.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

29.05.2003



Dnes jsem přemýšlel o referendu a podobných věcech a napadla mne kacířská myšlenka: Demokracie není pro Čechy!

Princip demokratického hlasování je sice v jádru dobrý, ale je bohužel velmi málo odolný proti populismu a „kolektivní debilitě”. K volbám chodí málo lidí a tím pádem mohou demagogické bandy (například KSČM) získávat taková procenta jaká získávají. Navíc když si většina odhlasuje, že menšinu pozabíjí (úmyslně přeháním), bude to tak, protože přece bylo rozhodnutí demokratické. Menšina nemá šanci se bránit — leda tím, že bude protestovat, demonstrovat a podobně, ovšem většina tyto akce označí za „nátlakové” a „nedemokratické”.

Další lapsus demokracie (jak to nazývá profesor Bělohradský) je v tom, že hlas pitomce má stejnou váhu jako hlas inteligentního člověka. V Česku je sice většina lidí rozumná, ale přeci jen množství pitomců není nezanedbatelné a na výsledku hlasování je to vidět... Demokratické hlasování zprůměruje hlasy voličů, ovšem průměr z blbého a dobrého nápadu je zase blbý nápad. Nejsou poloblbé nápady stejně jako neexistují polopanny.

Navíc v zemi, kde výsledky voleb zpracovává stejný úřad, který je schopen se seknout o pár miliard při počítání salda zahraničního obchodu, si dokážu představit, že výsledky voleb budou taky taknějak plus mínus autobus.

Po roce 1989 měli všichni plná ústa demokracie a vykřikovali „tohle můžeme!”, ovšem jen málokdo říkal „tohle musíme” a skoro nikdo neřekl „tohle nesmíme!”. Nedivme se tedy tomu, jak to u nás po čtrnácti letech vypadá... (Odbočím: V reklamní kampani pro vstup do EU také všichni říkají, co budeme moci, ovšem co budeme muset a co nebudeme smět zase není skoro slyšet.)

Život v demokracii totiž vyžaduje od lidí mnohem více osobní odpovědnosti než život v totalitním klídku. Ovšem k odpovědnosti se musí lidé vychovat, ta v nich nevznikne sama od sebe. A k odpovědnosti se vychovává nejlépe osobním příkladem a pevně danými mantinely (ani jedno u nás není příliš vzorné). Politici asi doufají, že přehodí tuhle nepříjemnou část na EU, jim zůstanou jejich prebendy a lidi k odpovědnosti vychová Brusel. Lidé zase doufají, že Brusel umravní politiky. Prdlajs! EU má dost svých starostí a nebude nás vodit za ručičku.

Pokud politici nejdou příkladem a mantinely se nechají obcházet, musí v sobě tu odpovědnost nalézt lidé sami a co je těžší, musí v sobě najít i sílu vytrvat, když se jim budou různí vyčůránkové posmívat.


Zadal Arthur Dent, 29.05.2003 9:00:15, 1 komentář...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/175

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - White dog

Nejsem si zcela jistý že výsledky voleb počítá Český statistický úřad.
K těm hlasům rozumných a blbých lidí: jeden můj kamarád když potkal nějakého primitiva, tak to komentoval slovy "a TOHLE má taky volební právo?" popř. "je mi špatně z toho že u voleb hodnota hlasu tohodle blba je stejná jako hodnota hlasu mého".
Tato stejná hodnota hlasu je velký problém a spolu s dalšími... á, že bych tomu věnoval samostatný příspěvek?
    
HotLinks
Zpět na článek