.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

17.06.2003



Nebo minimálně jeden. Náčelník Kanceláře prezidenta republiky.
Většina z nás si zřejmě pamatuje, že v poslední době došlo v posádce Hradní stráže k několika nepříjemnostem. Provalila se mimochodem šikana mezi příslušníky této „elitní” jednotky, přišlo se na to, že vojenský psycholog sexuálně zneužíval vojáky základní služby, byl objeven obchůdek s alkoholem přímo v areálu Hradní stráže, důstojníci chodili z nudy vydírat prostitutky, vojáci základní služby pózovali pro pornočasopis... A kdoví, kolik průšvihů bylo ututláno.
Nový náčelník Kanceláře prezidenta republiky se zřejmě rozhodl, že zavede pořádek. A aby ukázal, jak umí komunikovat s médii, poskytl pro MF Dnes tento rozhovor.
Ovšem odpovědi na otázky reportérů byly takové zvláštní. Připadaly mi částečně jakoby pogumované, trochu nazelenalé a občas blbé.
Nejprve vysvětluje, jak je šikana špatná. Co nadělat, podle pana generála jde o špatné návyky z civilu. Chápu. To je obzvlášť uspokojivá odpověď na otázku, co s šikanou. Dále pan náčelník chválí svého nového podřízeného, velitele Hradní stráže. Dále naznačuje, že dojde k dalším personálním změnám.
A první skutečně gumová odpověď přichází s další otázkou. Proč se u Hradní stráže děly ony výše popsané nepravosti. Nu a pan generál odpovídá, že to je smůla této jednotky. Je na ně příliš vidět!!! Pokud se u Hradní stráže něco semele, hned to vědí všichni. Tak to je, pane generále, výmluva jako hrom! Ne nadarmo jste studoval, vysokými školami vojenskými prošel. Tato odpověď ukazuje, že jste se neučil nadarmo! To by jen tak nějakého majůrka nebo podplukovníčka nenapadlo.
Blablabla. Mimochodem, v případě, že se v posádce Hradní stráže přišlo na tyto věci, a je na ni vidět, vůbec si nedovedu domyslet, co se děje na vojenských útvarech, kam tolik vidět není.
A dále: proč tropí lotroviny i vojáci z povolání. No to je přece podle pana generála jasné! Voják z povolání jde totiž po službě do centra Prahy a tam — to byste neřekli — nasává její atmosféru! Tak už chápu, že důstojníci vlastně nic neprovedli. To že vydírali jakési prostitutky je pochopitelně kvůli tomu, že nasávali atmosféru. Pane generále, to vás opravdu nic chytřejšího nenapadlo?
Dalších pár otázek a hlavně odpovědí přeskočím a zastavím u problému šikany. Pan generál nikdy osobně se šikanou problémy neměl. To je možné a docela tomu věřím, tedy pokud ze sebe v rozhovoru nechtěl dělat borce na kterého si nikdy nikdo netroufne. Zarazila mě ale jiná věc. Pan generál je v armádě od svých 15. let. A nikdy se nesetkal s výrazy jako bufet nebo sahara. Význam těchto slov zná i leckterý nevoják. A v tomto kontextu skutečně nejde o občerstvovací zařízení nebo poušť v Africe. Pokud tato slova nezná, tak se zřejmě celou svou kariéru válel někde na štábu a mezi podřízené nikdy nezašel. Prostě válečník — teoretik.
Pane generále, nechte toho vojákování a běžte dělat něco, kde budete aspoň trochu prospěšný a užitečný. Uvidíte sám, je to docela dobrý pocit.



Zadal White Dog, 17.06.2003 22:39:11, 1 komentář...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/255