.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

11.06.2003



Víte jak poznáte blbce? Chcete nějaký rozlišovací znak? Jeden si dovolím nabídnout!

Setkal jsem se v životě s mnoha lidmi a na základě těchto setkání jsem si udělal závěr: Čím větší blb, tím méně pochybuje!. A je to pochopitelné — moudrý člověk se vždy snaží domýšlet co nejvíc možných souvislostí. Proto taky moudrý člověk o všech „pravdách” pochybuje a jeho soudy jsou zřídkakdy kategorické. (Na druhou stranu jsou pochybnosti asi největším prokletím inteligence.)

Naproti tomu lidé omezení, kteří nevidí dál než na špičku svého nosu, si mohou vybudovat bezrozporný vnitřní svět, kde všechno do sebe navzájem zapadá a není nic, co by jim jejich svět narušilo. Pokud jim někdo řekne, že se v něčem mýlí, označí ho za blbce (pokud jsou oprvdu tupí, tak se hned perou) a dál si v klidu žijí v tom svém světě. A právě bezrozpornost jejich vnitřního světa jim dovoluje ten luxus o ničem nepochybovat a být si vždy jistý svou pravdou...

Z těchto jedinců se pak rekrutují ti, co vědí, že homosexuálové jsou úchylní, že sebevrazi jsou pitomci, že programátoři jsou pitomci, že Vietnamci přenášejí nemoci a že ženská v minisukni vlastně chce být znásilněná.

Zkusím parafrázovat Descarta: „Myslím, tedy pochybuji”.

Ale obávám se, že ani tento rozlišovací znak nemá absolutní platnost!


Zadal Arthur Dent, 11.06.2003 17:18:39, 2 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/235

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - Miloslav Ponkrác

Myslím, že to není tak jednoduché.

Jen tak mimochodem, kdo nepochybuje o tom, že čím větší blb, tím méně pochybností je také blb podle stejné poučky?

Spíše si myslím, že je tam více faktorů. Například mladší lidé pochybují o některých závěrech postatně méně, než ve středním věku. Alespoň tak to vidím na sobě.

Osobně si myslím, že míra pocybností je spíše úměrní míře životních zkušeností toho kterého člověka.

Na vysoké škole jsem jasně rozeznával, kdo je jak dobrý ve svém oboru. Podle míry pochybností o svém oboru. Profesionál byl nejistý, neboť znal hranice.

Osobně si myslím, že míra pochybností je vyšší u intelektuálně zaměřeného člověka. U fyzicky pracujícího je nižší. Viz pověstné tvrdohlavé selské palice, jak jsem někde slyšel.
    


Pochyby - orA

Byl jsem ve volebni okrsk. kom. a pri scitani nam to nejak nevychazelo (pocet obalek vs. seznamy). Vsichni pritomni (vekovy prumer duchod az smrt, jen ja a zapisovatelka jsme to kazili) si byli jisti svymi propocty. Ja sem prosazoval prepocitat obalky (otazka 3minut), ale starsi kolegyne trvaly, ze oni to spocitali ok a problem bude asi v mem seznamu volicu (muj byl trojnasobny) - prepocitani krizem krazem 15 minut ;-(.
Nakonec vyslo najevo, ze se dve babky prepocitaly...

At zije sebejistota...
    
HotLinks
Zpět na článek