpravodajských serverech ve zprávách ze zahraničí, tak tuto větu možná mohli slyšet arabští zajatci z války v Iráku.
Ale popořadě. Nepovažuji za prokázané že by spojenci své zajatce mučili. Zkusme však trochu spekulací. Ale abychom byli objektivní, nepišme o Američanech, ale prostě o spojencích.
Tedy spojenci napadli jakousi zemi, například Irák. Udělali to ze dvou důvodů: aby zbavili tuto zemi krutého diktátora (což jim svět schvaluje) a aby našli zbraně hromadného ničení, kterými tato země ohrožuje svět. Vše šlo dobře, diktátor byl poražen. Ale po zbraních ani vidu ani slechu. Jak teď spojenci ospravedlní válku před světem. Pouhé svržení tyrana nestačí. Vždyť jinde jsou režimy ještě horší a nikdo tam vojensky nezasáhne. Zbraně hromadného ničení je nutno najít stůj co stůj. Hledají kde se dá a jako nález zbraní prezentují kdeco. Dokonce se pokouší světu namluvit že jakýsi přívěs k automobilu byl onou laboratoří kde se vyráběly látky které by zničily svět. To jim ovšem nemůže věřit ani ten největší naivka.
Ale veřejné mínění se bouří. A tak se ty zbraně najít musí.
Kdo by jim (spojencům) mohl o úkrytech zbraní mohl něco říci? No přece iráčtí vojáci a důstojníci. Jenže ti mlčí jak zařezaní. Co s nimi.
Mučit je nebudeme, to je nehumánní. Ale což takhle pustit jim trochu veselé muziky, aby se jim radostněji přemýšlelo. A to pokud možno co nejhlasitěji, aby z toho měli požitek. A jednu písničku pořád dokola aby si skladbu řádně vychutnali. A kdyby zajatci po mnoha hodinách chtěli spát, tak jim to nedovolíme. Takovou skvělou muzikantskou produkci možná už v životě neuslyší. Někomu se muzika nelíbí a chce klid? Tak ať řekne kde jsou ty zbraně.
Zdá se vám to přehnané? Mě taky. Ale na zpravodajských serverech, např. na novinkách nebo na idnes se o tom píše. Vše údajně odhalila Amnesty international.
Ať už je to pravda nebo ne, jde o obrovský průšvih. Důvody:
1) Pokud spojenci mučí vězně, je vidět že jsou horší než irácký režim proti kterému bojovali.
2) Pokud to není pravda, tak to neuvěřitelným způsobem snižuje autoritu organizace Amnesty international.
3) A pokud si to novináři vymysleli v honbě za senzacemi? K tomu nemám co dodat.
A na závěr ještě malé morální dilema, aby to čtenáři neměli tak jednoduché. Předpokládejme, že máme v zajetí člověka, který možná (zdůrazňuji možná!!!) zná informace, které by mohly zachránit mnoho životů. Ale nechce ty informace (pokud je zná) sdělit. Je správné ho mučit abychom se ty kýžené informace dozvěděli? Pokud je vyzradí tak možná ano. Ale co když je skutečně nezná?
Pamatujete si na film „Maratonec” a větu „Je to bezpečné?”?
**********
White dog považuje válku v Iráku za správnou. Člověk který tam vládl nechal vyvraždit tisíce svých spoluobčanů. A hlavně ohrožoval okolní země. Začal válku s Íránem, kde skutečně chemické zbraně použil. A napadl Kuvajt. Takový člověk podle White doga nemá v 21. století na zemi co dělat.
White dog ale zároveň považuje celou americkou hysterii kolem zbraní hromadného ničení za přehnanou.
Američané to v poslední době s tou Ochranou Světa A Míru trochu nezvládají.
A pokud se ukáže, že spojenci opravdu mučili protivníky pak nám buď milostivo samo nebe.
**********
Ale musím se k něčemu přiznat. Celý článek jsem napsal hlavně proto že mi nechutnají hamburgery. Fuj. Národ který takový humus konzumuje si zaslouží trochu zkritizovat.


Zadal White Dog, 19.05.2003 22:33:53, 4 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/150

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Volná asociace - Arthur Dent

Šéfové tajných služeb Usa, Ruska a Česka se trumfují, kdo má lepší agenty. Při zkoušce chytnou agenta USA, den ho mučí a on všechno přizná.
Pak chytnou agenta z Ruska, mučí ho tři dny a on všechno vyklopí. Nakonec chytí Čecha, týden ho mučí a nic z něj nedostanou. Tak mu aspoň namontují kameru do cely, aby přišli na to, jak to dělá. A vidí, jak tluče hlavou o zeď a křičí: "Karle, vzpomeň si, nebo tě tu zabijou!"
    

Re: Volná asociace - HUB

hh! Dobrej hlod !
    


Rozhodně mučení nee - Lendys

ovšem, kdyby mě mučili Metallicou, to bych si nechala líbit:-P
A k otázce: myslím, že "možná" není adekvátní důvod někoho mučit, třebaže by tajil apokalypsu a stejně tak: "možná" je adekvátní důvod k mučení dotyčného - co kdyby tajil apokalypsu?, příp. už právě proto, že hrozí vymření!
Z toho vyplývá, že záleží na interpretaci. Humanisti budou k rezolutnímu NE a racionalisté a pragmatici se nejspíš přikloní k menšímu zlu.
    

Re: Rozhodně mučení nee - Arthur Dent

Každá společnost se na tento problém dívá jinak. V "komunitních" společnostech je nadřazena vůle skupiny (co je to ale vůle skupiny?) vůli jednotlivce, tam s tím problém nemají, tam budou mučit. V euroamerické civilizaci, která je individualističtější, se občas dodržují práva jednotlivce, i když jejich dodržení může poškodit celou společnost - proto je taky naše civilizace míň stabilní a míň odolná např. k terorismu.
    
HotLinks
Zpět na článek