.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

11.06.2003



Ne, to mi ještě nehrabe z horka. Jen jsem zjistil, že nejsem sám, komu vadí děsná výslovnost češtiny v televizi.

I známý ufoun Pixy si toho všiml a podle reakcí u jeho spotu asi není jediný. Já mám favorita Ivana Břešťáka z Novy a dlouho se na čelných místech držela i televizní kuňka Taťána Míková.
Vůbec ČT hlasatelé počasí stojí za to — Alena Zárybnická zase odhlásí celé počasí na dvě nadechnutí kadencí samopalu vzor 47 a Ján Zákopčaník, to je kapitola sama pro sebe: „Na celém území západě území bude pršet stav hladin řek...”

Jeden z reagujících upozornil na výslovnost [devatenást cet] a tím mě přivedl na další jev, kteý tahá za uši — výslovnost [sednást], [osnást] (pro nechápavé — 17 a 18)

Zkrátka kultura mluvy v televizi upadá. I když tu v diskusi ondyno tvrdil Filip Rožánek, že televize není od toho aby vychovávala, nesouhlasím s ním. Kdo jiný než televize a rádio by měl kultivovat mluvu???

Doufám jen, že Pixy neposlouchá nějaké „fakt kůl” rádio, protože pokud ho huhňavý spíkr v TV vyvede z míry, tak ze slovního průjmu průměrného FM křiklouna mu hrozí rovnou zauzlení střev!

A přidávám ještě otázku — nevíte někdo, kdo byl ten Zdeněk, kterému oznamovali moderátoři Deníku na ČT konec relace??? Vždycky říkali: „A to je dnes, Zdeňku, všechno...” {smile}
(Jedna z teorií tvrdí, že to říkali Zdeňkovi B., který dělal u „Deníku” kameramana)


Zadal Arthur Dent, 11.06.2003 15:15:23, 5 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/233

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Rádio - pixy

Poslouchám Beat 95.3, případně Radiožurnál. "Běžná" rádia s veselými moderujícími frikulíny prostě nevydržím dýl než 10 minut (včetně přelaďování).
    


Velíškovi :)) - Filip Rožánek (web)

Třeba ono "tojedneszdeňkufšechno" říkali Zdeňku Velíškovi, doyenovi redakce zahraničního zpravodajství ČT {big grin}))))
    


A ještě něco - Filip Rožánek (web)

Neříkal jsem, že všechny televize nejsou od toho, aby vychovával. Říkal jsem, že KOMERČNÍ stanice nemají vychovávat, ale bavit. U VEŘEJNOPRÁVNÍ stanice by měla být úroveň jazykového projevu bedlivě hlídána.
    

Re: A ještě něco - Arthur Dent (web)

Je to na odpovědnosti té které televize. I komerční televize by si měla být vědoma, že se na ní dívá velký počet lidí a neměla by se podbízet "blbou mluvou".

Dovol mi jeden citát: "Chceme přispívat ke kultivaci českého jazyka. Jak dobře či špatně hovoří lidé na obrazovce, tak bude mluvit většina populace. Televize nasazuje určitou laťku. Nejde ale jen o jazyk, je nutné kultivovat i takzvaný body language, čili jak se chováte a jaká používáte gesta při hovoru." (Telegraf, 15.2.1993, Vladimír Železný)
    


Lidi lidi..., - Martin Žantovský (web)

koukám a nestačím se divit, o kolik jsem přišel... Nemám totiž televizi (-;
    
HotLinks
Zpět na článek