.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

07.06.2003



Jak se baví „počítačoví maniaci”?

Snad každý z oborů lidské činnosti má svůj specifický humor, pochopitelný pouze „zasvěceným”. Třeba humor muzikantský (Víte jak poznáte, že violista hraje falešně? Hýbe se mu smyčec!). Ovšem jeden z nejnepochopitelnějších pro neznalé je humor počítačový, zejména programátorský. Pominu teď vtipy na úkor hloupých uživatelů ("Dobrý den, prosím vás, máte Internet? Já bych si ho chtěl koupit domů..."), pominu i vtipy na úkor bláznivých programátorů ("Přišel jsem domů, v ložnici moje žena s cizím chlapem, oba se nějak divně smáli... Chytla mě divná předtucha, zapnu počítač — a opravdu! Ti zmetci mi změnili heslo!"), pominu dokonce i vtipy o Billu Gatesovi a zaměřím se na ryzí počítačový humor...

Ten vychází hlavně z počítačového slangu. Třeba slangový název pro komprimaci dal vzniknout tomuhle kousku: „Víte jak se nejlépe balí holky? gzipem!”. (Češi osvědčili smysl pro humor i při slangovém pojmenování znaku, nazývaného „commercial at”, a říkají mu něžně „zavináč”.)

Někdy humor vznikne aplikací počítačových postupů na reálný život: „Víte jaký je rozdíl mezi králíkem a zajícem? diff -r kralik zajic”.

Krásné je unixové úsloví: „Jdi s tím do /dev/null!”

Pěkná je i historka z jisté vysoké školy, kde jakýsi vyučující nazýval kód ASCII kódem „ASC 2”, tak mu studenti začali přezdívat „deb49”.

A za naprostý skvost počítačového humoru považuju tenhle kousek (třeba je starý, ale ke mně se dostal až včera): Probíhá maškarní ples nejmenovaného podniku a konferenciér říká do mikrofonu: „Tak, vítáme mezi námi sekretářku pana ředitele v masce myšky... Vidím tu i pana náměstka v masce tygra... A támhle je naše paní účetní v masce žirafy... A pod balkónem stojí správce sítě v masce 255.255.255.0...”

aktualizace — tento vtip koukám v jiném znění zveřejnil už Pavel


Zadal Arthur Dent, 07.06.2003 23:24:08, 3 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/215

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Jooooooo - Jirka (web)

Deb49 je nejlepší! Pěkný článek na závěr víkendu!
    


 - Pavel (web)

Nejlepsi je blaznivy programator... zajimalo by me, jestli se pak do toho pocitace dostal {smile}
    


Internet - HUB (web)

Taky slyšívám podobné nesmysly:

HUBe, máš doma Internet ?
Je puštěný Internet ?
Zapněte Internet {smile}
    
HotLinks
Zpět na článek