.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

26.05.2003



Jsou podnikatelé podvodníci? Následující příspěvek je velmi subjektivní.
Rád bych se v tomto příspěvku věnoval otázce, kdo je vlastně zloděj, kdo je tunelář, kdo je podvodník, ale z poněkud jiného hlediska než je obvyklé.
V naší zemi a v civilizovaném světě vůbec platí tzv. „Presumpce neviny”. To znamená, že na člověka který je z něčeho obviněn se pohlíží jako na nevinného, dokud mu vina není prokázána. Toto pravidlo je jedním z klíčových pro fungování společnosti a civilizace v našem (Euro-Americkém) pojetí.
Pokud je někdo obviněn např. z krádeže, neznamená to ještě že je zloděj. Zlodějem se stává až v chvíli kdy se k činu přizná, nebo kdy mu je krádež dokázána.
Proto, že se stále setkávám s názory typu „Vladimír Železný okradl zemi o deset miliard korun” anebo „tenaten bývalý ministr vlastní tuatu velmi lukrativní firmu, na to si nakradl když byl v politice”, pokusím se popsat svůj pohled na věc.
Železný pro mě nic neukradl. Zlodějem se stane, až mu to bude prokázáno. Bývalý ministr Vladimír Dlouhý, který ÚDAJNĚ vlastní síť čerpacích stanic, si MOŽNÁ na tuto aktivitu nakradl za dob kdy byl ministrem, ale pro mě je to ZATÍM poctivý podnikatel. Až mu bude prokázáno něco jiného, rád změním názor. Je pouze na naší policii, státních zástupcích a soudech aby určili kdo se čeho dopustil.
Doufám že mě čtenáři chápou. Nemám rád Vladimíra Železného. Nemám rád politiky obecně. Ale nebudu o nich tvrdit že jsou podvodníci pokud jim to nebude prokázáno.
Pokud nebudeme presumci neviny ctít, pak můžeme špatně dopadnout. Dám příklad z doby ne tak vzdálené. Za minulého režimu (socialismu) se vyskytovaly osoby, které neměl režim rád. Většinou kvůli jejich disidentským, tzv. protistátním postojům. Jak takového člověka zničit? Nebylo třeba takovéhoto člověka zavírat. Mnohem účinnější bylo nenápadně rozhlásit po okolí, že se např. dopustil zpronevěry, nebo že je „úchyl”. Takový člověk se stal vyvrhelem, ani nevěděl jak. Dostal „nálepku” a té se už nezbavil.
Proto buďte opatrní, než někoho označíte za padoucha.
P.S. Vladimír Železný mi svým poučováním a chováním byl tak nesympatický, že si tak trochu přeji aby na něho něco našli. Ale do té doby to pro mě bude „pouze” krajně protivný, leč bezúhonný podnikatel.
O tom, kdo naši zemi okradl o 10,5 miliardy korun v arbitráži o investici v TV Nova zase až příště. Ale mám v tom velmi jasno...


Zadal White Dog, 26.05.2003 18:38:35, 2 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/168

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Máš v tom jasno??? - Arthur Dent

Tak to jsi asi jediný v ČR a přilehlém vesmíru...
    


Presumpce neviny - Arthur Dent

není v tomhle státě nijak důsledně dodržována. Např. když si půjdu nechat okopírovat svoje dokumenty, budu z každé strany A4 platit poplatek OSE (nebo IFPI nebo čertvíkomu). Ten poplatek platím proto, že zákon mlčky předpokládá, že si kopíruji autorské dílo a preventivně vybírá poplatek za rozmnožení autorského díla (asi...)
A stejná banda lumpů (čti: IFPI) chce prosadit poplatek z prázdných CD, protože podle presumpce viny předpokládá, že si na ně chcete načerno zkopírovat poslední desku Leoše Mareše.
    
HotLinks
Zpět na článek