.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

12.06.2003



Už je to poněkud omletá písnička — sebevražedný atentát, represe, sebevražedný atentát, represe... Ale noviny mají alespoň o čem psát.

Osobně si myslím, že pořádek, mír a řád na Blízkém východě nastolen nebude. Podle toho co slyším a čtu mám dojem, že palestinským radikálům nejde ani tak o prostor jako spíš o to, že na něm sídlí právě Židé. Na druhou stranu Izrael žije v paranoidním přesvědčení, že mu chtějí všichni ublížit, a proto reaguje někdy přehnaně. Ale opakuji — neznám celé pozadí konfliktu, nemůžu soudit. Mluvil jsem s Židem, mluvil jsem i s Palestincem a mám dojem, že v tomto sporu se nelze dobrat začátku.

Palestinci odpovídají atentáty na represe Izraelců. Izraelci odpovídají represemi na sebevražedné atentáty Palestinců. Začarovaný kruh.

V terminologii psychologie komunikace se tento jev nazývá „porucha fázování” a je velmi častý. Manželka provokuje manžela k aktivitě, protože se jí zdá příliš pasivní. Manželovi vadí neustálé provokování manželky a je k jejím provokacím apatický. Každý z nich má svou pravdu a nikdo není schopen zjistit, kdo si začal.
Poruchy fázování jsou zajímavým fenoménem a zaslouží si vlastní článek — ale to až někdy příště {smile}


Zadal Arthur Dent, 12.06.2003 9:28:55, 1 komentář...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/237

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - J. Novák

Mně se to zdá vcelku zjevné, kdo začal. Pomineme-li příslib Velké Británie (tuším po světové válce), vznikl Izrael v roce 1948 rozhodnutím OSN (či jejího předchůdce).
Palestinci toto odmítli. Okamžitě na Izraelský stát zaútočili. Dostali napráskáno (za vydatného přispění Československé republiky) a přišli o část území.
V roce 1967 za ohromné přesily zaútočili Arabové na Izrael opět (poměr obyvatelstva tenkrát činil, mám dojem 652:1). A zase dostali napráskáno. Tentokrát za přispění Československé socialistické republiky. A přišli o další území.
Dále soudím, že Izrael je v této oblasti jediným důvěryhodným státem, údajně i demokratickým.
Také naprosto bezpečně vím (nehodlám pochybovat, abych působil dojmem inteligenta), že izraelský národ si nepřeje nic jiného než mír.
    
HotLinks
Zpět na článek