.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

13.06.2003



Sakra, ten Petr Felix Chudoba do toho šlape pěkně zostra! Jeho minulost investigativního novináře na něm asi nechala stopy!
Ve stručnosti shrnu obsah: P.F.Ch. před rokem zrušil své trvalé bydliště (ovšem nikoliv státní občanství). V ČR není povinností mít trvalé bydliště. Povinnost přihlašování k trvalému pobytu definitivně zanikla dle § 28 odst. 1 zák. 133/2000 Sb. ke dni 1. 7. 2000, kdy ji dle § 10 odst. 1 téhož zákona nahradilo právo volby adresy pobytu v České republice.
Ovšem když nemáte trvalé bydliště, nebudete ani zapsáni v seznamu voličů. Čili nebudete moct hlasovat v referendu, protože nebudete uvedeni v žádné okrsku.

Cituji:Zákon o provádění referenda říká, že právo hlasovat v referendu má každý občan České republiky, který alespoň druhý den konání referenda dosáhl věku 18 let, přičemž překážkami ve výkonu práva hlasovat v referendu jsou zbavení způsobilosti k právním úkonům, zvláštním zákonem stanovené omezení osobní svobody z důvodu ochrany zdraví lidu nebo služba vojáka z povolání v zahraničí, jestliže povaha vykonávané služby nebo místo jejího výkonu neumožňují výkon práva hlasovat v referendu.

Petr Felix Chudoba splňuje právně podmínky pro hlasování, ovšem toto právo nemůže využít. Jenom proto, že si úředníci nedokáží představit, že někdo trvalé bydliště prostě nemá (i když každý má právo nemít trvalé bydliště). A protestuje. Nejprve se ptal na ministerstvu vnitra, pak Ústřední volební komise, pak ombudsmana a Ústavního soudu, pak samotného Vladimíra Slizkého Špidly a nakonec podal žalobu. Jeho kauza stojí za přečtení a za sledování.

PS: Víte, že Centrální registr obyvatel není schopen zjistit, kolik lidí v ČR je bez trvalého bydliště?


Zadal Arthur Dent, 13.06.2003 9:29:36, 1 komentář...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/241

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

referendum - orA

Trvale bydliste je asi kvuli volebnim seznamum.
    
HotLinks
Zpět na článek