.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

02.06.2003



V rámci informatizace veřejné správy vznikl projekt, který by měl zajišťovat společnou evidenci čehokoliv pro krajské úřady. Ovšem jeho zavádění je opravdu na úrovni!

Nebudu jmenovat ani firmy, ani projekt, kdo chce, dohledá si. Celý projekt je webová PHP/SQL aplikace s jednou centrální instalací a s lokálními instalacemi na každém krajském úřadu a tyto instalace spolu komunikují. Myšlenka krásná a chvályhodná, ale provedení pokulhává.

Dnes přijel člověk (pracovník jisté VELKÉ firmy), který měl tu aplikaci u nás rozeběhnout. Uvedl se tím, že přijel o půl hodiny později. Když jsem připravil server, požádal jsem ho o instalační CD. Neměl, instalační data měl pouze na svém notebooku. Takže přemýšlel, jak se připojí do naší vnitřní sítě, aby mohl data zkopírovat. Nakonec jsme mu to (neradi) povolili.

Pak jsem vše nahrál na náš interní WWW server a ejhle — nefungovalo to! PHP skripty byly zakódovány ZEND Encoderem, takže ani debugovat nešly. Panáček z nejmenované firmy se jal volat do druhé nejmenované firmy, kde tu aplikaci naprogramovali, aby mu s tím pomohli. Chvilku na nás zkoušeli věci jako „A běží ten server???” nebo „Máte tam nainstalované PHP?” a nakonec přišli s požadavkem, jestli by se mohli „zvenčí přihlásit do naší vnitřní sítě, aby zjistili, čím to je”. Celá kancelář v tu chvíli lehla smíchy! Resumé bylo: „Počkejte chvíli, my vám zavoláme, co s tím udělat!”

Takže panáček seděl za mnou v kanceláři, brouzdal si po Internetu a po třech hodinách, ve chvíli, kdy jsem ho chtěl elegantně vyhodit, mu zavolali. Zamozřejmě že nic nevymysleli... Ale aspoň jsem ho nemusel vyhodit sám.

Nejsem žádný hnidopich, ale kdybych (ještě jako zaměstnanec soukromé firmy) přijel někam na instalaci, neměl s sebou instalační CD, přiznal se, že jsem si tu instalaci ani nezkusil nanečisto a nakonec se vytasil s žádostí o vzdálený přístup do vnitřní sítě, tak by se mnou můj nadřízený pak vyběhl jak s horkým popelem. Ale veřejná správa asi snese všechno!

PS: Použít kódování Windows-1250, když veřejná správa má jako standardní kódování ISO-8895-2, je také šlápnutí vedle. Ať si Medvídek Pů říká co chce!


Zadal Arthur Dent, 02.06.2003 13:44:26, žádný komentář...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/190

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
HotLinks
Pokud bude váš příspěvek obsahovat podezřelé HTML značky nebo vulgární slova, nebude přidán!
Pokud napíšete http://... nebo ftp://..., bude z toho vytvořen odkaz.
WARNING: This pages uses anti-spam software blogspam.
VAROVÁNÍ: Tyto stránky používají protispamový program blogspam.