.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

05.06.2003



Až vás bude nějaký eurooptimista vehementně přesvědčovat o výhodách vstupu do EU, udělejte si s ním jednoduchý pokus...
Zeptejte se ho "A jaké nám přinese vstup do EU nevýhody?"

Dotyčný eurooptimista by se měl zarazit a pokud je opravdu dobře informován, měl by jich vyjmenovat spoustu — a dodat něco ve smyslu že „výhody ale převažují”. Pokud není dobře informován, neřekne nic nebo dokonce bude tvrdit, že „nevýhody nejsou”.

Nic není jen dobré nebo jen špatné. Ani EU. Já vím o výhodách vstupu, vím i o nevýhodách, a na základě těchto informací se rozhoduji (lépe řečeno jsem se už rozhodl). Ovšem pokud někdo má jen kladné informace (získané například z vládní přesvědčovací kampaně), je ve svém procesu rozhodování omezen. Mám dojem, že právě na tuto kartu sází celá slavná kampaň — říká pouze klady, aby si, nedejbože, někdo snad nevytvořil vlastní názor.

Mimochodem, hezký článek o kampani dnes přinesl časopis Reflex (23/2003). Dovolím si ocitovat z článku „Tupanství za dvě stě miliónů” názor kreativního ředitele Ogilvy Group pana Daniela Barteka:

(...)přesvědčíme lidi o tom, že něco je pro ně dobré, způsobem, že ukážeme jiné lidi, jinde, kteří už to přežili. Je to jako přesvědčovat člověka žijícího v džungli, že zavedení telefonu ho nezabije (...), protože jinde jiní lidé už telefon mají. A o samotném telefonu nic neprozradí. (...) takhle se dá propagovat cokoliv, třeba i kriminál — obrázkem trestance, který říká: „Byl jsem tam pět let a podívejte, přežil jsem, tak pohoda”. Nebo mě napadne, že posílím lodní dopravu, a ukážu obrázek pěti lidí, kteří plují na lodi do Hamburku. Dobrý, ale chybí důvod, proč já bych měl být ten šestý, který si k nim přisedne."

PS: Na tento pokus mě přivedla reakce Davida Bureše...


Zadal Arthur Dent, 05.06.2003 10:49:55, 2 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/206

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Pokus s Europesimistou - White dog (web)

Podle mého názoru platí, že pokud bychom se naopak zeptali Europesimisty jaké jsou výhody vstupu do EU, určitě by nějaké uvedl. Tím myslím konkrétní výhody a ne bláboly typu "patříme do společenství".
    

Re: Pokus s Europesimistou - Arthur Dent (web)

Mám stejný názor. EOptimista je ten, kdo má kladné informace o EU, EPEsimista je ten, kdo má kladné i záporné {smile}

Je to jako v tom vtipu:
Komunista je ten, kdo četl Marxe a Lenina. Antikomunista je ten, kdo ty knihy pochopil. {smile}
    
HotLinks
Zpět na článek