.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

10.06.2003



Hledáte stále nějaký pohodlný textový editor, který by měl všechny funkce které potřebujete a neotravoval Vás něčím co nechcete?
Když jsem začal pracovat pro veřejnou správu, jedním z hlavních požadavků na HTML kód bylo kódování češtiny ISO-8859-2. Do té doby jsem používal TextPad, ovšem ten ukládal pouze v kódování WIN (možná je to dnes už jinak). Hledal jsem proto kvalitní jednoduchý freewarový textový editor, který by uměl ISO a našel jsem PSPad.

Je to editor, vhodný zejména pro programátory a autory HTML stránek. Jeho výstupem je čistý text (hurá!) a navíc dokáže např. volat externí překladače a linkery.
Dnes už je ve verzi 4.2.3 a kromě více souborů otevřených najednou a správy projektů, což je dnes asi samozřejmost pro každý editor kromě Notepadu, má i:
  • FTP klienta
  • kontextovou nápovědu k HTML, PHP apod.
  • zvýrazňování syntaxe
  • HTML pomůcky (tagy malými písmeny, HTMLTidy apod.
  • kontrolu pravopisu v pěti jazycích
  • funkce dovolující jeho integraci do systému
  • a spoustu dalších funkcí


Jednu jedinou chybičku jsem našel — při zalamování dlouhých řádků občas kurzor skočí kam se mu zlíbí. Ale autor vydává přibližně každý měsíc nový patch, takže tato chyba bude asi brzo odstraněna.

Editor napsal Jan Fiala, má několik jazykových mutací a je velmi příjemně konfigurovatelný. Pokud hledáte jednoduchý textový editor, zkuste PSPad...


Zadal Arthur Dent, 10.06.2003 7:47:39, 9 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/224

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

HTMLkit - Vlk (web)

Jsem asi trochu zhýčkaný, ale docela se mi jako editor osvědčil HTMLkit - nemá ovšem kódování ISO-8859-2. Pravděpodobně by šlo doplnit jako další patch, ale nesnažil jsem se o to. Jinak na fakt, že se jedná o freeware je super.
    

Re: HTMLkit - eLKa (web)

ISO-8859-2 má EasyPad (http://www.elka.cz/easypad/ ). V poslední verzi má navíc i konverzi do UTF-8.
    


CONText - HUB (web)

Já díky Arthurovi PSPad používám jako alternativní HTML editor (hned po 1st Page) a je fakt super. Ale jako obyč notepad používám program CONText, kdysi jsem měl i jakýsi notepadEx, ale už nemám ani instalátor, neví někde kde ho stáhnout ??
    

Re: NotepadEx - Jan FLUKSA (web)

Při hledání starší verze programu notepadEx jsem narazil na Vaše stránky. Stáhnout se tento program dá na adrese: [www.student.tue.nl/u/t.a.v.roermund/notepadex/] Ve Windows 98 funguje skvěle ale v XP mi dělá problémy (Zkoušel jsem i archiv i nstalaci). Bedna
    


metapad - yr

já jsem hledal jen něco co by bylo jako notepad by mělo takové fce jako naposled otevřený dokument atp. a nejideálnější je Metapad
http://www.liquidninja.com/metapad/

Nemusí se instalovat,stačí ho pojmenovat "notepad.exe" a nakopirovad do windows.
Mám ho pod CTRL+P a nedokazu si bez neho praci predstavit

Y{smile}R
    

Re: metapad - Martin Kadlčík (web)

Stahl jsem metapad a je opravdu vyborny! Spousta funkcni a uzasne mala velikost (90 kB)! Takovou nahradu notepadu jsem uz dlouho hledal... jedine, co mne mrzi je, ze neumi zobrazovat cisla u vsech radku (pri psani skriptu se to docela hodi)
    


 - Ota

Trošku mimo: Chci se zeptat, jak je to s tím požadavkem státní správy na kódování stránek v ISO češtině. Na to je nějaká směrnice? Jak se to řeší, když nejspíš drtivá většina úřadů tvoří ve windows? To všichni informatici na státních úřadech hledají jiné editory než Notepad.
    

Re: - Arthur Dent (web)

ISO bylo přijato jedním z mnoha "nařízení a standardů" bývalého ÚVIS (nyní ministerstva informatiky) jako závazné kódování češtiny ve veřejné správě.

Praxe je ovšem taková, že toto nařízení zcela zjevně nikdo nevymáhá, takže stránky úřadů veřejné správy jsou patlány v čemkoliv a kontrola z ministerstva bazíruje víc na tom, jestli daný úřad vyplnil "evidenční list informačního systému" a odeslal ho na ministerstvo.
Smutné je i to, že nové projekty (KEVIS, ePusa) jsou psány opět sysémem "každý pes jiná ves"...
    


PSPAd - Pild (web)

Je to fakt dost dobrej prográmek. Píši v něm HTML kód i CSS a jsem absolutně spokojenej.
... interaktivní šablony jsou fakt geniání
    
HotLinks
Zpět na článek

Hodnocení: 4.5

bodbodbodbodpulbod
Čím víc psů tím líp. Pět psů je maximum.