.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

06.06.2003



Kampak chodíte na ty texty?
Před kapelou Chinaski není v poslední době úniku. Jdete na oběd do oblíbené restaurace. Z rádia hrají Chinaski. Jdete do baru kde mají televizi — v televizi Chinaski. Pustíte si rádio v autě a pokud zrovna nehraje Kryštof, tak to zřejmě budou Chinaski.
Čím je způsoben tento fenomenální úspěch, kterému se přibližují snad jen Karel „Božský” Gott a Helenka Vondráčková?
Možná to bude hudbou. Já se ale zaměřím ne texty.
Všechny texty se mi analyzovat nechce a ani bych to nestihl. Zaměřím se tedy na ten, který je v poslední době nejpopulárnější.
Chutě do díla!

Chinaski
LÁSKOPAD
Táborský / Grohman, Roreček


Tedy nejprve název písně. Vtipná slovní hříčka, jak poznáme dále. Listopad = pro autora láskopad. Proč ne třebo únor? Nebo březen? Už by nešlo o tak pěknou slovní hříčku. Bravo, autore!
Co to ale znamená Láskopad? Padá na nás láska? Padá snad z nás láska? Uvidíme dále (snad).

Nic zvláštního se nestalo
pršelo a pak přestalo
jak to bejvá když je listopad

V první sloce se posluchač dozví, že nedošlo k žádné zvláštní situaci. Začalo pršet a pak přestalo. Z vlastní zkušenosti si dovoluji tvrdit, že každý déšť jednou přestane. Tedy nic objevného. Autor textu méně bystrého posluchače poučí, že listopad je deštivým měsícem. Výrazem „bejvá” autor naznačuje, že není žádný sterilní akademik, blíží se hovorové mluvě svých posluchačů, nebo přesněji posluchaček. Zejména pražských — tam je přece nejvyšší koncentrace těch správných mladých, optimistických lidí. A i když texty kapely Chinasky jsou občas trochu zachmuřené, nakonec mívají vždy nadějné rozuzlení.
Nic zas tolik zvláštního
myslim — bylo pátýho
promiň ale nebudem
už nebudem si lhát

V další sloce autor konkretizuje, bylo to začátkem listopadu, pravděpopdobně pátého. Uvidíme, jestli toto datum bude pro další vývoj textu důležité. Dále ale docházím k prvnímu problému. Jak vysvětlit předsevzetí, že si „nebudeme lhát”. Předpokládám, že autor textu se svou partnerkou (té je zřejmě text určen) si navzájem lhali. Otázkou je, co ho vyburcovalo k předsevzetí, že s tímto zlořádem (lhaním) skončí. Že by očistná moc listopadového deště?
Žádná velká věc se nestala
jen ty ses náhle zeptala
máš mě vlastně ještě vůbec rád?

Jaká žádná věc se nestala? Autor naznačuje, že nedošlo k ničemu extra mimořádnému, jako je například výhra v loterii, početí potomka, případně nákup nového auta. Partnerka, které je text určen, je zřejmě osoba s nízkým sebevědomím. Jinak by se nemusela ujišťovat o přízni svého přítele. Kromě toho asi nečetla tento Arthurův příspěvek, jinak by věděla, že láska se nedá dokázat. Resume: pokračuje nudný stereotyp obyčejného života a dívka, které je text určen by si měla doplnit znalosti z filozofie a trochu také posílit sebedůvěru.
Na nic míň a na nic víc
jenže nevím jak ti říct
promiň ale nebudem
už nebudem si lhát

Autor textu se začíná trochu opakovat. Zase se dovídáme že se nic neděje. Ale pozor! Jak partnerce sdělit že si už nebudeme lhát?! Osobně bych volil metodu „hele, co kdyby jsme si přestali lhát?”. Textař má zřejmě problémy s asertivitou. Nebo se jednalo o lidi, kteří si lhali schválně, bavilo je to, a autor chce nabourat stereotyp?
Nebudem si lhát
nebudem si lhát
nebudem si lhát
nebudem si lhát

Už to začíná být stereotypní. Autor naprosto důsledně zdůrazňuje, že je konec lhaní! Že by konvertoval k nějaké víře, která lhaní zakazuje? Každý ví, že lži v jisté míře do života patří. Možná by o tom Arthur mohl napsat nějaké pojednání, ten má v těchto psychologických záležitostech přehled.
Než vyletíme komínem
všechno si doufám prominem
i tenhleten dnešní láskopad

Ovšem teď nastává bomba! Autor se zaměřuje na poslední věci člověka! Jak odpovědné. Mezi řádky můžeme číst, že je příznivcem žehu, tedy zpopelnění. Žádné již překonané pohřbívání do země, pěkně do krematoria. Zřejmě nejduchaplnější pasáž celého textu. Zároveň připomíná, že před smrtí je dobré se vyrovnat s minulostí a navzájem si odpustit. Nesmírně poučné!
Snad se tolik nestalo
pršelo — a přestalo
promiň ale nebudem
už nebudem si lhát

