.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

22.06.2003



Doufám, že už pominula doba, kdy na většině stránek byl hrdý nápis „Stránky jsou optimalizovány pro NejlepšíProhlížeč™3.14 beta SP2, rozlišení 1024x768”. Dnes všichni, kdo to myslí s designem vážně, píší stránky tak, aby byly „ke koukání” v čemkoliv. Ale kde je hranice rozumného „cokoliv”?
Já jsem tento weblog kontroloval Mozillou (3 verze), Operou a Explorerem (2 verze), všechno Windows(XP, 2000, 98). WhiteDog se na něj díval z Macintoshe prohlížečem Safari. Když jsem na něj vlezl ještě Galeonem a vypadal OK, měl jsem dojem, že každý prohlížeč, který implementuje standardy HTML a CSS, ukáže plusmínus totéž. Proto mne šokovalo, když mi Ota poslal screenshot z Mozilly pro Linux.
Sloupce byly rozhozeny a vůbec to celé vypadalo divně. (A to nemluvím o Konqueroru...) V tiché rezignaci jsem se připravoval na několik dní a nocí strávených urputnám hledáním chyby, ovšem vzápětí mi Ota napsal: Nainstaloval jsem novou Mozillu a ta to zobrazuje správně!

A já mám teď celkem závažné dilema: Je lepší napsat stránky ve validním (X)HTML a CSS, prohlédnout je několika prohlížeči a pokud se všude zobrazí dobře, označit je za dobře napsané, i s rizikem, že se v nějaké (chybně pracující) verzi nějakého prohlížeče zobrazí špatně? Nebo je třeba důsledně optimalizovat i pro ty verze prohlížečů, které zobrazují některé stránky chybně (a dostat se tak zpět ke dřevním časům internetu, kdy největším odvazem bylo různobarevné písmo)?

Nebo ještě srozumitelněji — pokud starší verze Mozilly zobrazuje stránky špatně a nová už to nedělá, kde hledat chybu? V designu stránek nebo v Mozille?

Pixy, Yuhů — poraďte!


Zadal Arthur Dent, 22.06.2003 23:18:47, 2 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/267

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

dostupnost - rony (web)

otazka je v dostupnosti tych novych verzii.

Nezmysel je brat na vedomie Netscape 4.x, ked uz roky je dostupna Mozilla.

Ak sa mi stranky zle zobrazia v Mozille 0.x, popritom je ale uz nejaky ten cas releasnuta vyssia verzia (a ludia si ju naozaj stahuju a pouzivaju) mozem vyhlasit, ze som v pohode.

Ak vsak chybnu verziu prehliadaca "zarputile" zabudovavaju do rozsirenych distribucii linuxu a predpokladam, ze ti ludia aspon spociatku nebudu okamzite upgradovat, tak by som mal porozmyslat.

Dalsi aspekt je Opera - tu nepribaluju k nicomu, takze tu by som sa snazil spravne nakreslit stranku pre nu v poslednej verzii a mozno aj pre dalsiu pred nou (ak je dnes 7 tak aj pre 6 - je to naozaj rozdiel).

Zaujimavy je aj pohlad na IE. Sice dramaticky vzrastol podiel IE 6 - az sa cudujem preco - na ukor IE 5.0 a 5.5. Pritom 5.5 je plne postacujuci {wink}. Vzhladom na dlhotrvajuci podiel IE 4.0 vsak ani tu nie je vyhrane a ukazuje to len a len na "pohodlnost" pouzivatelov a na to, ze vacsina tychto ludi bud nevie alebo nechce upgradovat.

Zaver je len takyto: kym doteraz sme ladili "tabulky" tak teraz budeme ladit CSS, pretoze uz sa ukazuju rozdiely v jednotlivych verziach prehliadacov, dokonca podla verzie dokumentu a nehovoriac o rozdieloch medzi roznymi prehliadacmi.

Zasadny rozdiel je napr. vidno vo velkosti pisma - kym v Opere a Mozille je pismo mensie tak v IE je radikalne vacsie.

Proste opat nebudeme iste "prikazy" z CSS pouzivat, kym sa to neukludni {wink}
    

Re: dostupnost - Ota

Pro přesnější představu -- šlo o Mozillu z MDK 9.0 a tam je tuším "přibalená" 1.0 nebo 1.1.
    
HotLinks
Zpět na článek