.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

04.06.2003



Připadá vám to normální? Mě to rozpaluje řádově doběla.

Pokaždé když čtu paskvily jako objem dat je řádově 10 až 50GByte, tento pronájem řádově obnáší 500 až 1500 Kč měsíčně a podobné, trpím.

V matematice jsou čísla řádově stejná tehdy, pokud mají stejný nejvyšší řád, laicky řečeno — pokud mají stejný počet číslic před desetinnou tečkou. Hovoří se o řádu jednotek (0-9), o řádu desítek (10-99), o řádu stovek (100-999), o řádu tisíců (1000-9999) atd.

A správné použití příslovce „řádově” je ve spojení s označením řádu, tedy „řádově desítky”, „řádově statisíce”, „řádově setiny”, nikoliv „řádově dvě stě”.

V běžném projevu došlo k významovému posunu — slovo „řádově” se stává synonymem slov „přibližně”, „zhruba”, „asi”, „okolo”... Nelíbí se mi to, ale nic s tím nenadělám — podle vyjádření Ústavu pro jazyk český:
S determinologizací tohoto příslovce v oblasti běžného vyjadřování bude nutné se smířit a sžít, ať už je nám blízká a sympatická, či nikoliv. To však neznamená, že bude pasivně přijímáno a tolerováno, popř. dokonce i rozmnožováno jeho nesprávné a nevhodné a často i nadbytečné užívání v jazykových projevech určených širší veřejnosti, pro které je nezbytná vyšší míra jasnosti, přesnosti a jednoznačnosti.
V oblasti odborného vyjadřování, pro které je požadavek jasnosti, přesnosti a jednoznačnosti primární a neoddiskutovatelný, je třeba trvat pouze na terminologickém užití příslovce řádově, tzn. v jeho původním terminologickém významu daném definicí, a pro vyjadřování přibližnosti používat jiný odpovídající výraz.


Proto Vás prosím — v technických textech se snažte používat slovo řádově tak jak se používat má! A když už vyplodíte spojení „řádově osmdesát”, snažte se do toho nezamotat žádné asi ani zhruba — vytváříte tak pleonasmus, tedy spojení slov stejného významu, a je to jako byste psali na jídelní lístek hemendex se šunkou a vejci. Ale o pleonasmech až jindy...


Zadal Arthur Dent, 04.06.2003 15:06:16, 4 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/200

Zpět na článek

HotLinks
Reakce na jiných stránkách (TrackBack)
online pharmacy: online pharmacy
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Trochu z jiného soudku - White Dog

Jednou jsem se někoho zeptal kolik je někde lidí. Odpověď: "necelých 56".
Ale pořád lepší než "řádově 56".
    


Hemendex - Lukáš Mižoch (web)

Ano, hemendex je hezký příklad, ale ... co to vlastně je?
    

Re: Hemendex - Arthur Dent (web)

Hemendex je z anglickeho "Ham and eggs", neboli - jake prekvapeni - "Sunka s vejci" {smile}
    


    
HotLinks
Zpět na článek