Zde se textař opakuje jen zdánlivě. Na začátku sloky se totiž vyskytuje slovo „snad”. Autor tedy doufá, že všechny peripetie (o kterých posluchač nic neví) nebyly až tak vážné. Je ovšem pravda, že pokud začne pršet a přestane, tak snad opravdu nejde o nic mimořádného. Sloka končí obligátním předsevzetím o pravdomluvnosti. Se slovy promiň. Tedy docházíme k závěru, že lež byla ve vztahu autora a jeho partnerky brána jako něco pozitivního. Velmi důležité pro pochopení autorova JÁ.
Nebudem si lhát...
Bez komentáře. Neboli — komentář najdete na jiném místě rozboru textu.
Krev žádná — jen fleky od vína
zas budeme od nuly začínat
jo holka znáš to — je to divnej svět
a neptej se když nechceš znát odpověď

V této sloce zjišťujeme, že nedošlo k žádnému konfliktu s tragickými následky. Autor a partnerka se pouze opili. A to asi hodně, když okolí potřísnili vínem. Ale jistý skrytý význam zde je — posluchač s detektivním úsudkem se dovtípí, že šlo o červené víno. Fleky od červeného vína se dají zaměnit s fleky od krve. Velmi poučné, bravo! Vážený posluchači, až příště někde uvidíš červené fleky, nepropadej panice, nemusí to být krev, může jít o víno nebo jinou ingredienci. Zároveň zjišťujeme, že autor s přítelkyní propili veškeré své úspory. To by vysvětlovalo pasáž o začínání od nuly. Připomínka o neptaní se, pokud není očekávaná odpověď, je správná. Taková otázka, u které není očekávaná odpověď, je ale běžná. Pojednání o tom by mohl napsat zase Arthur, má to určitě načtené.
Nebudem si lhát...

A celkové hodnocení textu jako celku. Poselství. Ponaučení.
Napsat, že celý text je o hovnu znamená snižovat význam hovna.
Předpokládám, že autor text neskládal, pouze psal co ho napadlo a trochu dbal na to, aby se to občas rýmovalo. Aby tam bylo něco o lásce (věčné téma, že?), o nejistotě a o vnitřní rozervanosti autora. Něco jako Dostojevskij, pouze trošku slabší, že.
Dovoluji si tvrdit, že pokud by mi někdo předložil nabídku složit něco podobného, za 5 minut bych to složil taky, text by však byl asi (řádově) 144x kvalitnější.
Text písně Láskopad je tak slabý, že se může zdát, že nic pitomějšího snad ani napsat nejde. Nenechte se ale mýlit! Jde! Počkejte na další recenzi a zjistíte že Láskopad je hlubokomyslná píseň o podstatě bytí a všehomíra.

Jen by mě zajímalo, proč je kapela Chinaski tak populární. Nepřeju jim nic špatného. Ale duševní pochody lidí kteří jejich písně vyžadují v různých hitparádách asi nechápu. Zřejmě jsem ufoun.

Ještě bych chtěl upozornit na tuto stránku, kde se D-fense touto problematikou také zabývá.










Zadal White Dog, 06.06.2003 17:22:29, 4 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/212

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Abych se priznal... - orA

... tak tenhle song sem ani neslysel. A tvoji recenzi jsem jen tak prolit - dost neprehledne (co je song a co text)...

Proc jsou kapely popularni? Nejde ani tak o texty, ale stejne jako v "byznysu" o znacku. Jakmile se grupa chyti tak jede. Pak uz staci jen produkovat alba a davat o sobe i jinak vedet.

texty vs. myslenka:
Kolik lidi (ehm posluchacu) se zamysli nad texty jako ty? Na sbirani ceskych songu jsem rezignoval (Zkompletoval jsem si kryla a ted dodelavam nohavicu).
Vetsinou je dulezite ze to ma rytmus a to staci... Priste zkus udelat rozbor Kaji ci Helenky.
Nebo vzit neco z anglictiny: Eminem vs Shaggy {wink} text proti textu ...
    


Spousta času - Ivča

Asi zrovna nemáte nic lepšího na práci, než se šťourat v textech, co? Mám takovej pocit, že nezáleží na přesném překladu, čili "co tím chtěl básník říci", ale na tom, jak to cítí každý jednotlivý posluchač. Třeba takový Buty maj taky docela (velmi) nelogický texty a jsou taky oblíbený. Až budete mít příště opět spoustu volného času, tak zkuste třeba filosofii...
    


HEH - Ondra (web)
(23.04.2004 09:48:49)

Chinaski, kteří jsou poslední dobou spíš už jenom pop mě nijak osobně neuchvacují. Ale nepochopil jsem smysl této kritiky. Její autor zde provádí analýzu textu, která je ve stylu "najdu ve všem něco a pak vymyslím, co jsem to vlastně našel".
    


Ach jo .. - Zbeew (web)
(03.09.2004 19:29:51)

.. asi jsi fakt ten text nepochopil, takze se pro tebe fakt nic zvlastniho nestalo ..
Basnik nemuze rict, ze trava je zelena a roste, ale rekne to jinak, tak aby sis to domyslel, coz se tobe bohuzel nedari .. {smile}
Kdyz jsi takovy skvely kritik a velky borec, ktery by napsal 150x lepsi text, tak kde ho mas?
Ach jo ..
    
HotLinks
Zpět na článek

Hodnocení:

pulbod
Bída, děs, utrpení, svrab a neštovice...